Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam prośbę czy ktoś jest w stanie poradzić jak wymienić łożyska w przednich kołach? Chodzi mi jakie czynności muszę wykonać, co odkręcić i takie tam. Może ma ktoś jakieś rysunki... Proszę zapodać co macie.

PS. W sumie bede sie za tą wymianę zabierał pierwszy raz w życiu:D dlatego proszę o w miarę konkretne info:). POZDRO

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z przodu są piasty które wymienia się w całości, a nie same łożyska. Przynajmniej ja nie słyszałem o takiej możliwości. Na początek potrzebujesz klucz chyba 45', ja pożyczyłem z warsztatu PKP, podobno dostępny też na bazach PKS-u ;) /na szczęscie się nie przydał bo wyło łożysko z tyłu/

Pozdro.

Opublikowano

Tak ja kolega wyżej napisał. Łożyska wymienia się razem z piastą i załatw sobie duży klucz-nie wiem dokładnie jaki idzie 45 lub większy.

Przy demontarzu dekielków-zaślepek na łożyska :hand: uważaj, aby ich za bardzo nie po kiereszować, gdyż ciężko je dostać. Dalej użyjesz ściągacza i zdemontowane. Uważaj jeszcze na czujnik prędkości obrotowej koła - "ABS". Montujesz nowe, zakręcasz i po kłopocie :D

Jeśli nie kupiłeś jeszcze łożysk to podpowiem, że są dwa rodzaje z ABS lub bez.

Ps. Gwint na obu nakrętkach jest "PRAWY". Wcześniej miałem poloneza i jeden gwint był prawy, a drugi lewy.