Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ktoś mógłby wyjasnić, czego to może być przyczyna: cały czas w czasie jazdy towarzyszy mi dziwne, metaliczne stukanie, dochodzące z silnika. Pojawia się zaraz po odpaleniu samochodu, zwiększa się jego intensywność po zwiekszeniu obrotów a więc wraz z przyśpieszaniem. Stało się to dość nagle, bo przejechałem jakieś 50 km i nie słyszałem tego, a już po odpaleniu samochodu towarzyszy mi ciągle...Nie świeci mi żadna kontrolka w czasie jazdy, zauważyłem tylko, że po zapaleniu, ta od oleju, zamruga raz dwa i wówczas dopiero się wyłącza a nie gaśnie od razu...do zmiany oleju pozostały mi jeszcze "dwie kreski". Poziom oleju też jest chyba w porządku, bo powyżej połowy jak sprawdzałem ostatnio. Czego powodem może być to stukanie..?? Może mi ktoś pomóc :cry:
Opublikowano
To w silniku m43 jest tak samo jak w m40....bo ja mam samochód z końca 1995 i silnik na pewno M43...
Opublikowano

Witam!

Żeby nie zakładać nowego tematu podepnę się do tematu.

Moje bmw e36 318 m40 po wymianie paska rozrządu i oleju.

olej polsytetyk 10w40 castrol magnatec

jakiś tydzień temu uslyszałem stukanie w silniku.

stukanie jest podczas zapalania silnika i oto chodzi że raz jest a raz nic nie słychać

gdy słychać stukanie na zimnym silniku wystarczy dodać trochę gazu i stukanie ucicha,po opadnięciu obrotów do minimum juz jest cicho.

samochodzik ładnie się wkreca nie bierze oleju obroty do odcinki bez szarpnięć

ostatnio gnałem się z audi z 2.0 i w cale mu nie ustepowałem

może jestem przewrażliwiony ale teraz jak odpalam moją bete to sie wsłuchuję

co może być przyczyna tego stanu( czy tylko wymiana całej góry to zniweluje?)

może jakaś inna drobna usterka.

prosze o pomoc

Opublikowano
Witam!

Żeby nie zakładać nowego tematu(...)

Żeby nie zakładać stale tematów o jednym i tym samym proponuje poszukać na forum... Patrzcie w górę, stoi jak byk "Szukaj" A tematów o tym były setki :duh:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg