Skocz do zawartości

Zmiana tylnych lamp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

chciałbym wymienić tylne lampy z fabrycznych na diodowe, biało czerwone, tzw. cleary. Problem w tym, że jest trochę firm do wyboru a nie chciałbym kupić kichy, bo takie auto nie może jezdzić z kichą...

Na allegro znalazłem takie coś:

http://moto.allegro.pl/item384581434__tu_najladniejsze_krystaliczne_lampy_tyl_bmw_e38.html

Auto z 1997 roku, chciałbym kupić takie lampy, żeby nie trzeba było dokonywać żadnych przeróbek w układzie, po prostu podłączyć.

Proszę rady tych, co zmieniali.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Nie rob tylko wiochy z ledami i lexus-lookami prosze :P Zamontuj tzw krysztalki - najlepiej prezentuja sie oryginaly ale widzialem tez ladne podrobki. Niestety nie jestem w stanie powiedziec czegokolwiek o tych z aukcji.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

te lampy z linku co podales to nie sa lampy diodowe

zerknij na link ponizej, tam jest temat o kierunkowskazach ale popatrz -ja napisalem tam posta o lampach diodowych ktore zakladalem i sa zdjecia mojego auta z diodami.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=414568&highlight=#414568

podsumowujac: sa ludzie ktorzy jezdza na diodach w e38 i sobie chwala ze nie ma problemow. ja natomiast mowie nie. uwazam ze wyglada to wiesniacko na aucie i zobaczylem to dopiero po zalozeniu. zdemontowalem na drugi dzien.

same lampy byly fajne ale tylko jak je w rece trzymalem bo na aucie beznadzieja. rzecz gustu. polecam zakup orginalnych lamp od wersji po lifcie, koniecznie z bialym kierunkiem. cena okolo tysiac zloty za komplet ale mysle ze warto. mozesz zadzwonic do aso i zapytac po ile sa.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie, więc może uściślę moje pytanie: czy tylnie lampy w E38 po lifcie są w istocie działania identyczne jak te przed liftem (na standardowe żarówki)? Na to liczę. Nie chcę dokonywać żadnych przeróbek, dokonywać zmian w instalacji ani oglądać błędów na komputerze.

Reasumując: najbardziej interesuje mnie kupno lamp zamienników w miarę najbardziej podobnych do oryginalnych i chciałbym się dowiedzieć, lapmy jakiej firmy są najbardziej podobne do oryginałów i czy mocno widać różnicę. Jeżeli efekt jest podobny a cena o połowę mniejsza - zaryzykuje. Jeżeli gra jest niewarta świeczki - kupie oryginały.

Na allegro każda lampa wygląda dobrze a wiem, że efekt będzie widoczny dopiero i tylko na samochodzie.

Tak więc bardzo proszę o opinie i jeżeli to możliwe - zdjęcia.

Dziękuję i pozdrawiam!

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

na tajwanie klepia najrozniejsze modele lamp - zamiennikow. kto to moze wiedziec ktora jest najbardziej zblizona do orginalu jak sie ich nie widzi na zywo.

orginalne lampy po lifcie maja chyba inne oprawki zarowek niz w wersji przed liftem. wiec jak bys kupowal orginalana lampe to nie tylko sama skorupe ale i oprawki zarowek trzeba kupic bo one sie wyjmuja i stanowia odrebny element. wystarczy wpiac lampe we wtyczke i ma swiecic. dzwon do aso i zapytaj dokladnie o roznice.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
na tajwanie klepia najrozniejsze modele lamp - zamiennikow. kto to moze wiedziec ktora jest najbardziej zblizona do orginalu jak sie ich nie widzi na zywo.

orginalne lampy po lifcie maja chyba inne oprawki zarowek niz w wersji przed liftem. wiec jak bys kupowal orginalana lampe to nie tylko sama skorupe ale i oprawki zarowek trzeba kupic bo one sie wyjmuja i stanowia odrebny element. wystarczy wpiac lampe we wtyczke i ma swiecic. dzwon do aso i zapytaj dokladnie o roznice.

