Skocz do zawartości

sprężyny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Reklamuje obecnie jeden amortyzator (NK, 22% slabszy od drugiego, trzeszczy i piszczy z tylu, a reszta wydaje sie ok, chyba ze to poduszka).

I mysle, ze nie bedzie problemow zebym dostal nowy.

Przy okazji chce sobie wymienic sprezyny na nowe oraz poduszki, zeby byl na dlugo spokoj z tym.

Nie chce zadnych obnizanych, tylko standardowe.

Przegladajac oferte natrafilem na dosc pokazna liczbe producentow, ale z takich bardziej 'uznanych' wybralem:

- CS

- GH

- Timmen Group

- Lesjofors

- Suplex.

Najbardziej zwrocila moja uwage firma Suplex, gdyz oferuja wzmocnione sprezyny w smiesznie niskiej cenie porownujac z innymi, ktore sa standardowe.

Wiem, ze w przypadku pelnego baku/butli lpg, przydalaby sie jednak wzmocniona. Nie jestem jednak przekonany, czy sprezyny firmy Suplex za 50zl/szt. spelnia dobrze swoja role... co prawda, nie jest to producent typu 'hart', ale jak cos jest kuszaco tanie, to zaczynam sie nad tym zastanawiac - gdzie jest haczyk. Na stronie producenta niby wszystko ladnie... ale mam pytanie czy mieliscie moze z ta firma do czynienia, lub ktora z powyzszych smialo mozecie polecic.

Natomiast jesli chodzi o poduszki to wybralem meyle hd wzmocnione (45,-/szt) bo chyba nic lepszego nie znajde?

pozdrawiam.

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam.

Swego czsu pękła mi sprężyna z tyłu i musiałem szybko załatwić parkę nowych.

W IC były dostępne tylko Lesjofors i takie mam.

Przejechałem na nich ok. 1 kkm i wszystko jest git.

Jak będzie później to się okaże.

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie sie doszukalem, ze Lesjofors sa w swiatowej czolowce jesli chodzi o sprezyny, i to jest pewne. Nie jest takze zle jesli chodzi o coil springs germany, i suplex. Reszte raczej juz wyeliminowalem...

Macie moze rozeznanie gdzie dostane na necie sprezyny lesjofors ale wzmacniane? Znalazlem tylko standardowe, a jak juz robic to po maxie...

ich nr to: 42 084 30 - seria heavy duty.

Ciekawe tez czy sa /pewnie tak/ drozsze od zwyklych, ale z tego co kojarze to sa to nieznaczne roznice...

Pozdrawiam
Opublikowano

Natomiast jesli chodzi o poduszki to wybralem meyle hd wzmocnione (45,-/szt) bo chyba nic lepszego nie znajde?

Wszystko będzie lepsze od Meyle. Produkty tej firmy nie są najlepszej jakości.

Opublikowano

ja u siebie wlozylem hans-pries (topran) i nie ma problemu.

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
Forumowicz j0hnny2007 stwierdził, że nic lepszego nie znajdzie. Myślę, że nie jest to prawdą. Najlepsze byłyby poduszki oryginalne BMW dla pojazdów na Europe wschodnią.
Opublikowano
  • Autor
Forumowicz j0hnny2007 stwierdził, że nic lepszego nie znajdzie. Myślę, że nie jest to prawdą. Najlepsze byłyby poduszki oryginalne BMW dla pojazdów na Europe wschodnią.

A gdzie je mozna znalezc?

Np. ?

Watpie, zeby standardowa poduszka - nawet oryginal, byla lepsza od tej wzmacnianej, zreszta gdzies widzialem na to ladny rysunek:

http://img397.imageshack.us/img397/4705/395180652ae6.jpg

j0hnny2007, gdzie znalazles takie niskie ceny ?

ja mysle nad firma GH, w koncu niemiecki produkt nie moze byc zly, a cena dosyc niska.

Sprawdz chociazby na allegro :P chociaz gdzie indziej tez sa podobne ceny.

Co do firmy gh, nie powinno byc zle... czyzby Auto-gh z Lublina?

Bralem wlasnie od nich, ale NK, i teraz reklamuje niestety...

Zobacz ile maja GH gwarancji, bo jesli dobrze pamietam to NK wypada lepiej o rok w podobnej cenie.

Dzis/jutro musze zamowic wszystko, zeby zdazyc zlozyc przed wyjazdem w okolicach konca miesiaca... i w sumie dalej nie wiem co :)

Najbardziej chcialbym lesjofors 42 084 30 - seria heavy duty, tylko nigdzie nie maja... :/

Pozdrawiam
Opublikowano
Sprawdz chociazby na allegro :P chociaz gdzie indziej tez sa podobne ceny.

Co do firmy gh, nie powinno byc zle... czyzby Auto-gh z Lublina?

Bralem wlasnie od nich, ale NK, i teraz reklamuje niestety...

Zobacz ile maja GH gwarancji, bo jesli dobrze pamietam to NK wypada lepiej o rok w podobnej cenie.

Sprężyny GH z serii STANDARD nr. ref. GH-221502

+ Gwarancja na okres 24 miesiące, nielimitowana przebiegiem (przy zakupie dwóch sztuk)

cena: 64zl / szt

Opublikowano

ASO i wszędzie tam gdzie prowadzą sprzedaż oryginalnych części do BMW. Np. FOTA.

Kup sobie meyle ciekaw jestem jak będą się sprawować. Osobiście w takie cuda nie wierze.

LESJÖFORS 4208430 mają w InterCars, ale 50zł to one nie kosztują.

Opublikowano
  • Autor

juz znalazlem - lesjofors wzmocnione 175/szt

a k+f wzmocnione - 120/szt - i wlasnie chyba je bede bral oraz poduszki wzmocnione meyle :P

ma ktos z Was K+F? :)

@iamtheone

Wydaje mi sie, ze lepiej jak wezmiesz wzmocnione... ale jak chcesz :)

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Dobre pytanie, sam chcialbym wiedziec na czym polega te ich wzmocnienie :)

Rzecza pewna jest to, ze napewno bardziej wytrzymale od standardowych.

A czy twardsze czy wyzsze to chyba zalezy juz od producenta, chociaz moze i maja jakis okreslony schemat na to...

Doszedl mi jeszcze temat oslon i odboi, nie wiem czy sa one razem z amortyzatorami czy jak... bo nie zwrocilem ostatnio uwagi, a tez przydaloby sie wymienic tylko problem jest taki, ze na przod owszem sa, a o tyle nikt nie slyszal :worried:

Pozdrawiam
Opublikowano

na tyle rowniez sa, w koncu na czyms buda musi sie opierac w "sytuacjach krytycznych"

http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=11375210&art=639024&gen=1182&gru=3130500&towkod=9E1A94&zdj=1&km=0&typ=239&wsk=O&lang_id=PL

http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=9793777&art=776527&gen=3365&gru=3130500&towkod=A0782A&zdj=1&km=0&typ=239&wsk=O&lang_id=PL

moim zdaniem musza byc twardsze a nie wyzsze, bo E34 ma tak skonstruowane zawieszenie ze kolo nie pracuje w pionie (jak przednie), , wiec jakby dac wyzsze sprezyny to opona by zle przylegala do drogi.

Edytowane przez iamtheone

Opublikowano
Odboje i osłony musisz kupić oddzielnie bo nie ma ich w pudełku z amorami. O ile z odbojami nie będzie problemu to z osłonami może być gorzej ale znany Ci Meyle je produkuje.