Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jestem tu nowa..

planuję zakup modelu 316i i zastanawiam się ile pali taki silnik benzynowy:

Moc: 102 KM (75 kW), Pojemność skokowa: 1600 cm3

miasto/trasa?

i czy 200 000 km to dużo dla takiego silnika?

z góry dzięki ;)

Opublikowano
Odpowiem na swoim przykladzie... Miasto okolo 10l/100km trasa 7l/100km Pb... 12LPG/00km trasa 9L/100km (zaznaczam ze jezdze jak mi sie podoba raczej energicznie a nie ekonomiczne liczac obroty silnika i kiedy wrzucic kolejny bieg). Za niedlugo dobije do 210tkm a silniczek gra rowno i cicho i kreci tez ladnie pomimo ze na gazie ma juz na bide 40tkm zrobione. Kwestia jak kto zadbal przed Toba o ten silnik, jesli jest dobrze traktowany M43B16 to wdzieczna maszynka...
Opublikowano
a czy koszty ew. napraw czy utrzymania są podobne jak w wypadku autek klasy econo? (Opel, Fiat, Seat)
Opublikowano
a czy koszty ew. napraw czy utrzymania są podobne jak w wypadku autek klasy econo? (Opel, Fiat, Seat)

I tak i nie... Jeśli patrzyć na ceny tanich zamienników, których do e36 nie brakuje, to tak. Jeśli wziąć pod uwagę ceny ASO, to bmw będzie droższe.

Generalnie to polecam droższe zamienniki niemieckich firm produkujących części dla bmw - jakość rewelacyjna i cena do przyjęcia. Musisz pamiętać o tym, że bmw to marka bardziej prestiżowa i droższa od wymienionych przez Ciebie, więc i ceny części będą ciut wyższe. Jednakże w porównaniu z fiatem, czy oplem na pewno bmw będzie mniej awaryjne...

Przy zakupie dobrze obejrzyj i sprawdź auto, żeby uniknąć przykrych niespodzianek później. Jeśli się nie znasz, to weź ze sobą kogoś, kto pomoże Ci dobrze wybrać i na chłodno oceni auto.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

troszkę się wahałam i już miałam robić kolejne 200km by obejrzeć gołego Arosa za 9.9k (bez opłat) od "starszej Pani z DE" ale spotkałam na stacji benz. znajomego, który od lat prywatnie śmiga wyłącznie tą marką, a w pracy korzysta z bardzo różnych wozów. po krótkiej rozmowie zawróciłam do bliskiego znajomego i mam 316i z 1997 (od trzech lat w kraju - teraz kupił nowszą) :D

mam regulowaną wysokość foteli (co bardzo sobie cenię z uwagi na wzrost), dwie poduchy, klima (ale taka prosta), podgrzewane fotele, centralny, srs i 1596 cm3 pod maską, a na zliczyku 200k km.

z tego co przekazał mi właściciel, regularnie wymieniał olej i chyba filtry co 10k więc do kolejnej wymiany zostało jakieś niespełna 2k.

klima niedawno odgrzybiona. komplecik zimóweczek na stalówkach, a samo autko na ślicznych aluskach ze znaczkiem BMW :D

radijko oryginalne z RDS'em, a ja lubię jak mi ładnie gra Trójka ;)

cena tego wszystkiego to 9k (i w zasadzie chyba tylko koszt przerejestrowania bo jeśli blachy są białe i z tego samego miasta?).

pierwsze wrażenia:

oceniałam zawieszenie w stosunku do Corsy którą teraz się poruszam i przyznam, że o ile to nie tylko kwestia wytłumienia hałasu to jestem pod wrażeniem bo autko płynie po wybojach.

przy mojej stonowanej jeździe autko porusza się bardzo kulturalnie i czuć jego masę w płynnych ruchach ~ to lubię ;P

na szybkiej drodze autko jednak troszkę mulaste :| ale byłam tego świadoma i zupełnie mi to nie przeszkadza bo kultura jazdy jest wysoka, a ja do rajdowców nie należę.

z usterek:

szyba osłony leflektora jest pęknięta (ale cała) i znaczek na klapie silnika jakiś taki "po przejściach". do tego nie działa gniazdo zapalniczki bo jakieś tam bolce wyłamane i tapicera na słupkach przednich odchodzi (ponoć od słońca) - z jednej strony widać że ktoś próbował to mocować ale klej po wygrzaniu przebił rdzawymi plamami. i w zasadzie tyle mankamentów na tą chwilkę.. aha jeszcze jakby delikatnie piszczały klocki tuż przed zatrzymaniem.

na tą chwilę bardzo się cieszę :obloki: i teraz proszę sprowadzić mnie na ziemię..

- jaki jest koszt wymiany tych klocków? (choć on twierdził, że to jeszcze nie jest konieczne)

- jaki znaczek z allegro na maskę i czy łatwo wymienić?

- czy majster-elektonik da radę z naprawą zapalniczki?

- czy podklejać te ściery na słupkach i czy to normalne by od słońca tak odpadały?

- wkurza mnie lusterko wsteczne które choć ładnie ciemnieje to jakby zasłania sporo (ogranicza widoczność jakby dużo mocniej niż w Corsie). czy ktoś też miał takie odczucie po przesiadce z innego wozu?

- czy warto się bawić w gaz do tego silniczka i ile to kosztuje bo choć sama jestem zdania, że gaz jest dobry do.. zapalniczek ;) to być może po pół roku zmienię zdanie i jestem ciekawa z jakim kosztem się liczyć?

pzdr :)

Opublikowano

1. Koszt dobrych klockow (jurid, ate, textar, mayle) okolo 150zl, i jak masz mezczyzne u boku to wymieni Ci to sam a w warsztacie wezma okolo 50zl... Wymiana klockow nastapic powinna wtedy jak na desce wyswietli sie kontrolka zuzytych klockow (takie kolko z polokregami z linii przerywanej). Wazne wraz z klockami wymienic czujnik zuzycia klockow.

