Skocz do zawartości

Wiatraczek w klimatronicu ? Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sprawdzilem pobor pradu i okazalo sie ze winny jest malutki wiatraczek w panelu klimatronic . Czy da sie to jakos naprawic? problem jest taki , ze po wylaczeniu auta wiatraczek caly czas chodzi rano musze odpalac auto z prostownika. Odrazu mowie ze jez nie ma nic z tym wspolnego . Pozdrawiam

Szukalem na forum lecz kazdy pisze ze byl juz taki temat ,lecz ja nie moge go znalezc.

Bmw e65 745i 03 obecnie

Porsche Carrera 996 04 obecnie

Porsche Cayenne 05 obecnie

Opublikowano
odczekaj 15 min i wtedy zrób pomiar. Niektóre urządzenia wyłączają sie po tym czasie. Upozoruj zamknięcie auta (włącz amperomierz przy samym aku ,zatrzasnij zamek bagażnika i zamknij centralny) i odczekaj te 15 min i wtedy sprawdz. Powinno być 0.05A na immobiliser lub alarm. Mi też się zdawało że coś kradnie prąd a okazało się że nie. Aku był już b.słaby. U ciebie aku może mieć zwarcie m-dzy płytami i sam się rozładowuje. Nauka radziecka zna takie przypadki. :mrgreen:
Opublikowano
Niestety to nie akumulator problem ze zwarciem mam juz od roku. Aku. jest nowy. Wiatraczek nie przestaje sie krecic.

Bmw e65 745i 03 obecnie

Opublikowano
Skoro masz pewność że to wiatraczek to poszukaj używki panelu klimatronika na alegro lub jak chce ci się pobawić to zanieś go jakiemuś elektronikowi - może naprawi. Spróbój wyciągnąć bezpiecznik na noc i wtedy na pewno wyeliminujesz inne usterki.
Opublikowano
Wyjmij bezpieczniki od klimatyzacji nr.9 i 20 następnie zobacz czy klimatronik będzie wyświetlał. Nie próbowałem tego ale na chłopski rozum powinno odłączyć panel klimatronika. Sprawdz u siebie na liście bezpieczników w schowku bo nie wszystkie bety mają tak samo.
Opublikowano
Powiedz mi a u Ciebie w e39 po wylaczeniu auta ten wiatraczek chodzi? Bo np u mnie w x5 po przekreceniu kluczyka na pozycje 0 jest cisza a panel klimatronic wydaje sie byc ten sam.

Bmw e65 745i 03 obecnie

Opublikowano
Nie mam pewności ale chyba nie chodzi po zgaszeniu auta. Natomiast chyba chodzi po otwarciu auta. Zrób jak mówiłem z bezpiecznikami - nic nie popsujesz a możesz wyeliminować panel klimatronika. A najlepiej wyciągaj bezpieczniki po kolei i obserwuj kiedy przestanie żreć prąd. Tylko odczekaj t 15 min. Typową usterką zjadającą prąd jest przebicie jednej z diód prostowniczych alternatora - ale żeby tozdiagnozować trzeba się trochę nakąbinować.
Opublikowano
Cezar_2000 masz racje wiatraczek po 15 min sie wylacza i tak samo mam w x5 . Pobor pradu dochodzi mi nawet do 7 Amper . Jak to mozliwe. Dzis juz odpuszcze z tymi bezpiecznikami jutro sie za to wezme.

Bmw e65 745i 03 obecnie

Opublikowano
ja też myślałem że to wiatraczek od klimy mi aku rozładowuje a była to lampka w bagażniku ,odłącz ją na tydzień a zobaczysz że będzie ok,to typowa usterka w e39

Ja mam w podlokietniku ten worek na narty i moge zajzec do przestrzeni bagazowej i tam sie nic nie swieci . Ale jak to Adam wypioles ja calkowicie ?

Bmw e65 745i 03 obecnie

Opublikowano
To nie wiatraczek. Ja tez przez pol roku myslalem ze to to ale jak po pijaku ostatnio spalem w aucie to juz jestem pewien na 100 % ze to nie wiatraczek. odglos milknie po kolo 15 - 20 min. :mrgreen:
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
7 amper to b.dużo= odbiornik o mocy około 85 watów :shock: . Sam jestem ciekaw co to. Stawiam jak wcześniej na diody prostownicze alternatora albo...... Jeż :wink: