Skocz do zawartości

temperatura powietrza - klima - jaka powinna byc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wczoraj bylem w ASO, na przegladzie klimy, ogrzybianie, wymiana filtra , nabicie gazu.

Po tym zabiegach temperatura z nawiewów (ustawione na kilmatronicu 20 stopni) wynosi 7-8 stopni, czasami wiecej. Jak zmniejsze na 16 to po jakimś czasie zbije do 3-4 stopni.

Tylko ze przed wizyta w ASO , przy ustawieniu na 20 stopni powietrze mialo temperature 5 stopni a przy 16 to do 2,5 schodzilo.

Przed wizytą w ASO kompressor co chwila sie zalanczal i wylanczal średnio 3-4 razy na minute, teraz chodzi caly czas.

Moje pytanie brzmi jaka powinna byc temperatura powietrza wychodzacego przez nawiewy.

Czy przed wizyta w aso jak kompresor sie wylanczal i wlanczal co chwila i temperatura byla bardzo niska to nie wynikalo to z za duzej ilosc gazu w instalacji ? czy moze teraz w ASO nabili mi go za malo ?

prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

Opublikowano

Gdzies czytalem, że temperatura z nawiewów powinna mieć własnie ok 4 st. przy najnizszej ustawionej.

U mnie kompresor po włączeniu klimy chodzi caly czas, było tak przed przeglądem jak i po który robiłem dzisiaj. Mogę zmierzyć jaką temp. ma powietrze wychodzące u mnie i dam znac

Opublikowano
Gdzies czytalem, że temperatura z nawiewów powinna mieć własnie ok 4 st. przy najnizszej ustawionej.

U mnie kompresor po włączeniu klimy chodzi caly czas, było tak przed przeglądem jak i po który robiłem dzisiaj. Mogę zmierzyć jaką temp. ma powietrze wychodzące u mnie i dam znac

jakbys mogl zmierzyc jaka masz temperatura na srodkowych nawiewach w takim ustawieniu :

1.

-nawiew tylko na twarz

-temperatura 20 stopni

-na polowe mocy

2.

-nawiew tylko na twarz

-temperatura 16 stopni

-na polowe mocy

Jakbys mogl jeszcze napisac jaka temperatura jest na zewnatrz i czy nawiewy boczne wieja slabiej o tych srodkowych to bylbym bardzo wdzieczny

dzieki jeszcze raz za pomoc

Opublikowano
Wydaje mi się, że trochę zbyt sŁabo schŁadza Twoja limatyzacja. Nie wiem jaką temperaturę osiągam w BMW, ale jestem po wygranej walce z klimatroniciem w Alfie Romeo. Udaje mi się uzyskać minus 7 stopni przy tem zewnętrznej ok 25 i wŁączonym obiegu wewnętrznym. Subiektywne odczucie mam takie, że w e46 mrozi bardziej. Bardzo duży wpŁyw na wydajność nawiewów ma czystość filtra kabinowego.
Opublikowano
Wydaje mi się, że trochę zbyt sŁabo schŁadza Twoja limatyzacja. Nie wiem jaką temperaturę osiągam w BMW, ale jestem po wygranej walce z klimatroniciem w Alfie Romeo. Udaje mi się uzyskać minus 7 stopni przy tem zewnętrznej ok 25 i wŁączonym obiegu wewnętrznym. Subiektywne odczucie mam takie, że w e46 mrozi bardziej. Bardzo duży wpŁyw na wydajność nawiewów ma czystość filtra kabinowego.

To chyba lekka przesada minus siedem z nawiewów. Może sprawdź termometr.

Opublikowano

To chyba lekka przesada minus siedem z nawiewów. Może sprawdź termometr.

Sprawdzane termometrem serwisowym, kierunkowym.

Poza tym z jakiegoś powodu okulary poŁożone na górnym nawiewie pokryŁy się szronem.