Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako ze sie nie da sluchac tego co jest w standardzie w 1er postanowilem cos zamontowac

po dlugich namyslach wyszlo tak:

1-przod: 3-way DLS Iridium 6.3 165mm

2-tyl: Focal 130 CVX

3-wzmacniacz: Helix DB4

4-do tego oczywiscie osprzet czyli kabelki, HU zostaje (CCC), z niego wyjscie po audio, kondensatorek 2F

wszystko w miejsca fabryczne

czy jakies macie z tym sprzetem doswiadczenia ?

zh
Opublikowano
doswiadczen ztym sprzetem akurat niemam ale po opiniach jakie czytałem zagra ći to naprawde ładnie wytłum tylko porzadnie przednie drzwi i bedzie naprawde czysto i głosno pozdrawiam

Moje BMW- E30 318I,

- E34 525TDS

-E32 730IA-kochana babcia

-E34 520I M50

E46 Touring 320CI M54

E36 M43 Touring

Opublikowano
po dlugich namyslach wyszlo tak:

1-przod: 3-way DLS Iridium 6.3 165mm

Witam,

co prawda nie mam doswiadczenia z tym sprzetem ale za to mam pytanie :) z przodu wejdzie 165mm? wiesz moze jaki jest rozmiar standardowych glosnikow?

ciezko cokolwiek znalezc w necie o audio w E87 wiec jesli masz jakies linki to zapodaj :)

pozdr

p.

Opublikowano

NIe wiem dokladnie jak wyglada przednia tapicerka w jedynce, ale z tego co na szybko widzialem na jakis fotkach to bez przerobki tapicerki nie ma szans upchnac tam 165mm glosnikow w drzwiach. Generalnie polecam dobry, dobrze zaaplikowany, zestrojony zestaw dwudrozny.

Zestawy trojdrozne to robota dla fachowcow - ich montaz w fabryczne czyli generalnie byle jakie miejsca przysporzy wiecej klopotow niz korzysci i efektu niestety nie bedzie...

Opublikowano
NIe wiem dokladnie jak wyglada przednia tapicerka w jedynce, ale z tego co na szybko widzialem na jakis fotkach to bez przerobki tapicerki nie ma szans upchnac tam 165mm glosnikow w drzwiach. Generalnie polecam dobry, dobrze zaaplikowany, zestrojony zestaw dwudrozny.

Zestawy trojdrozne to robota dla fachowcow - ich montaz w fabryczne czyli generalnie byle jakie miejsca przysporzy wiecej klopotow niz korzysci i efektu niestety nie bedzie...

w 1er z przodu jest tak:

1-tweetery wiadomo

2-10cm w drzwiach

3-16,5cm pod siedzeniami

tak wiec 2drozny musialby byc bez tych pod siedzeniem za to z wiekszym niz 10cm w drzwi

a tak to 3 drozny i wtedy 165mm pod siedzenia, 10cm w drzwi i tweetery

z tylu miejsce na 10cm choc bede probowal wbic tam 13cm focale coax z tweeterem

zestaw zamowiony lacznie z robota, robia to fachowcy z kliniki dzwieku, widzialem jakie maszyny robia wiec ...

do tego wyjda z CCC po liniowym, wyrzuca wszystkie kable, dorzuca 2F - mam duze z tym zwiazane nadzieje

zh
Opublikowano (edytowane)
ten wzm pasuje do tego zestawu jak świni siodło ... ze juz nie wspomnę o pomyśle wsadzenia DLSowego woofera pod to siedzenie . Te fabryczne nokie jakie są takie są , ale jest małe ale ... mimo wszystko są projektowane tak aby grały jakoś w tych nietypowych miejscach - w tym przypadku pod fotelem . Natomiast takie DLSy które chcesz nabyć przystosowane są do grania w pojemności drzwi . Edytowane przez Mehow
marnujesz życie jeżeli nie jesteś dobry w tym co robisz
Opublikowano
ten wzm pasuje do tego zestawu jak świni siodło ...

to jaki ?

nie wiem jaki bo nic nie wspomniałeś o swoich wymaganiach brzmieniowych - to jest tak samo jak z wyborem auta . Natomiast faktem jest że klasa wzm ma sie nijak do głośników , których na nim nie wykorzystasz nawet w 1/4 .

ps. wyedytowałem swój poprezdni post

Opublikowano

brzmienie - ciekawe co mam napisac ;)

powiem tak: w domu mam NAD 340 i 520 do tego B&W DM 305 i to mi pasuje

tu chcialbym podobnie

1.wszystkie glosniki w mojej 1er sa Philips - no chyba, ze "myszowaty klamie jak pies"

2.nie chce zmieniac pozycji glosnikow ani przerobek w tapicerce

zh
Opublikowano
brzmienie - ciekawe co mam napisac ;)

powiem tak: w domu mam NAD 340 i 520 do tego B&W DM 305 i to mi pasuje

tu chcialbym podobnie

to juz cos pomoże ... taki profil brzmienia w samochodzie da Tobie połączenie audisona (wzm) i Focala (głoś) , natomiast DLS charakteryzuje się brzmieniem jakie bardziej nie moze sie róznić od focala . I fakt wrzucenia do jednego "kubła" tych dwóch marek jest tylko jednym bardzo złym pomysłem z przytoczonych w tym topicu .

1.wszystkie glosniki w mojej 1er sa Philips - no chyba, ze "myszowaty klamie jak pies"

philips czy nokia - chodziło o fabryczne

2.nie chce zmieniac pozycji glosnikow ani przerobek w tapicerce

owszem zrozumiałe ale na tle klocków jakie mają być montowane jest to zasadniczy i elementarny błąd . CarAudio to niestety nie HomeAudio gdzie kupujesz wzm , CD , kolumny , stawiasz i to gra - choć i tu róznie bywa .

Decydujac się na głośniki typu DLS iridium należy zadbać o odpowiedni montaż i styrojenie , w przeciwnym razie nie poczujesz nawet połowy wydanych pieniędzy i ten sam efekt uzyskasz z głośnikami trzy razy tańszymi .

Cały ten zestaw ma typowe objawy "leży , kurzy sie na półce , trza jakoś wypchnąć" ...

Opublikowano

Cały ten zestaw ma typowe objawy "leży , kurzy sie na półce , trza jakoś wypchnąć" ...

super, tylko, ze poza tym stwierdzeniem bylbym raczej wdzieczny za podpowiedz w stylu:

1-podejdzie to: xx. xx.. xxx ... - za ok YYY

2-ew. to : vvv.vvv.v..vv - za ok ZZZ

i to bylaby jakas konkretna podpowiedz/odpowiedz

fajne brzmienie jest tym, co pomaga w umilaniu jazdy, aczkolwiek nie poczuwam sie do bycia car-audio-filem wiec wolalbym w tym przypadku rybke niz wedke

widzialem tutaj zrobione auto marki UAZ za ok 200$ ze sprzetem w srodku za ok 12 000 $ - mnie do takiego fanatyzmu bardzo daleko

poza tym Kenedy ma u mnie grac, a glosniki pokazac, ze Kenedy umie szybko grac

jednoczesnie Manhattan Transfer ma byc tym czym jest prawdziwy wokal

a Metallica ma grzmotnac i tez to ma byc slyszalne

no i na koniec Rodgrigez

tak wiec caly przekroj - Myslenice zostawiam w Myslenicach ;-)

i nie zamierzam gonic kroliczka - wole go kupic w sklepie z kroliczkami

zh