Skocz do zawartości

E34 tds Zwarcie w instalacji.Bezpiecznik nr 18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i proszę o podpowiedź.Moje autko E34 2,5 tds touring 94 r..

Wywala mi notorycznie bezpiecznik nr 18(tylna wycieraczka, tylny spryskiwacz, tylne prawe światło cofania, światełka przy lusterkach do makijażu).Najlepsze jest to, że pali go zaraz po włączeniu stacyjki na pozycję 1-czyli w momencie gdy wszystkie te urządzenia są w pozycji wyłaczone.Czy ja muszę rozbebeszać całą instalkę, żeby znaleźć to zwarcie:mad2: Czy może ktoś mi podpowie jakiś ciekawy sposób?Z góry dzieki zadobre rady.

Opublikowano

Sprawdziłem i wygląda całkiem ok.

Wydaję mi sie, że to zwarcie powinno być gdzieś pod deską rozdzielczą, bo przecież do klapy nie popłynie prąd dopóki nie włączę jakiegoś przełącznika np wycieraczki. Bezpiecznik wywala jeszcze przed włączeniem czegokolwiek, ale zaraz po włączeniu stacyjki.Popraw mnie jeśli źle myślę.

Opublikowano
owszem duża część urządzeń jest zasilana właśnie już na pierwszym zakresie stacyjki. W BMW wycieraczki działają na pierwszy zakres stacyjki czy akurat tylna nie pamiętam ale przód na bank. Zdejmij przelotkę rozbierz klapę (boczek klapy) i dokładnie obejrzyj wiązkę. Ewentualnie wypnij kostkę z silnika wycieraczki. Moze w układzie czasowym silnika masz coś uwalone. Pompa spryskiwacza raczej odpada bo waliło by bezpiecznik odrazu ale po urzyciu sprysku. Obejrzyj też wiązkę która idzie do oświetlenia lusterek. Tam masz właśnie plusa po stacyjce a sterowanie odbywa się masą po otwarciu zasłonki przeciwsłonecznej. Musisz przyrzeć sie wszystkim tym urządzeniom za które jest odpowiedzialny ten bezpiecznik. Nie sądzę żeby zwara była pod konsolą. Powodem jest uwalone urządzenie (odbiornik) zaqłamanie,przetarcie lub inne uszkodzenie wązki idącej do danego odbiornika. Powodzenia w poszukiwaniach.