Skocz do zawartości

Podobno kolektor ssacy do wymiany.530d 1999r. Aut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Koledzy.

Poraz kolejny prosze o pomoc :)Od kilku dni widze że moja niunia potrafi zgasnąć,oczywscie nie gasnie przy predkosci 200 km :) ale przy dojechaniu do skrzyzowania gdzie obroty juz spadły nagle kontrolk sie zapalaja lub jak stoje w korku nagle gasnie.I wtedy musze poczekac na hamulec ,przekladam przekłanie na P i odpalam.

Byłem u mechanika powiedzial mi ze kolektor ssacy jest do wymiany,kost 1,700 złm+200 zł wymiana,mysle że chce mnie niezle naciagnąć.

Jest tak ze przejade 500 km i nic sie nie dzieje,według was co może być ???czy te ceny są z kosmosu.

Wczoraj jechalem na trasie Warszawa - Konin zgasła 6 razy

Proszę o porady.

Opublikowano

Jeeli ci gasnie to tak moze być bo widocznie gdzieś dosteje lewego powietrza...

Co do kosztów to nie wiem co to za cena 1,700 :8)

Co do wymiany to moze to tyle kosztować

Odezwij się na PW jak bedziesz potrzebował ten kolektor

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Szanowni Koledzy.

Poraz kolejny prosze o pomoc :)Od kilku dni widze że moja niunia potrafi zgasnąć,oczywscie nie gasnie przy predkosci 200 km :) ale przy dojechaniu do skrzyzowania gdzie obroty juz spadły nagle kontrolk sie zapalaja lub jak stoje w korku nagle gasnie.I wtedy musze poczekac na hamulec ,przekladam przekłanie na P i odpalam.

Byłem u mechanika powiedzial mi ze kolektor ssacy jest do wymiany,kost 1,700 złm+200 zł wymiana,mysle że chce mnie niezle naciagnąć.

Jest tak ze przejade 500 km i nic sie nie dzieje,według was co może być ???czy te ceny są z kosmosu.

Wczoraj jechalem na trasie Warszawa - Konin zgasła 6 razy

Proszę o porady.

Nie wiem co może się zepsuć w kolektorze ssącym że trzeba go wymieniać :worried:

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
po prostu pękają lub na rożny sposób ulega usterce.

Jak pęknie to nie można tego pospawać??

No tak lepiej wynmienić na nowy :duh:

003.jpg
Opublikowano

A co tam chcesz spawać ?? skoro to Plastikowy, kupując nowy masz gwarantowane 24m-ce , spawając może być ze co tydzień będziesz spawać/kleić , no ale zawsze można drutami pokleić wszystko co sie da , ważne żeby jechał prawda ?? , wygląd i bezpieczeństwo to 3-cio rzednę znaczenie .

• Członkowie klubu
Opublikowano

A co tam chcesz spawać ?? skoro to Plastikowy, kupując nowy masz gwarantowane 24m-ce , spawając może być ze co tydzień będziesz spawać/kleić , no ale zawsze można drutami pokleić wszystko co sie da , ważne żeby jechał prawda ?? , wygląd i bezpieczeństwo to 3-cio rzednę znaczenie .

Sorki nie zauważyłem że to 530d. :duh:

Ale w innych modelach są aluminiowe i można je naprawić a nie wymieniać.

Nie jest to jakaś skąplikowana część która jest poddana obciążeniom, że będzie pękać co tydzień, to tylko przelatujące powietrze. Ważne żeby było szczelne.

Jak ktoś to dobrze pospawa, to nic nie edzie widać.

003.jpg
Opublikowano

Co to za pomysł??

Skoro pękł fabryczny odlew to spaw tym bardziej pęknie...

to nie ma być pospawane aby było estetycznie tylko twale...

a gwarantuje,że jak to pospawasz to pęknie przy pierwszym nagrzaniu silnika :wink:

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
Opublikowano

witam

jak masz nieszczelny kolektor ssacy to moim zdaniem prosta sprawa zeby to sprawdzic:

na cieplym silniku niech ktos wezmie go na obroty tak z 3000rpm tak zeby turbinka zdrowo pompowala powietrze - jesli bedzie nieszczelnosc w dolocie to gdzies to musi uchodzic/dmuchac/swiszczyc itd

niech mnie ktos poprawi jesli sie myle :)

Opublikowano

Słaba czyli jakas wymieszana.Mam tutaj na myśli mój watek, samochodzik mój ostatnio gasnie jak mu obroty spadną,zatankowałem na trasie cały zbiornik, naszczescie jutro bede tankował cały zbiornik na Shelu.

Słyszałem ze mój samochodzik 530d z 99 r nie toleruje słabego paliwa, czy to prawda ???

Opublikowano
Słaba czyli jakas wymieszana.Mam tutaj na myśli mój watek, samochodzik mój ostatnio gasnie jak mu obroty spadną,zatankowałem na trasie cały zbiornik, naszczescie jutro bede tankował cały zbiornik na Shelu.

Słyszałem ze mój samochodzik 530d z 99 r nie toleruje słabego paliwa, czy to prawda ???

przy slabym paliwie masz duze szanse uszkodzic wtryski [jest ich 6] kazdy kosztuje min ok 700 pln do tego tez pompa CR jest podatna na slabe/zanieczyszczone paliwo bo jest nim tez smarowana a ta tez malo nie kosztuje ...

proponowalbym ci tankowac tylko na dobrych stacjach typu BP, SHELL chociaz i tu trafiaja się wtopki ....

ja osobiscie leje BP diesel ultimate lub V-power diesel i na razie zadnych problemow nie mialem

Opublikowano
witam

jak masz nieszczelny kolektor ssacy to moim zdaniem prosta sprawa zeby to sprawdzic:

na cieplym silniku niech ktos wezmie go na obroty tak z 3000rpm tak zeby turbinka zdrowo pompowala powietrze - jesli bedzie nieszczelnosc w dolocie to gdzies to musi uchodzic/dmuchac/swiszczyc itd

niech mnie ktos poprawi jesli sie myle :)

Masz rację w 100%. Ja u siebie wymienialem kolektor ssący, rozszczelnił mi się w miejscu jego łączenie(góra z dołem). Też go kleiłem dwa razy- spawanie plastikow - gość od zderzaków mi to robił. Ale długo nie pojezdziłem na klejonym. Cena w ASO dokładnie 1955 pln, ja kupiłem używke na giełdzie w Poznaniu za 500 pln w stanie bdb. Przekładka we wlasnym zakresie. Jakby co mam namiary na goscia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ja od kilku dni takze zauwazylem to samu w mojej niuni lecz trroszke inaczej sie to objawia ..

... a mianowicie obroty zaczynaja mi skakac na N ... tak w granicach 100-150rgm ... i jeslli jest mocno rozgrzany silnik to samochod gasnie ... zdarzylo mis ie to juz kilka razy w krakowie przez stanie w korkach ....

Sam ju nie wiem co to moze byc ???

dodam ze jest to 530d w automacie