2. Znaczek jest mocowany na wcisk na dwoch chyba zaczepach, wystarczy podwazyc srubokretem tak by nie uszkodzic lakieru, a potem wciskac i gra gitara,

3. Kazdy elektryk ktory ma pojecie o samochodzie bez problemu naprawi zapalniczke.

4. Jak poszukasz w wyszukiwarce na forum to byly tematy czym ludzie kleja tapicerke, osobiscie dziwne za masz tam welur, u mnie sa plastikowe slupki, ktore ladnie mozna wypucowac i lsnia jak nowe,

5. Nie mam takiego odczucia z lusterkiem, ale moze wynika to stad ze mam fotel najnizej jak sie da,

6. Pytanie powtarzane chyba przez kazdego forumowicza, koszt instalacji sekwencyjnej to 2500zl, a czy warto? Jesli cena Pb jest dwa razy wyzsza od ceny litra LPG to instalacja taka splaci Ci sie po okolo 10tkm, sama ocen czy warto, jesli jest dobrze zalozona instalacja to silnik M43B16 bez problemu ja toleruje, wiem bo mam gaz i auto jedzie jak trzeba. Gaz do zapalniczek... A ropa do traktorow prawda? ;) Dorosnijmy :nana:

Gratuluje zakupu i zycze milych wrazen :) Pozdrawiam!

Opublikowano

dzięki za fachwą odp i wybacz pytanie o instalację bo faktycznie jest tego masa. z tego co czytam to koszt sekwencji do tego modelu (polecany stag 300 albo BRC) to jakieś 2.6k. zastanawiam się czy zagazować odrazu czy najpierw pośmigać na benzynie.. hmm

aha i najważniejsze.. wskazałbyś mi aukcję z właściwym znaczkiem (rozmiar, cena, wykonanie)?

ps. czy cena za ten rocznik/model była wg Ciebie wysoka?

Opublikowano

Jesli decyzujesz sie na sekwencje to mysle ze nie ma co odkladac gdyz LPG w sekwencji nie powoduje spadku mocy silnika (spadek wystepuje ale jest on symboliczny i po prostu niewyczuwalny bez hamownii). Co do ceny pojazdu to jak za 9 tysiecy kupilas 97 rok z takim wyposazeniem to nic tylko sie cieszyc, normalnie dobrze utrzymany compact z tego roku to koszt rzedu 13-16 tysiecy... Pewnie troszke bedziesz musiala dorzucic do samochodu ale jesli mechanika jest ok to z gorki, bo estetyke mozna dopiescic sobie niewielkim kosztem... Szczerze powiem ze nie wiem jakiej srednicy jest emblemat na maske bo moj ma sie dobrze ale najlepiej po demontazu zmierzyc srednice zewnetrzna i szerokosc rozstawienia bolcow, tak uniknie sie problemow... Najlepiej kupic oryginal bo bedzie sie ladnie trzymal i dlugo wygladal estetycznie.

http://moto.allegro.pl/item410361592_emblemat_znaczek_bmw_oryginal_nowy_.html

http://moto.allegro.pl/item403942998_bmw_emblemat_znaczek_orginal_.html

Te dwa wygladaja na oryginaly, ale najlepiej jak sie nie ma pewnosci zmierzyc i skontaktowac przed licytacja odnosnie dokladnych wymiarow, pozdrawiam!

Opublikowano

jeszcze raz dzięki :)

koszt instalacji mnie nie przeraża, bardziej boję się problemów z regulacją czy zapłonem.

a jakiś pomysł na te słupki?

później zrobię zdjęcie i wrzucę.

i jeszcze jedno - czy ten rocznik ma ocynk?

Opublikowano
Przepraszam Panowie, ale kiedy taki temat zaklada jakis kolega to besztacie go i wstawiacie :search: :search: :search: a tu co..............brak obiektywnego traktowania wszystkich czlonkow forum, tylko dlatego, ze to kobieta :modlitwa: jesli tarktowac to wszystkich rowno a kazda z tych informacji znajdzie na forum!!!!
Opublikowano

spokojnie :)

przepraszam za zamieszanie. jak wspomniałam, sporo o instalacji gazowej już sama znalazłam :reading:

więc faktycznie pospieszyłam się z pytaniami.

z drugiej strony to chyba lepiej jeśli zamiast czterech tematów pytam w jednym ;)

wiem, że mnie to nie usprawiedliwia ale mam blade pojęcie o samochodach, poza tym szanuję Panów którzy dla kobiet robią zwykle wyjątek :wink:

pzdr i postaram się was nie zamęczać :cool2:

Opublikowano

dzięki ;)

jest pierwsza awaria :D

zsunełam szybę do połowy i po chwili chciałam ją podnieść spowrotem.

niestety poczyłam opór i nacisnęłam na gałkę.. pyk, coś strzeliło i szyba opada bezwiednie a ja mogę sobie kręcić..fck!

czy dużo z tym zabawy/kosztów?

Opublikowano
Ja tam kazdego traktuje rowno, czyli kazdemu w miare mozliwosci odpowiadam na pytania :) A w tematach powielanych po stokroc nie biore udzialu np. jaki olej, jakie felgi itp... A o gazie wbrew pozorom ludzie wiedza bardzo malo wiec warto sie powtarzac, pozdrawiam!