Skocz do zawartości

Ile oleju do klimatyzacji !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie ile musi byc oleju wprowadzone do układu klimatyzacji ?? BMW 320i 1995rok z Climatronikiem. Napełniałem klime i zostało wyssane 65cc oleju a wprowadzili mi tylko 10 cc i niewiem czy to niejest za mało oleju .
Opublikowano

w autodacie sa takie informacje:

silnik 149 hp (92-97)

R12 systems = 200 cmł

r134a systems:

Nippon Denso compressor = 120+-20 cmł

Seiko Seiki Compressor = 150+-10 cmł

silnik 150 hp (94-99)

Denso Compressor = 100-140 cmł

seiko compressor = 140-160 cmł

Może coś z tego wywnioskujesz.

Opublikowano
to są dane z zakładki "Air conditioning oil quantity", ewentulanie moge Ci jeszcze podać dane z "Air conditioning refrigerant quantity"
Opublikowano

ok to zakładka Air conditioning refrigerant quantity:

silnik 149hp:

R12 systems = 1200+-25grmas

r134a systems:

Round pipe condesner = 1000+-25 grams

flat pipe condenser = 825+-25 grams

silnik 150hp:

Round pipe condesner = 975-1025 grams

flat pipe condenser = 800-850 grams

z tym ze z tego co rozumiem to jest to informacja a czynniku chłodzącym a nie o oleju.

Opublikowano
może nie koniecznie aso, spróbuj u innego mechanika od klimy, może powie ile dokładnie powinno być. A poza tym skoro mówisz ze wlali 10 cc to mieście sie w dolnej granicy denso compressor dla 150 hp.
Opublikowano

na naklejce pod maska mam napisane

Fullmenger 825-25g

Charge 1,82- 0,05lbs czyżby to była ilość oleju ??

Opublikowano
a po co ci olej do klimy :?: wymieniales sprężarke :?: prawdopodobnie chodzi czynnik r-134a powinno byc na naklejce, to nie ta naklejka z ktorej odczytujesz, poszukaj naklejki na ktorej jest symbol r-134a tam jest podana jaka ilosc gazu wchodzi
Opublikowano

to jest właśnie ta naklejka bo pisze 825-25g

Nur R134 a

Wymieniali mi gaz i wpuścili 850 gazu i 10 oleju czy tam tego czynnika a wyciągneli 500gazu i 65oleju

Opublikowano
jak wszystko dziala to jest ok, miales za malo gazu a co do oleju to generalnie olej sie dodaje przy wymianie kompresora , bo zalany fabrycznie jest na zawsze a jak ci nalali to napewno nie zaszkodzi
Opublikowano
W kompresorze niebył ruszanu olej. Tylko z gazem spuścili odczynnika 65 to jest olej który krąży w układzie. A wpuścili tylko 10 i niewiem czy to niejest zamało.
Opublikowano
mi sie wydaje ze dobrze zrobili, wiekszosc maszyn dziala na automacie, i przykladowo odciagnieto 75cm3 ale to jest wilgoc, olej, barwnik itp, niegdy ale to nigdy nienabijaj tyle ile podaje instrukcja, bo przy wymianei czynnika nigdy nieodciagnie sie calego oleju, a za duzo oleju= klima slabo alebo wogole niechlodzi, sa pewne toleracje przykladowo przy wymianie skraplacza dodaje sie tyle i tyle a przy osuszacza tyle i tyle, klima dziala to dziala zostaw
www.auto-optima.pl
Opublikowano
A jak bedzie za mało oleju to sie moze cos stać ??? Automat mu tak pokazał ze 10 cm3 sam sie dziwił ze tak mało.