Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Test silnika i powtarzający się raz na dwa dni błąd:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//bazhyl.yoyo.pl/blad171.jpg

Poszperałem na forum i nasuwają mi się dwa cztery koncepcje (nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jakie jest rozwiązanie):

1) Wymiana świec

2) Wymiana przewodów wysokiego napięcia

3) Test przepływomierza - wykonałem wg rad dla diesla - na 4 biegu pedał gazu w podłogę, economizer wychyla się do końca, więc zakładam, że jest OK.

4) Sonda lambda - czy ktoś może mi podpowiedzieć jak za pomocą oprogramowanie INPA sprawdzić czy sondy działają poprawnie, parametry odczytać potrafię, natomiast nie wiem jak test powinien wyglądać.

Z góry dzięki za pomoc.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Świece zostały wymienione, natomiast nie usunęło to usterki.

Podmiana przepływomierza okazała się trafionym rozwiązaniem.

Co ciekawe - cena przepływomierza Bosch'a (ponieważ tylko taki biorę pod uwagę) w serwisie BMW 1150zł :naughty:, w sklepie internetowym 449zł :dance:.

Opublikowano

Jakby przepływomierz nie rozwiązał problemu podejrzewam przepustnice, jak będe miał czas w weekend. To rozbiorę i zobacze. Zdam relację.

Pzdr, :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i pojawił się... :(

Przepływka rozwiązała problemy z odpalaniem, które również miałem przy zimnym silniku, natomiast błąd 171 pojawia się jak się pojawiał. Sprawdzane było wszystko co związane z dostarczaniem paliwa poza wtryskami, zakładam więc że tutaj jest przyczyna. Zapewne któryś nie domaga.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kupiłem w Realu coś co się nazywało bodaj Prestone - był to najdroższy środek z tam dostępnych - butelka na bak około 22zł. Zatankowałem do pełna i wlałem zawartość.