Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Reklamuje obecnie jeden amortyzator (NK, 22% slabszy od drugiego, trzeszczy i piszczy z tylu, a reszta wydaje sie ok, chyba ze to poduszka).

I mysle, ze nie bedzie problemow zebym dostal nowy.

Przy okazji chce sobie wymienic sprezyny na nowe oraz poduszki, zeby byl na dlugo spokoj z tym.

Nie chce zadnych obnizanych, tylko standardowe.

Przegladajac oferte natrafilem na dosc pokazna liczbe producentow, ale z takich bardziej 'uznanych' wybralem:

- CS

- GH

- Timmen Group

- Lesjofors

- Suplex.

Najbardziej zwrocila moja uwage firma Suplex, gdyz oferuja wzmocnione sprezyny w smiesznie niskiej cenie porownujac z innymi, ktore sa standardowe.

Wiem, ze w przypadku pelnego baku/butli lpg, przydalaby sie jednak wzmocniona. Nie jestem jednak przekonany, czy sprezyny firmy Suplex za 50zl/szt. spelnia dobrze swoja role... co prawda, nie jest to producent typu 'hart', ale jak cos jest kuszaco tanie, to zaczynam sie nad tym zastanawiac - gdzie jest haczyk. Na stronie producenta niby wszystko ladnie... ale mam pytanie czy mieliscie moze z ta firma do czynienia, lub ktora z powyzszych smialo mozecie polecic.

Natomiast jesli chodzi o poduszki to wybralem meyle hd wzmocnione (45,-/szt) bo chyba nic lepszego nie znajde?

pozdrawiam.

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam.

Swego czsu pękła mi sprężyna z tyłu i musiałem szybko załatwić parkę nowych.

W IC były dostępne tylko Lesjofors i takie mam.

Przejechałem na nich ok. 1 kkm i wszystko jest git.

Jak będzie później to się okaże.

Opublikowano

Wlasnie sie doszukalem, ze Lesjofors sa w swiatowej czolowce jesli chodzi o sprezyny, i to jest pewne. Nie jest takze zle jesli chodzi o coil springs germany, i suplex. Reszte raczej juz wyeliminowalem...

Macie moze rozeznanie gdzie dostane na necie sprezyny lesjofors ale wzmacniane? Znalazlem tylko standardowe, a jak juz robic to po maxie...

ich nr to: 42 084 30 - seria heavy duty.

Ciekawe tez czy sa /pewnie tak/ drozsze od zwyklych, ale z tego co kojarze to sa to nieznaczne roznice...

Pozdrawiam
Opublikowano

Natomiast jesli chodzi o poduszki to wybralem meyle hd wzmocnione (45,-/szt) bo chyba nic lepszego nie znajde?

Wszystko będzie lepsze od Meyle. Produkty tej firmy nie są najlepszej jakości.

Opublikowano

ja u siebie wlozylem hans-pries (topran) i nie ma problemu.

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
Forumowicz j0hnny2007 stwierdził, że nic lepszego nie znajdzie. Myślę, że nie jest to prawdą. Najlepsze byłyby poduszki oryginalne BMW dla pojazdów na Europe wschodnią.
Opublikowano
Forumowicz j0hnny2007 stwierdził, że nic lepszego nie znajdzie. Myślę, że nie jest to prawdą. Najlepsze byłyby poduszki oryginalne BMW dla pojazdów na Europe wschodnią.

A gdzie je mozna znalezc?

Np. ?

Watpie, zeby standardowa poduszka - nawet oryginal, byla lepsza od tej wzmacnianej, zreszta gdzies widzialem na to ladny rysunek:

http://img397.imageshack.us/img397/4705/395180652ae6.jpg

j0hnny2007, gdzie znalazles takie niskie ceny ?

ja mysle nad firma GH, w koncu niemiecki produkt nie moze byc zly, a cena dosyc niska.

Sprawdz chociazby na allegro :P chociaz gdzie indziej tez sa podobne ceny.

Co do firmy gh, nie powinno byc zle... czyzby Auto-gh z Lublina?

Bralem wlasnie od nich, ale NK, i teraz reklamuje niestety...

Zobacz ile maja GH gwarancji, bo jesli dobrze pamietam to NK wypada lepiej o rok w podobnej cenie.

Dzis/jutro musze zamowic wszystko, zeby zdazyc zlozyc przed wyjazdem w okolicach konca miesiaca... i w sumie dalej nie wiem co :)

Najbardziej chcialbym lesjofors 42 084 30 - seria heavy duty, tylko nigdzie nie maja... :/

Pozdrawiam
Opublikowano
Sprawdz chociazby na allegro :P chociaz gdzie indziej tez sa podobne ceny.

Co do firmy gh, nie powinno byc zle... czyzby Auto-gh z Lublina?

Bralem wlasnie od nich, ale NK, i teraz reklamuje niestety...

Zobacz ile maja GH gwarancji, bo jesli dobrze pamietam to NK wypada lepiej o rok w podobnej cenie.

Sprężyny GH z serii STANDARD nr. ref. GH-221502

+ Gwarancja na okres 24 miesiące, nielimitowana przebiegiem (przy zakupie dwóch sztuk)

cena: 64zl / szt

Opublikowano

ASO i wszędzie tam gdzie prowadzą sprzedaż oryginalnych części do BMW. Np. FOTA.

Kup sobie meyle ciekaw jestem jak będą się sprawować. Osobiście w takie cuda nie wierze.

LESJÖFORS 4208430 mają w InterCars, ale 50zł to one nie kosztują.

Opublikowano

juz znalazlem - lesjofors wzmocnione 175/szt

a k+f wzmocnione - 120/szt - i wlasnie chyba je bede bral oraz poduszki wzmocnione meyle :P

ma ktos z Was K+F? :)

@iamtheone

Wydaje mi sie, ze lepiej jak wezmiesz wzmocnione... ale jak chcesz :)

Pozdrawiam
Opublikowano

Dobre pytanie, sam chcialbym wiedziec na czym polega te ich wzmocnienie :)

Rzecza pewna jest to, ze napewno bardziej wytrzymale od standardowych.

A czy twardsze czy wyzsze to chyba zalezy juz od producenta, chociaz moze i maja jakis okreslony schemat na to...

Doszedl mi jeszcze temat oslon i odboi, nie wiem czy sa one razem z amortyzatorami czy jak... bo nie zwrocilem ostatnio uwagi, a tez przydaloby sie wymienic tylko problem jest taki, ze na przod owszem sa, a o tyle nikt nie slyszal :worried:

Pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

na tyle rowniez sa, w koncu na czyms buda musi sie opierac w "sytuacjach krytycznych"

http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=11375210&art=639024&gen=1182&gru=3130500&towkod=9E1A94&zdj=1&km=0&typ=239&wsk=O&lang_id=PL

http://sklep.intercars.com.pl/result1.php?res=1&atg=9793777&art=776527&gen=3365&gru=3130500&towkod=A0782A&zdj=1&km=0&typ=239&wsk=O&lang_id=PL

moim zdaniem musza byc twardsze a nie wyzsze, bo E34 ma tak skonstruowane zawieszenie ze kolo nie pracuje w pionie (jak przednie), , wiec jakby dac wyzsze sprezyny to opona by zle przylegala do drogi.

Edytowane przez iamtheone

Opublikowano
Odboje i osłony musisz kupić oddzielnie bo nie ma ich w pudełku z amorami. O ile z odbojami nie będzie problemu to z osłonami może być gorzej ale znany Ci Meyle je produkuje.