Skocz do zawartości

wskaznik temperatury oleju zamiast ekonomizera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

czy ktos z Was orientuje sie, czy w e32 jest taki czujnik temperatury oleju w silniku jak w M-kach, ktory daloby sie podlaczyc do zegarow?

oczywiscie po wczesniejszej wymianie ekonomizera na wskaznik temperatury oleju z M.

czytalem jeden z postow, gdzie Tomas M5 pisal, ze olej lapie temperature po 3 ktornie dluzszym czasie niz plyn w chlodnicy, w zwiazku z czym az do osiagniecia wlasciwej temperatury nie powinnismy wkrecac samochodu na wysokie obroty. wiec z racji tego, ze wg mnie przydatnosc ekonomizera nie jest zbyt duza, pomyslalem, ze jesli by sie dalo to chetnie bym go wymienil na wskaznik temperatury.

jesli ktos z Was przerabial ten temat, lub orientuje sie czy da sie to zrobic to prosze o odpowiedz :)

pozdrawiam

pozdrawiam

luther

Opublikowano

Moze to nie na temat ale w przypadku E46 jezeli wymienisz zegary z ekonomizerem na zegary od E46 M3 wtedy oryginalny wskaznik temperatury oleju od M3 pokazuje temperature oleju zwyklego E46.

Czytajac posty na liscie dyskusyjnej na poczatku nie chcialem w to wierzyc dopuki nie zobaczylem tego na wlasne oczy na jednym ze zlotow. Tak wiec tego typu transplantacja jest mozliwa, przynajmniej w modelu E46. W E32 moze byc podobnie.

Opublikowano

z tego co czytalem na forum to po przelozeniu zegarow w e34 od m5 wskaznik temperatury oleju dziala jak ekonomizer, wiec jedyna nadzieja w tym, ze jest w silniku czujnik temperatury oleju, ktory da sie podpiac pod wtyczke od zegarow zamiast ekonomizera.

co do tych zegarow do e46 to bardzo ciekawe - kolejny dowod na to, ze konstruktorzy bmw pomysleli o baardzo wielu rzeczach projektujac ten samochod :)

moje pytanie wciaz aktualne :)

pozdrawiam

luther

Opublikowano
"wkrecac na wysokie obroty" :?: IMHO takie samochody nie sluza do wyscigow tylko do podrozowania ,jak lubisz szybko jezdzic to zmien samochod bo taki sie do tego nie nadaje ,nie dosyc ze bedzie palil jak smok to frajdy z jazdy nie bedzie :| a wedlug mnie w takim samochodzie bardziej potrzebny jest ekonomizer niz wsk temp oleju a zawsze mozna dodatkowo zalozyc wsk temp oleju jezeli jest gdzies czujnik temp oleju
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
nie chodzi o to, ze chcialbym sie scigac, tylko chyba kazdy od czasu do czasu lubi sie ostrzej przejechac (ja nie robie tego zbyt czesto). mnie by sie bardziej przydal wskaznik temperatury oleju niz ekonomizer, a zakladanie go gdzies indziej tylko oszpeci deske rozdzielcza, wiec w gre wchodzi tylko podpiece zamiast ekonomizera.

pozdrawiam

luther

Opublikowano
ciezka sprawa jak widzisz ,nie sadze zeby specjalnie robili miejsce na czujnik i go wkrecali bo moze komus sie kiedys przyda :| ,a moze w serwisie Ci odpowiedza na to pytanie :?: ,jezeli by byl to nie bylby podlaczony ,bo do czego :?: mialby byc podlaczony
BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano
nie ma, czujnik temperatury mozna dokupic --- wkreca sie go w miske olejowa zamiast korka.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

LukaszPl

robil ktos "u was" z tym zegaram w e36 - dziala od razu czy trzeba czujnik temperatury oleju zalozyc :?:

http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg
Opublikowano
sarna1 napisał:

nie ma, czujnik temperatury mozna dokupic --- wkreca sie go w miske olejowa zamiast korka.

dzieki za odpowiedz, o to wlasnie mi chodzilo.

dexter21 napisał:

ciezka sprawa jak widzisz ,nie sadze zeby specjalnie robili miejsce na czujnik i go wkrecali bo moze komus sie kiedys przyda ...

no niestety w e32 o tym nie pomysleli, ale jak widac w e46 juz tak :)

pozdrawiam

pozdrawiam

luther

Opublikowano
LukaszPl

robil ktos "u was" z tym zegaram w e36 - dziala od razu czy trzeba czujnik temperatury oleju zalozyc :?:

Nie widzialem zegarow od m3 w e36, widzialem tylko na jednym ze zlotow zegary od M3 wsadzone do zwyklej e46 i czujnik temperatury dzialal. Nie rozmawialem z wlascicielem tego E46 tylko przysluchiwalem sie rozmowie innych ktorzy stajac nad jego zegarami zadawali mu pytania. Nie myslalem wowczas o tego typu usprawnieniu mojego E46 wiec wiele interesujacych szczegolow po prostu przegapilem.

Opublikowano

tak jak napisal sarna czujnik dokupujesz tak samo jak zegaz po co zmieniac ale z tego co sie orientuje to nie bylo tam zawsze byl ekonomizer dokup sobie komplecik zegarow cisnienie oleju temp oleju ladowanie i takie tam jesli chodzi o mnie tez lubie czasami pocisnac ale nie bede dokladal zadnych zegarow nie ma potrzeby tak jest ok pozatym wedle mnie i wielu znajomych i nieznajomych ktorzy maja E32 stwierdza ze sie nie nadaje do tuningu chyba ze felgi i hamulce i silnik ale zewnatrz i wewnatrz nie ma po co (moje zdanie)

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN

Opublikowano

ja tez jestem przeciwnikiem tuningu w e32 (u siebie mam jedynie biale kierunkowskazy przednie, i 16calowe felgi). a co do czujnika temperatury oleju to nie bede kombinowal - jakby byl to wtedy bym podpial zamiast ekonomizera, ale tak to nie ma sensu zakladac.

pozdrawiam

pozdrawiam

luther

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

... olej lapie temperature po 3 ktornie dluzszym czasie niz plyn w chlodnicy...

Jakim cudem?

Oleju jest mniej niż cieczy w układzie chłodzenia, ma mniejszą bezwładność termiczną (ciepło właściwe), "oblewa" tłoki bezpośrednio od spodu.

A szybciej niż w chłodnicy to już absolutna bajka. Termostata się otwiera przy około 90 stopniach (82-94 w zależności od wersji)...

Kai