Skocz do zawartości

Zalozylem OBC i nie dziala. dlaczego??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. przed chwilka zalozylem sobie pelnego OBC do auta i wogole nie dziala nic nie trybi.. Dlaczego....??

Instalacje pod niego mialem w aucie wiec tylko wpielem kostki i nic.

O co chodzi.??

Opublikowano (edytowane)

a wyświetlacz albo podświetlanie działa?

to jest z innego forum dotyczy e34 ale zasada jest ta sama:

zacznij od sprawdzenia miernikiem, czy mamy 12V na pinie: 6,8,9 oraz 17. Najczęściej przyczyną usterki jest brak napięcia na pinie nr 17, jeżeli Twoje auto nie ma pomocniczego przekaźnika klaksonu (auxiliary horn relay). Bez napięcia na tym pinie OBC będzie całkowicie martwy. Najprostszym rozwiązaniem jest odcięcie czerwono-szaro-żółtego kabelka, idącego do pinu 17 (ale odcięcie go jak najdalej od złącza),i zwarcie go z czerwono-żółtym (czerwonego z żółtym paskiem, bo jest również żółty z czerwonym paskiem -NIE POMYLCIE SIĘ!), który prowadzi z piniem nr 9. Możesz połączyć to poprzez 5 lub 10 amperowy bezpiecznik jeżeli chcesz, a to na wypadek gdyby czerwono-szaro-zielony kabelek się rozłączył. Jeżeli nawet, to nie powinien spowodować żadnych problemów.

pin1: fioletowy/zielony/żółty, alarm

pin10: czarny/zielony, starter

pin6: + z bezpiecznika F17

pin9: + z bezpiecznika F20 (czerwony/żółty)

pin8: + z bezpiecznika F1

pin22: szary/czerwony, przełącznik świateł

pin25: żółty/czerwony, turn signal<--nie wiem co to jest

pin3: biały/żółty, diagnostyczne

pin16: biały/fioletowy, diagnostyczne

pin14: biały/szary, instrument cluster to jest chyba coś do deski rozdzielczej

pin7: czarny/biały, instrument cluster to też

pin4: masa

pin5: niebieski/czerwony/żółty, czujnik temperatury

pin20: czarny/czerwony/żółty, coś od klimy

pin21: czarny/biały, pre-ventilation coś od klimy(?)

pin23: fiolet/biały/żółty, alarm

pin17: czerwony/szary/żółty, alarm

pin26: czarny/czerwony/żółty czujnik poziomu paliwa

pin12: brązowy/fioletowy, czujnik poziomu paliwa

pin11: biały/czarny, DME

pin24: czarny/fiolet, DME

pin19: biały/czerwony, sygnał dźwiękowy

pin18: biały/niebieski, sygnał dźwiękowy

pin15: biały/brązowy, radio

pin2: niebieski/brązowy/żółty, radio

Edytowane przez green71
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
a wyświetlacz albo podświetlanie działa?

to jest z innego forum dotyczy e34 ale zasada jest ta sama:

eżeli OBC jest martwy, to następnym krokiem jest znalezienie usterki. Schemat wyprowadzeń podany jest poniżej, a więc zaczynamy od sprawdzenia miernikiem, czy mamy 12V na pinie: 6,8,9 oraz 17. Najczęściej przyczyną usterki jest brak napięcia na pinie nr 17, jeżeli Twoje auto nie ma pomocniczego przekaźnika klaksonu (auxiliary horn relay). Bez napięcia na tym pinie OBC będzie całkowicie martwy. Najprostszym rozwiązaniem jest odcięcie czerwono-szaro-żółtego kabelka, idącego do pinu 17 (ale odcięcie go jak najdalej od złącza),i zwarcie go z czerwono-żółtym (czerwonego z żółtym paskiem, bo jest również żółty z czerwonym paskiem -NIE POMYLCIE SIĘ!), który prowadzi z piniem nr 9. Możesz połączyć to poprzez 5 lub 10 amperowy bezpiecznik jeżeli chcesz, a to na wypadek gdyby czerwono-szaro-zielony kabelek się rozłączył. Jeżeli nawet, to nie powinien spowodować żadnych problemów.

nic wlasnie nie dziala... ani wyswietlacz ani zegarek ani podswietlenie doslownie nic tak jakbm go wyjol i polozyl na stole w domu...

co do tego to wlasnie to juz czytalem i o ile dobrze pamietam to jest chyba z E34... myslisz ze bedzie tak samo w e36??

Opublikowano

kolego zrobilem tam jak pisalo.. mialem takie kolory i polaczylem je tak i zadzialal..:D tak jak powinien dziala..:D tzn chyba tak jak powinien..niewiem zabardzo co do czego jest.....

wydaje mi sie ze niedzialaja tzn nie swieca 3 przyciski w nim..na tych przyciskach sa takie kropeczki to chyba lampki.... a i nie dzaiala mi sciemniane itp... a reszta raczej dzziala.. jutro przetestuje jak bede jechal d pracy..:D

Opublikowano

:cool2:

Ja za swoim(średnim 11 przyciskowym) komputerem walczyłem przez tydzień,właściwie to z nieświecącymi pikselami.Ale też się udało.

Opublikowano
:cool2:

Ja za swoim(średnim 11 przyciskowym) komputerem walczyłem przez tydzień,właściwie to z nieświecącymi pikselami.Ale też się udało.

mi tez nie swieca niektore piksle w moim 11 przyciskowy, co zrobiles zeby zadzialay ?

e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97
Opublikowano

jeżeli masz na tyle cierpliwości :D

Na początek nadmienię że próbowałem różnych metod dociskania taśmy do płytki drukowanej,rozbierałem komputer po kilkanaście razy dziennie i jeżeli pojawiała się nowa litera znikała inna i tak wkoło.Znalazłem na jakiejś niemieckiej stronie że dobry jest Kontakt 60(spray),kupiłem i psiknąłem.

Tragedia,mało że nie pojawiała się żadna litera więcej to odkleiła się taśma od płytki drukowanej.Miałem osobno wyświetlacz i płytkę drukowaną.

Kupiłem Electon 40 AC(lakier przewodzący) i pomalowałem każdy pin na taśmie.Niezbędna jest lupa lub jakieś inne szkło powiększające.Nawet jeśli zrobisz zwarcie na pinach to po lekkim wyschnięciu można igłą je rozdzielić.

Wsadziłem jeszcze na wszelki wypadek dodatkową gumkę i złożyłem.Na początku niewiele świeciło ale z każdą minutą pojawiały się nowe piksele,teraz świeci komplet.Wbrew pozorom nie jest to takie straszne,malowanie zajęło mi koło 40 min.Przy składaniu jest trochę kłopotu bo taśma musi być na swoim miejscu ale za drugim razem mi się udało.

Opublikowano
no to jak znajde troche czasu to bede walczyl ;) bo mi szczegolnie taraz jak byly wysokie temperatury to prawie wszystko znika z wyswietlacza :/
e36 318tds compact '95/e34 525tds touring '94/e39 525tds touring '97