Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Właśnie weszłam w posiadanie e34 535, niestety nie ma szpery. Planuję wymienić cały dyfer na dyfer ze szpera. Czy ktoś to już robił? Jakie problemy mogę napotkać przy montażu i dalszym działaniu? Czy bezpiecznie jest kupić dyfer ze szperą na allegro czy jest duże ryzyko, że to będzie próchno?
Opublikowano
Przeczytałam chyba wszystkie posty z wyszukiwarki ze słowami kluczowymi: dyfer, szpera, tylny most i inne podobne. Tylko dzięki temu wpadłam na pomysł wymiany. Tyle, że właśnie w którymś poście pojawiały się informacje o pewnych kłopotach po wymianie: mała główka w dyfsze ze szperczą i duża główka w identycznym dyfrze bez szpery. Z tego co już się zorientowałam to chyba można użyć do e34 nawet dyfry z e32 ale co z tym przełożeniem. Czy nie jest tak że dyfry od 7-ki mają inne przełożenie niż 5-ki? Wiem że M5 na dyfer z przełożeniem 3,91. Ale nie wiem jaki ja powinnam mieć? Czy muszę szukać wyłącznie dyfra z identycznego modelu, czy również z innych? Czy ktoś kto to robił mógłby podzielić się ze mną doświadczeniami. I proszę o radę gdzie kupić DOBRY dyfer ze szperą? Czy te dyfry ze szperą często się psują? Jakie są krytyczne przebiegi samochodu dla tych części?
Opublikowano
Darex, czy wiesz może jakie przełożenie ma dyfer w 535i? Próbowałam odczytać na moim ale na razie wybite cyferki są nieczytelne i będzie je trzeba porządnie odczyścić żeby odczytać? A jak będę kupować np. na allegro to nigdy nie mam pewności z jakiego auta był wyjęty?
Opublikowano

Dyfer w 535i ma przełożenie 3,45 i 3,64 oby dwa będą pasować.

Powiem Ci że możesz kupić dyfer o większym przełożeniu byleby pasował.

Im większe przełożenie tym lepsze przyśpieszenie i mniejsza prędkość maxymalna.

Opublikowano (edytowane)
A wiesz że szpera pogarsza prowadzenie auta w zakrętach na śliskiej nawierzchni?może poczytaj najpierw na temat szpery,chyba że wiesz co robisz. Edytowane przez AEROG