Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Jestem szczęśliwym posiadaczem 730i w automacie z '91 roku. Jednym z problemów z którym nie mogę sobie poradzić jest to, że zaraz po przekręceniu kluczyka w pozycję 1 zaświeca mi się kontrolka airbag, po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 (zapłon) zaczyna mrugać, mruga tak z 5 min. a następnie cały czas świeci. Jak wywnioskowałem z artykułów na forum, prawdopodobną przyczyną jest wymiana akumulatora i związane z tym spadki napięcia. Nie mniej jednak po podłączeniu pod komputer program Carsoft 6.1.4 nie może się dogadać z modułem airbag i mówi że ten nie odpowiada. Komunikacja z pozostałymi modułami jest OK. Posiadam interfejs Viaken (taki uniwersalny do VW Opel BMW).

Proszę o porady związane z wykasowaniem błędów airbag oraz z brakiem komunikacji z Carsoftem.

Pozdrawiam !

Opublikowano

A jak długo masz te problemy? - od zakupu?

Prawdopodobnie przyczyną może być auto po dzwonie i wymianie wystrzelonej poduszki, bez wymiany sterowników poduszki i zaprogramowania jej uzbrojenia.

Opublikowano
Ja miałem tak samo,jak wyjmowałem kierownicę i zapomniałem odłączyć masę od akumulatora :duh: ,po podłączeniu i włożeniu nowej kierownicy(w starej skóra była przetarta) ,kontrolka mrugała a póżniej świeciła cały czas.Sprawdż wszystkie połączenia,czy wszystko jest dobrze podpięte.Wyjmi poduszkę(odkręcana na 2 torxy z tyłu kierownicy) i sprawdz czy przewód do poduszki jest prawidłowo podpięty lub czy wogóle jest podpięty.Podepnij póżniej pod komputer,może znajdzie już poduszkę i będziesz mógł wykasować błąd.
Nur bmw e32
Opublikowano
Niestety, wyjąłem poduszkę z kierownicy, była podłączona, odłączyłem..... poczekałem, podłączyłem i kicha.... komputer jak nie widział airbag tak nie widzi.... a ja dalej nie wiem co się z nimi (poduszkami) dzieje i już nie chodzi tu o denerwującą kontrolkę ale... ogólnie :?
Opublikowano
kolego mialem taka sama sytuacje. czesto rozładowany aku. okazało sie ze padł sterownik poduszek od odpalania z niesprawnym ako. podobno mozna wgrac lub zresetowac ten błąd w tym sterowniku i kosztuje to okolo 80-100. tylko jeszvze nie wiem gdzie sie on znajduje :(
Opublikowano
Sterownik siedzi ponoć koło kolumny kierownicy. A jeżeli nie Carsoftem to czym we własnym zakresie można się dogadać z poduszkami żeby sprawdzić błąd ? Inny interfejs, inny program ? Czy po prostu padło na amen ?
Opublikowano
Sterownik siedzi ponoć koło kolumny kierownicy. A jeżeli nie Carsoftem to czym we własnym zakresie można się dogadać z poduszkami żeby sprawdzić błąd ? Inny interfejs, inny program ? Czy po prostu padło na amen ?

Poszło na PW

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]