Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

MAm taki zajebisty problem z e36.. kupilem ją w czerwcu na poczatku, gosc ktory sprzedawal sprowadzil ją na poczatku kwietnia-wtedy tez zrboil przeglad polski pierwszy, tlumaczenia i polskie ubezpieczenie. JA nie znajac sie na przrepisach itp kupilem ten samochod wlasnie w czerwcu.. wtedy w pracy dopiero powiedzieli mi ze jesli akcyza nie zostala oplacona w tydz po sprowadzeniu to grozi 2000 zl kary-prawda to??

ja tą akcyze iminalem oplacilem to w skrabowce okazalo sie ze brakuje vat 25 to ja do poprzednego wlasicilea a on mataczyl mnie 3tyg i w koncu na sile to udalo sie zalatwic no to poszedlem dzis auto rejestrowac to sie okazalo ze akcyza nie mozestac na mnie tylko na poprzedniego wlascieila i teraz jak wezme capa za uszy i pojade oplacic z nim do jego miasta akzcyze to ile mu grozi kary za zaplacenie tego powiedzmy w pon a nie 3 m-ce temu...

Opublikowano
Jesli Ty opłacałeś akcyzę na siebie to również Ty powinieneś występować do US o wydanie zaświeczenia VAT 25. Jeśli umowa kupna auta i akcyza stoi na Twoje nazwisko musisz tylko zwrócić się do US o wydanie zaświadczenia o zwolnieniu z podatku.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Niech cie tak twoi kolezkowie nie strasza:) faktycznie na zaplacenie akcyzy jest 7 dni od daty na umowie ale kara wynosi 100zł a nie 2000zl :)
Opublikowano
Niech cie tak twoi kolezkowie nie strasza:) faktycznie na zaplacenie akcyzy jest 7 dni od daty na umowie ale kara wynosi 100zł a nie 2000zl :)

A konkretnie nie od daty na umowie tylko przekroczenia granicy. Kolega niedawno opłacał auto z datą na umowie rok wstecz ale wpisał przekroczenie granicy do 5 dni i nie było problemów.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

ale dzis w komunikacyjnym babka mi powieeziala ze wszelkie oplaty od sprowadzenia auta ma uiścic ten kto to auto sciagal -czyli wlascicielka poprzednia(polka) z ktora mam umowe -bo mam umowe PL -PL a nie DE-PL (taką ma wlasnie ona...)

vat 25mam za soba, na jej nazwisko, skarbowke pozniej tą wzbogacenie mam na siebie bo tak powinno juz byc ale cofneli mi dzis w komunikacyjnym papiery wlasnie dlatego ze akcyza stoi na mnie a ma stac na tą babke co sprowadzila to auto... i tu jest problem :(

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli akcyza była robiona na Ciebie tzn. że umowa K-S powinna być zwierana między tobą a Niemcem (piszesz, że masz umowę z tą Polką) ?

Kto jest wpisany jako własciciel w BRIEF i dowodzie rejestracyjnym: Niemiec czy baba od której kupiłeś auto ?

Edytowane przez akrystian

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

pokazlem umowe z polką i normalnie przeszlo i zaplacilem i mialem papier. tez teraz sie dziwie...

brief stoi na niemca -umowe poslko niemiecką ma babka od ktorej dopiero ja kupilem auto piszac z nią umowe polsko -polska

Opublikowano
pokazlem umowe z polką i normalnie przeszlo i zaplacilem i mialem papier. tez teraz sie dziwie...

brief stoi na niemca -umowe poslko niemiecką ma babka od ktorej dopiero ja kupilem auto piszac z nią umowe polsko -polska

No to niezły bajzel - trzeba było pisać umowę K-S na Niemca. Akcyza i zaświadczenie o zwolnieniu z VAT powinny być na tę samą osobę. Teraz to ciężko cokolwiek doradzić albo niech osoba która sprzedała ci bmw opłaci akcyzę (najbezpieczniej dla ciebie) albo sam wystąp do US o wydanie VAT - 25 ale oni raczej będą wymagali umowy między Tobą a Niemcem (spróbować możesz ale mojemu koledze to się nie udało).

W sytuacji gdy US zażąda umowy na Niemca mógłbyś im taką "podłożyć" i tak samo w WK ale miałbyś inną umowę w UC więc jeśli te wydziały ze sobą to wszystko weryfikują (tego nie wiem) bedziesz miał jeszcze większy kłopot, pozatym US już raz na to auto wystawił zaświadczenie VAT 25 więc nie wiem czy im tego komputer i tak nie wyrzuci podobnie w UC już mają zapłaconą akcyzę na to bmw.

Dziwię się, że w UC to wogóle przyjęli.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
nic pojade z poprzednim wlasicielem jutro na UC do niego i zobaczymy... trzeba bedzie drugi raz oplacic moze przejdzie innej rady nie ma-jak cos to ja wstapie do akcji i powiem ze nie wiedzialem ze to ma byc na niego a nie na mnie i oplacilem niepotrzebnie
Opublikowano

A konkretnie nie od daty na umowie tylko przekroczenia granicy..................ale wpisał przekroczenie granicy do 5 dni i nie było problemów.

A dokumentem potwierdzającym przekroczenie granicy jest POLSKI PRZEGLĄD ZEROWY - i na tej podstawie UC liczy sobie daty. Umowe możesz spisać sobie kiedy chcesz - dopiero zrobienie przeglądu obliguje ciebie do zgłoszenia do UC iż sprowadziłeś auto.

A akcyzę płaci się nie od umowy ( inaczej jest z podatkiem od czynności cywilno-prawnych i tam własnie liczy sie data na umowie ) - tylko od sprowadzenia pojazdu. Umowa stanowi tylko podstawę do obliczenia akcyzy oraz wyliczenia kursu EURO w dniu zakupu.

Pzdr,

Opublikowano

A konkretnie nie od daty na umowie tylko przekroczenia granicy..................ale wpisał przekroczenie granicy do 5 dni i nie było problemów.

A dokumentem potwierdzającym przekroczenie granicy jest POLSKI PRZEGLĄD ZEROWY - i na tej podstawie UC liczy sobie daty.

Pzdr,

Do Urzędu Celnego nie trzeba składać przeglądu. Wypełnia się oświadczenie w którym pisze się kiedy nastąpiło przemieszczenie auta do Polski.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
Trzeba miec przeglad zeby zlozyc deklaracje w UC.

W UC w Zamościu nie trzeba (za to w US tak). Jak dasz przegląd to celnik przyjmie ale jak nie dasz to nie ma problemu.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano
U nas w Radomiu jest znowu odwrotnie. Do UC musisz miec przeglad, a do US jest on nie potrzebny. Co urzad to obyczaj. Ale co sie dziwic jak u nas w Radomiu w kazdym z US sa inne dokumenty wymagane...

W Zamościu to wogóle są "liberalne" urzędy dla importerów np. rejestrują samochody z Włoch tylko z dowodem rejestracyjnym a w większości wydziałów w Polsce wymaga się jeszcze drugiego dokumentu (certfikat własności chyba to się nazywa).

kiedyś

E32 730

E36 318