Skocz do zawartości

chyba zaduzo pali 1.8 m40.... pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.... dzis zaczelem sie bawic obc weszlem w funkcje chwilowego spalania i pokazywalo mi od 1,8l do 2,1l.... srednie spalanie pokazywal mi ok 22l/100km ale skalibrowalem go i teraz pokazuje ok 17l/100km i niechce zejsc nizej....ale pomijam ten fakt bo obc moze w kulki leciec...

Wiec zatankowalem sobie za 100zl to jakies ponad 20litrow i przejechalem na tym 120km i rezerwa :jawdrop: .... dotego jakby dziwnie mi zajezdza z wydechu paliwem jakby niespalal wszytskiego...oczywiscie oleju mi nie lyka wiec to raczej paliwo bo smierdzi paliwem.....

Jest to mozliwe ze tyle mi pali 1,8 M40 i czy jest to ok.. czy jest cos padniete????????????

P.S - Kable,kopulka,palec, swiece sa nowe maja ok 2 miesiecy.... rozrzad robilem-walek,popychacze dzwigienki.....

Opublikowano

Jest to mozliwe ze tyle mi pali 1,8 M40 i czy jest to ok.. czy jest cos padniete?

Gdy miałem E36 zawsze mi się wydawało, że wskaźnik paliwa opada szybciej w zakresach 0-20 niż powyżej. Może to tylko odczucie subiektywne.

Denerwowało też bardzo niedokładne wskazanie poziomu rezerwy - czasami w baku było 12 litrów i kontrolka się zapalała a czasami było 8 i sie nie świeciła.

Co do spalania - to 1,8 w trasie nie powinien łykać więcej niż 9-9,5L/100km a w mieście do 12L/100km (duże miasto, częste postoje, hamowania, przyspieszania, włączona klima, pora roku itd....)

Tak jak ci kolega napisał - sprawdź jeszcze sondę, gdyż jak jest padnięta to podaje nieprawidłowe dane do kompa a ten źle dobiera skład mieszanki - przeważnie ją wzbogacając,

Pzdr,

Opublikowano

Z tym wskaźnikiem poziomu to właśnie tak dziwnie jest - jak zatankuję, to prawie nie spada, potem szybko leci w dół, jak jest w połowie to znowu wolniej i potem poniżej 20 dość szybko do rezerwy. Trochę przeszkadza to w oszacowaniu spalania.

Nie zmienia to faktu, że jestem w stanie ocenić spalanie z pewną tolerancją - i nawet pesymistycznie nigdy mi 18l nie wyszło, więc coś musi być nie tak. A pierwsze co trzeba sprawdzić, to właśnie lambda.

Opublikowano

Z tym wskazaniem to i ja to zauważyłem, ale to rzeczywiście jest dziwne.

To może być lambda ale i czujnik temperatury może sprawdź. :worried:

Opublikowano
moje autko jakis czas temu tez z 15l nie schodzilo myslalem ze mam dziure w baku ale kolega zaproponowal mi diagnoze u siebie i sonda byla przyczyna tak wysokiego spalania!!zmienilem ja i smigam tak samo(ciezka noga)a paliwko ubywa duuuzo wolniej :mrgreen:

...mimo staran otoczenia nie udało mu sie zmadrzec...BMW

http://allegro.pl/show_item.php?item=641252496

http://img.userbars.pl/80/15963.png

Opublikowano

no ty chyba nie bede sie zastanawial tylko wymienie sonde....

tylko pytanie czy te nowe sondy z allegro po 300zl moga byc??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mój 1.8i z 93r. łyka na trasie (sprawdzone) ok. 6,5-6,7 w mieście natomiast jakieś 12, i wydaje mi się że to chyba ciut dużo ... pojadę na komputer to się dowiem, może coś szaleje a może po prostu taką mam nogę ;)

pozdrawiam