Oryginalne lampy przed i po lifcie są te same, tyle że ja kupiłem kompletne z oprawkami, i wystarczy wsadzić i wszystko działa a efekt powalający:

Przed:

%5B506%3A480%5Dhttp%3A//images34.fotosik.pl/192/36252a6b1a5acd8c.jpg

Po:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images32.fotosik.pl/191/3650599965cb4855.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za posty.

Widzę, że pozostają więc tylko oryginały.

Teraz pozostaje mi znaleźć kogoś kto ma dużą zniżkę w ASO lub kupić używane w dobrym stanie:)

Z zamiennikami nie będę eksperymentował, bo widzę, że można się przejechać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dzięki za posty.

Widzę, że pozostają więc tylko oryginały.

Teraz pozostaje mi znaleźć kogoś kto ma dużą zniżkę w ASO lub kupić używane w dobrym stanie:)

Z zamiennikami nie będę eksperymentował, bo widzę, że można się przejechać.

http://www.moto.allegro.pl/item394681222_lampa_tylna_do_bmw_e38_2001r_.html

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem człowieka, który sprowadził na części E38 z 2000 roku z anglii (kierownica po prawej stronie). Ma na sprzedaż tylne kryształki z białym kierunkiem. Twierdzi, że są oryginalne, ale nie mają nigdzie napisu BMW.

Czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie, czy oryginalne lapmy tylne po lifcie mają znaczek BMW, czy nie? Z tego co pamiętam, to w E30, E34 i E36 na lampach był znaczek. Bardzo nie chciałbym kupić nieoryginałów.

Opublikowano
  • Autor
powinno byc umieszczone logo bmw i numer katalogowy czesci

No właśnie - wiem, że powinno być umieszczone logo. Pytanie - czy jest?

Proszę, niech ktoś się nachyli i sprawdzi u siebie. Bardzo zależy mi na czasie.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Panowie,

proszę Was - sprawdźcie, czy macie na swoich tylnych kryształkach napis BMW...

Opublikowano
  • Autor
Naprawdę nikomu nie chce się u siebie sprawdzić i napisać jednego zdania?

Opublikowano

na moich lampach jest okragle logo z napisem bmw na samym srodku lampy na swiatlach pozycyjnych - tak mniej wiecej w polowie drogi miedzy jedna zarowka pozycyjna a druga.

po odkreceniu lampy, na wewnetrznej stronie tam gdzie sa oprawki zarowek mam naklejke z logo i napisem i numerem katalogowym. poza tym kazda oprawka zarowki rowniez posiada wytloczony napis bmw i numer katalogowy.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki baru,

właśnie o to mi chodziło.

Niech moc będzie z Tobą!

Opublikowano
  • Autor

Panowie,

krew mnie zalała. Przejrzałem całe allegro i znalazłem aukcję:

http://moto.allegro.pl/item394681222_lampa_tylna_do_bmw_e38_2001r_.html

Dzwonię i pytam się jaki stan tych lamp i czy na pewno są oryginalne.

Gość zaczyna się zachwycać, że lampy są idealne i na 100% oryginalne. Daje osobistą gwarancję i na pewno wyglądają jak nowe. Chętnie wyśle mi je bez dodatkowych, zgadza się również na odbiór osobisty. No to ja w 100% zadowolony i pewny, że chce je kupić.

Ale coś mnie tknęło i jako że Żmigród jest ok. 70 km od mojej miejscowości dałem bratu 30 PLN na gaz i kazałem jechać odebrać od gościa lampy.

Za 30 minut brat dzwoni i mówi, że lewa lampa jest tak porysowana, jakby ktoś zahaczył ją o ścianę i żadnego znaczka BMW na niej nie ma.

Myślałem, że nie wyrobie i pofatyguje się do tego człowieka osobiście.

Panowie, jak ktoś szuka lamp po lifcie, to odradzam tę aukcję.

Jednocześnie, jeżeli ktoś ma do sprzedania oryginalne lampy z białym kierunkiem po lifcie i jest z okolic Poznania, Ostrowa Wlkp lub Konina, dajcie znać - chętnie kupię.