Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

wczoraj na kompie wyświetlił mi sie komunikat, że światła mijania nie świecą. Po zajechaniu pod chatę sprawdziłem. Istotnie obie spalone. Zakupiłem na Shell'u (dopiero tam znalazłem, bo na wszystkich stacjach benzynowych w Polsce można kupić kondomy, piwo, wódkę i czipsy, ale żarówki to już nie) dwie (jedną (ostatnią) za 6.5 i OSRAM za 25 ZETA !!!!). Wróciłem do domu ze świecącymi lampkami. Rano odpalam furę, włączam światła - komunikat o żarówkach. Pod robotą sprawdziłem. Ta za 25 zeta się przepaliła. Tak w ogóle to w tym roku wymieniłem już chyba z 6-7 żarówek.

Co to może być ?

pozdr

Mariusz

Opublikowano

Możliwości masz dwie,,, albo lampy masz słabo zamocowane i drgają cały czas podczas jazdy albo alternator ci śwituje i na instalacje przychodzi np 15,5V

Kiedyś w mercedesie w123 ułamał mi sie kabelek od regulatora napiecia ,,,, popaliło wszystko co było podpiete a dodatkowo rozsadziło akumulator

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Jutro sprawdzę napięcie ładowania (przypadkiem mam miernik w bagażniku).

Chociaż, jak kiedyś w trasie (wakacje we Francji) w Audi 80 walnął mi regulator napięcia (zaczęła się gotować woda w aku), to przez 2500 km jeździłem na włączonych światłach i było ok.

No, ale teraz są inne czasy i sprawdzę po prostu miernikiem. :-)

pozdr

Mariusz

Opublikowano

Kiedyś w mercedesie w123 ułamał mi sie kabelek od regulatora napiecia ,,,, popaliło wszystko co było podpiete a dodatkowo rozsadziło akumulator

Regler w alternatorze Bosch w świętym Mercedesie W123 nie ma kablelków :wink: .

Sprawdź zimne luty w LKM.

Opublikowano

Regler w alternatorze Bosch w świętym Mercedesie W123 nie ma kablelków :wink: .

Do alternatora jest przykręcona taka mała kosteczka zalakowana z której wychodzi kabelek,, ułamał się ,tyle,,,chyba pełni role regulatora napięcia bo wszystko w aucie się popaliło ,,,

Czemu napisałeś w "świętym Mercedesie"

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano

Regulator !!!

Wymieniłem na nowy (nie całe 30 zeta). Po prostu u mnie były zużyte szczotki.

Co mnie najbardziej dopieniło, to, że osobiście zniszczyłem (wygotowałem całą wodę z aku) akumulator. Oryginalny BMW. A miał tylko 18 lat. Mógł jeszcze dłuuuugo służyć :-)

Teraz ładowanie 14V z kawałkiem. Czyli tak jak powinno być.

pozdr

Mariusz