Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niestety ostatnio bardzo czesto pada desz. Zauwazylem ze jesli mam wlaczony nawiew z obiegiem zewnetrznym i wylaczona klime to szybko zaczynaja parowac szyby. Jak tylko wlacze klime to szybko odparowuja.

Wydaje mi sie ze przy 1 osobie w aucie i przy wylaczonej kilmie szyby nie powinny parowac. Czy to oznacza ze cos jest nie tak czy tez to normalne zachowanie ??

Opublikowano
Wszystkie fitry byly 2 miesiace temu wymieniene - kabinowe to te 2 po lewej i prawej stronie - tak jakby pod sama szyba.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na pewno się nie pomyliłeś pisząc "nawiew z obiegiem zewnętrznym" ?

Bo jeśli z wewnętrznym lub na auto to parowanie jest normalne.

Ale jeśli masz otwarty dopływ powietrza z zewnątrz to parowanie nie jest normalne a przyczyną może być filtr kabinowy lub brudna szyba od środka lub wyciek płynu z nagrzewnicy < tego ci nie życzę> ale przy wycieku podobno czuć zapach płynu.

Najpierw dokładnie wyczyść szybę.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Nawiew jest przelaczony na zewnetrzny ale tez wlaczone jest auto. Czyli wynika z tego ze to normalne zjawisko. Dzieki za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawiew jest przelaczony na zewnetrzny ale tez wlaczone jest auto. Czyli wynika z tego ze to normalne zjawisko. Dzieki za pomoc.

Chyba mnie jednak nie rozumiesz.

Nie chodzi mi o włączone auto od klimatronika tylko o automatyczny obieg zamknięty.

Opublikowano
Mozliwe ze nie za bardzo rozumiem. Mowiac auto mam na mysli przycisk z napisem auto ktory jest wlaczony i na wyswietlaczu zapala sie napis auto, natomiast obieg jest otwarty oraz kilmatronik jest wylaczony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poddaję się.

Niestety nie potrafię ci w zrozumiały sposób wytłumaczyć o co mi chodzi.

Opublikowano
Mozliwe ze nie za bardzo rozumiem. Mowiac auto mam na mysli przycisk z napisem auto ktory jest wlaczony i na wyswietlaczu zapala sie napis auto, natomiast obieg jest otwarty oraz kilmatronik jest wylaczony.

Ja cie rozumiem.

Ja u siebie zauważyłem że jak mam ustawione na "auto" czyli klimatronik automatycznie rozdziela nawiew i siłe nadmuchu to bardzo mało powietrza leci na szybę i zaczyna parować. Ja też tak mam (filtry wymienione). Po prostu jak zaczynają parować to włączam nawiew na szybę a nie auto i jest ok.

Opublikowano

Koledze dyzio255 chodzi o automatyczny obieg wewnętrzny - czyli przycisk pod klimatronikiem. Wyłączony - obieg zewnętrzny, włączony na A - automatyczny, czyli jak stoisz np. w mieście za jakimś samochodem, to masz obieg wewnętrzny, jeżeli jest czysto, to obieg zewnętrzny.

Dodam, że jeżeli w czasie deszczu miałeś włączoną klimę i ją wyłączysz, to bankowo zawsze będzie Ci szyba parować.

Opublikowano
To wiem o co chodzi, zdecydowanie mialem wylaczony ten automati ustawione na zewnetrzny. Klimy nie mialem wczesniej wlaczonej, wlaczylem ja pozniej zeby oczyscic szyby z pary.
Opublikowano

Do osuszenia szyby służy włącznik powyżej klimatronika - szybkiego osuszenia szyby. Tak to biegasz w kółeczko. Klima - odparuje, wyłączasz - zaczyna parować, itd.

Podobnie jak Jerry w czasie deszczu ustawiam nawiew na szybę zamiast auto i jest ok.

Opublikowano

Uzywalem tej funkcji ale po jej wlaczeniu szyba momentalnie jeszcze bardziej parowala.

funkcja swietnie dziala zima do odmrazania szyby :)