Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-Witam

-Ja w przypadku E34 z M20 wygląda sprawa pracy silnika w trybie awaryjnym?ja to rozpoznać? Mam odłączoną sondę więc podejżewam ze komp rozpoznaje to jako usterkę.Co się dzieje wtedy?Zapłon zostaje opóżniony?

-Czy parametry kompa są w jakiś sposób programowalne?chodzi mi głownie o konfiguracje pod gaz :wink: :?:

-pozdrawiam.

E34 525i '89
Opublikowano

-Naprawdę nikt nie interesował się tym tematem?

-Niestety w archiwum niewiele znalazłem :cry:

E34 525i '89
Opublikowano
W mojej e34 M50 spaliny smierdzialy niespalona benzyna i oczywiscie analizator spalin to pokazywal. Innych objawow uszkodzenia sondy lambda nie stwierdzilem.
  • 1 rok później...
Opublikowano
-Witam

-Ja w przypadku E34 z M20 wygląda sprawa pracy silnika w trybie awaryjnym?ja to rozpoznać? Mam odłączoną sondę więc podejżewam ze komp rozpoznaje to jako usterkę.Co się dzieje wtedy?Zapłon zostaje opóżniony?

-Czy parametry kompa są w jakiś sposób programowalne?chodzi mi głownie o konfiguracje pod gaz :wink: :?:

-pozdrawiam.

Mówisz że masz odłączoną sondę Lambda i silnik pracuje normalnie, bez żadnych dziwnych objawów?

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
ja mam sondę odłączoną i nie ma żadnych dziwnych objawów. katalizator pewnie się wypali szybciej ale jakoś mnie to lotto. sonda nie jest aż tak istotna jak np. przepływomierz czy czujnik położenia wału, czujnik temperatury. tzn. jest istotna jeśli jest nieodłączona a jest niesprawna i nie przeszła w tryb awaryjny bo wtedy podaje błędne dane do sterownika.
Bring More Women
Opublikowano
Mogę powiedzieć jedynie jak miałem w seicento. Otóż przy trybie awaryjnym, gdy sonda była odłączona (zapalona kontrolka sygnalizująca usterkę), komputer wykazuje jej błąd. Samochód nie ma pełnej mocy (ma to zapobiegać ew. uszkodzeniom silnika, więcej pali, ponieważ komputer nie ma podstawy do obliczenia prawidłowej mieszanki). Oczywiście mówie tu o przypadku jazdy na benzynie. Po przełączeniu na gaz kontrolka gasła (ponoć instalacja była wyposażona w coś co kasowało błędy, ale nie znam się na tym do końca). Instalacja zaczynała oszukiwać sonde i przenosiła ją jakby w stan bierny, z ustawieniami komputera jak przy benzynie. Jednak dało się odczuć na benzynie spadek mocy, szarpnięcia no i spore zużycie paliwa
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png