Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy po stłuczce gdzie wypaliły dwie poduchy (kierowca i pasażer+ napinacze i kabel pirotechniczny) musze zmieniac sensor od poduszek??? Czy wystarczy go zresetować... Wszystkie części już kupiłem tylko nie wiem czy zadziałają w razie nastepnej stłuczki... A sensor nie jest taki tani... Podejżewam, że te z allegro tez sa po wypadku wiec nie wiem czy sie to wymienia... I jeszcze jedno: gdzie jest ten sensor???
Opublikowano

Sensor gdy odpalą poduchy przy stłuczce można wymienić ale da się go też zregenerować. Kiedyś kupiłem używany za ok.100 zł i był sprawny jedynie należało uaktywnić na komputerze. Za regenerację chcą ok. 150 zł. Parę lat temu też w jednym aucie dałem do regeneracji i pojechałem do serwisu na uaktywnienie poduszek i wszysko działało. Jak później przy kolejnym dzwonie to nie wiem. Nie miałem później takim autem stłuczki.

W e46 musisz zdemontować konsolę miedzy siedzeniami i pod nią jest sensor. Należy rozciąć dywan pod konsolą i masz sensor. Rozcięcie jednka jest konieczne bo inaczej należało by wyciągnąć oba fotele przednie i cały dywan co jest pod fotelami a to sporo demontowania.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
Kolega eclipse nie ma pojecia o czym pisze. W e46 na tunelu przykrecony jest moduł airbag, ktorzy zawiera w sobie pewne czujniki uderzeniowe, ale dla poduszek przednich oraz kurtyn. Czujniki poduszek bocznych znajdują się pod fotelami i wykladziną i sa przykrecone do belki. Wracajac do rozbierania, to da sie wymontowac moduł bez wyjmowania foteli. W zadnym wypadku nie wolno tych czujników regenerowac, moduł nalezy wymianiac na nowy! Ręce opadają...

Xdrive

Koder

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Raczej Ty kolego nie wiesz o czym piszesz. Zgadzam się, że pomiędzy siedzeniami jest moduł Air Bag i to właśnie jego się wymienia gdy wywalą poduchy. Gdzie są umieszczone sensory - czujniki uderzeniowe w e46 nie będe sie spierał ale w e36 były koło kielichów przednich. Autor posta pyta raczej o moduł poduszek skoro chce zregenerować układ air bag i miał wywalone poduszki przednie, napinacze pasów oraz nabój pirotechniczny przy akumulatorze. Przerabiałem to nie dawno i doskonale wiem co wymieniałem.

Doskonale również się orientuję gdzie sa czujniki uderzeniowe boczne.

Co do regeneracji modułu poduszek oczywiście, że się zgodzę że tych części się nie regeneruje lecz montuje się nowe albo 100% sprawne. Ja nie regenerowałem podczas wymiany tylko założyłem sprawny używany. Kiedyś regenerowałem w jednym aucie i dlatego wiem że coś takiego ludzie robią ale cóż zrobić, takie czasy były.

A co do wymontowywania modułu air bag. Jeżeli wyciągniemy fotel i podniesiemy całą wykładzinę wówczas wykładziny dywanowej nie musimy przecinać w miejscu gdzie jest moduł air bag czyli pod środkową konsolą między siedzeniami. A w innym przypadu nalezy wykładzinę rozciąć aby dostać się do modułu u mnie bynajmniej tak było.

BMW to pełnia życia.
  • 2 lata później...
  • 4 lata później...