Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,47375,5593848,Marcina_Hyly_12_groszy_w_rowerowej_sprawie.html

Ciekawy tekst dotyczący relacji pomiędzy tymi dwoma grupami użytkowników dróg. Ja osobiście należę do jednej i drugiej - ostatnio nawet chętniej jeżdżę na rowerze mając bicykl marki BMW ;) - sama radośc z jazdy. Od siebie mogę doda, że między rowerzystami a kierowcami powinno byc więcej życzliwości i zrozumienia, a także zdrowego rozsądku - wtedy współpraca będzie układała się pomyślnie - jednak mam wrażenie, że dopiero przejechanie się rowerem po mieście samemu daje pełny pogląd na rzeczy, na które powinno się zważac podczas jazdy autem.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Drogi Kolego czy samoczynnie nastawiasz się życzliwie kiedy widzisz,że inny kierowca nie przestrzega znaku STOP i ma do Ciebie pretensje,że nie ustąpiłeś mu pierwszeństwa??

Mieszkam w pobliżu najdłuższej rowerowej ścieżki w Krakowie, na której jest kilka znaków STOP dla rowerzystów w miejscach gdzie ścieżka łączy się z drogą po której poruszają się samochody. Nie widziałem ani razu by ktokolwiek z rowerzystów zatrzymał się na tym znaku STOP!!!! znaki te są ustawiane(w tym przypadku) dla bezpieczeństwa nie naszego(kierowców) a ich(rowerzystów) i kiedy kierowcy jednośladów w sposób jawny narażają siebie samych na niebezpieczeństwo nie potrafię zdobyć się choćby na odrobinę wyrozumiałości i życzliwości wobec nich. Pomijam kwestie kiedy nagminnie zdarza się,że rowerzyści na odcinkach na których jest ścieżka rowerowa jeżdżą po jezdni - to wywołuje ogromne nagromadzenie negatywnych emocji.

ufff... to chyba tyle na gorąco, reszta kiedy ochłonę :)

Opublikowano

Właśnie brak wzajemnego zrozumienia wśród poszczególnych grup użytkowników dróg jest największym problemem. To powoduje nerwowe sytuacje i zagrożenie. Jeżdżę samochodem osobowym, motocyklem (i to nie od chwili jak większość dorobkiewiczów, gdy stało się to modne), rowerem, czasami starem :D i innymi fajnymi pojazdami, przez co mam okazję obserwować to z kilku punktów widzenia. I mam wrażenie, że najgorsi są kierowcy osobówek, którzy zniecierpliwieni zajeżdżają drogę, wyprzedzają w niebezpiecznych miejscach, a jednocześnie "śpią" i zachowują się jak święte krowy.

Fakt, że rowerzyści nie przestrzegają przepisów i są też dosyć niefrasobliwi, ale to wynika z tego, że nie znają przepisów, bo nikt zwyczajnie nie uczy ich zachowania na drodze,

Opublikowano

oczywiście - rowerzyści popełniają bardzo wiele błędów, a to głównie w ich interesie leży, aby ich unikali - o życzliwości piszę, żeby ani kierowcy, ani rowerzyści nie wyjeżdżali na drogę z nastawieniem jakie prezentował Adaś w Dniu świra (cyt. lubię posłucha jak te ch... je.. tkwią w korkach w tych swoich autach...). Generalnie co ja radzę jeżdżąc rowerem i samochodem:

1.gdy jadę rowerem staram się mieć oczy dookoła głowy i gdy nie mam 100% pewności, że auto mnie puszcza - najczęściej dzieje się to poprzez nawiązanie kontaktu wzrokowego z kierowcą albo auto po prostu zatrzymuje się (nawet gdy mam pierwszeństwo, zwalniam, a gdy jest potrzeba zatrzymuję się i nie egzekwuję bezwzględnie swojego prawa - jadąc rowerem to głupota!!!)

2. nigdy nie wjeżdżam na skrzyżowania drogi rowerowej i ulicy bez zachowania szczególnej ostrożności

3. owszem przejeżdżam przez przejścia dla pieszych, jednak tak jak powyżej zwalniam to tempa marszu pieszego - tak aby kierujący mogli mnie zobaczyć

4. gdy jadę samochodem z kolei pomagam rowerzystom egzekwować ich prawa - przepuszczam ich zawsze gdy mają pierwszeństwo i robię miejsce gdy przeciskają się w korku, podobnie gdy rower z normalną prędkością (a nie rozpędzony do 30-40km/h) chce przejechać przez przejście dla pieszych - również ustępuję mu pierwszeństwa. Zwracam równiż szczególną uwagę gdy skecam w prawo - czy z chodnika nie nadjeżdzą rower.

5. zawsze korzystam ze ścieżek rowerowych - jako że jeżdzę wyłacznie rekreacyjnie w miejsca gdzie ścieżek nie ma nie planuję wypadów i tyle.

mixer - gdzie jest ta jedna z najdłuzszych ściezek ze znakami stop - bo osobiscie nie kojarze - lae pewnie dlatego, ze w Krakowie smigam przez Błonia i dalej nad Wisłą i do M1 :) potem nawrót hehe

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Opublikowano
Ścieżka która zaczyna się na ul. Tynieckiej (na wysokości jednostki wojskowej i boiska Pychowianki) i biegnie dalej w kierunku Tyńca, następnie łączy się z drogą i pojawia się ponownie jako autonomiczna droga dla rowerów i rolek wzdłuż ul. Widłakowej - tam właśnie są 2 miejsce gdzie na ścieżce są postawione znaki STOP.Owa ścieżka biegnie aż do stopnia wodnego Kościuszko.
Opublikowano
To już wiem, niemniej nigdy się na nią nie zapuszczałem, ponieważ jazda wąską drogą w towarzystwie samochodów nie należy do przyjemnych. Zarządcy krakowskich dróg powinni pomyślec, żeby ścieżkę wyłącznie dla rowerów poprowadzi aż do samego Tyńca...

Opublikowano

ci wszyscy aktywni dzialacze spolecznosci rowerowych sa jak taxowkarze - zawsze najbardziej poszkodowani. nie ma sciezek - zle. sa sciezki - za waskie, zly material, za wysokie krawezniki, zly przycisk do wlaczania swiatla..

jezdze na rowerze, nawet dzis nim przyjechalem do pracy i jakos nadal mam wiecej problemow z rowerzystami jako kierowca niz z kierowcami jako rowerzysta.. moze dlatego ze czesto wybieram chodnik na kiepskich ulicach, bo wiem jak bardzo rower przeszkadza samochodom w ruchu po dziurawej waskiej jezdni

Opublikowano
to już inna kwestia, że inni rowerzyści jeżdża nieprzytomnie...a kolejna sprawa to piesi snujący się po ścieżkach...