Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce kupic 118 lub 120,

ale nie wiem dokladnie czym roznia sie poszczegolne oznaczenia silnikow,

SE, ES i Sport? Zapewne moca i spalaniem, ale ma ktos jakies dokladniejsze dane i jak to sie przeklada w praktyce? ktory bedzie najoszczedniejszy? i dlaczego?

za wszelkie odpowiedzi z gory dziekuje.

Opublikowano

zaraz mi pewnie ktoś ponownie zarzuci brak wiedzy,ale z tego co kojarzę to jeśli chodzi o 118 i 120 to sprawa jest prosta.

118 i 120 mają po dwa silniki-diesla i benzynę.Zatem mamy 118 benzynę i diesla i tak samo jest w przypadku 120-mamy benzynę i diesla.Wszytskie sa 2 litrowe-tylko wiadomo,te ze 120 mają wiekszą moc.

I jeszcze jedna kwestia-od zdaje sie kwietnia 2007 r. auta i silniki przeszły modyfiakcję-i od tamtej pory silniki te są mocniejsze od tych wcześniejszych o kilkanaście KM.

Niech mie ktos poprawi jeśli się mylę.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
okej, mnie interesuje tylko diesel, i z tego co widze, to u dealera u ktorego mam zamiar kupic auto, sa dostępne wersje właśnie w tych 3 oznaczeniach zarowno dla 118 jak i 120.
Opublikowano
Najoszczędniejszy będzie 118d... ale musisz wziążć pod uwagę cenę oleju napędowego :? ... ale i tak się opłaci. Moc w nowych 118tkach 143 koniki zupełnie wystarcza przy momencie obrotowym 300nm śmiga jak burza(moje 7.9s do setki).Polecam 118d po liftingu.Pozdrawiam :dance:
Opublikowano
...aha w sprawie oznaczeń SE ES itd. to pierwsze słyszę :?: Kupowałem auto od dealera i nigdy nie slyszałem o tych oznaczeniach :shock: .. No chyba ,że chodzi o silniki benzynowe :?:
Opublikowano

Nie wiem w jakim kraju wypatrzyłeś te oznaczeniu, w Polsce nie ma oznaczeń typu SE itd. Pewnie to jakaś Francja lub coś podobnego.

W Polsce są pakiety zresztą tak samo jak u Niemców.

Pakiet Polski (Adnatage)

Pakiet Dynamic

Pakiet Comfort

Pakiet Comfort+Dynamic

Pakiet Business

Pakiet sportowy M

W Niemczech jest podobnie.

Pakiet Advantage

Pakiet Innovation

Pakiet Comfort

Pakiet Dynamic

Pakiet sportowy M

Pakiet Comfort+Dynamic

Pakiet Advantage+M

Pakiet Comfort+M

Pakiet Advantage+Comfort+M

Zależy to wszystko od danego kraju.

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano

ES, SE i Sport to oznaczenia z Wielkiej Brytanii. Ja mam SE a w nim takie rzeczy jak automatyczna klimatyzacja, automatycznie sciemniajace sie lusterko wsteczne, swiatla przeciwmgielne z przodu, CD Business, swiatlo zewnetrzne rowniez dla pasazerow z tylu, podlokietnik z przodu, a dzis nawet zauwazylem ze swieca mi sie klamki zewnetrzne w drzwiach - a tego nie zamawialem :) wiec chyba tez jest w standardzie SE. Fajne rzeczy, ale najlepsza z tego jest klima i ten podlokietnik, super sprawa! Acha a oprocz tego jeszcze swiatla i wycieraczki automatycznie sie wlaczaja i kierownica jest z przyciskami :D Czad!!!

Ogolnie w UK warto jest kupic BMW, sporo tutaj tego jezdzi, nawet seria 1 jest liczebna, nie mowiac juz o trojkach, ktorej chyba ponad polowa produkcji jest corocznie sprzedawana wlasnie tu. Tubylcy bardzo chwala te samochody, jak i serwis, ktory z naszymi ASO nie ma wiele wspolnego...

Opublikowano
Najoszczędniejszy będzie 118d... ale musisz wziążć pod uwagę cenę oleju napędowego :? ... ale i tak się opłaci. Moc w nowych 118tkach 143 koniki zupełnie wystarcza przy momencie obrotowym 300nm śmiga jak burza(moje 7.9s do setki).Polecam 118d po liftingu.Pozdrawiam :dance:

mysle, ze roznice w spalaniu beda pomijalnie male :)

co do 143 KM ktore wystarczaja tez bym sie klocil...

siada juz 3 osoby + jakis bagaz i autko robi sie mulem :/

jezeli ktos jezdzi sam to jest w miare ok

ale to tylko moje malo obiektywne wrazenia ;)

katalogowo 9 sek do 100 km/h, watpie zeby zeszlo nizej

Opublikowano

a to ciekawe bo z tego co pamiętam wersja przed liftem (122 KM) ma o-100 w ...8,7 sek? Tak jakby szybciej.

Co fakt to fakt-z kilkoma osobami na pokłądzie nie jest to prom Discovery ale na autostradzie wydaje się,ze ta elastyczność nawet z obciążeniem jest bardzo zadowalająca (mowa o 122 KM,zatem po lifcie to na autostardzie powinno być bardzo ok)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

mysle, ze roznice w spalaniu beda pomijalnie male :)

co do 143 KM ktore wystarczaja tez bym sie klocil...

siada juz 3 osoby + jakis bagaz i autko robi sie mulem :/

jezeli ktos jezdzi sam to jest w miare ok

ale to tylko moje malo obiektywne wrazenia ;)

katalogowo 9 sek do 100 km/h, watpie zeby zeszlo nizej

Zacznę od końca- katalogowo 3-drzwiowe 118d 8,9s do 100(moja pomyłka -sorki :oops: ).

Co do mulastej 118d z 4 osobami na pokładzie .. to zgoda. Ale kto kupuje jedynkę mając 3,4 osobową rodzinę :?: Wtedy trzeba kupić conajmniej trójkę . 118d jest dla jednej osoby,która czasami wozi drugą osobę (ew. mającą małe dziecko :P ) To wszystko .

Przeważnie jeżdżę sam i jak sobie śmignę w stronę Wrocka lub Krakowa to rzadko ktoś podskoczy :lol: Mnie wystarcza i fura jest jak trzeba. A jak mi się znudzi to może za rok zawirusuję kompa i będzie 177PS. :cool2: Pozdrówka.