Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moje informacje są mało dokładne ale z tego co słyszałem to instalacja jest nieco droższa od dobrej sekwencji. Za to jest dużo cięższa, no i stacji troszkę mało. W warszawie jedna i w poznaniu tez chyba... paliwko tanie ale chyba lepiej poczekać aż to się troszkę rozwinie. Z drugie strony kiedyś montowało się instalacje gazowe I generacji i też się jezdziło... bo tanio było ;)

Pozdrawiam

Było E-34 1988

Diamant Schwarz Metallisch

Zapraszam: http://www.aerograf.kalisz.pl

Opublikowano
Witam. Sam kiedyś byłem mocno zainteresowany CNG więc coś się orientuję. W Czakram lub Elpigas powiedzieli mi że około 7 tyś łącznie z butlami, które pozwalają przejechać około 350-400km. W zasadzie instalacja różni się niewiele..jedynie przewodami, które są w stanie wytrzymać ponad 200 barów. Główny powód droższej instalacji to właśnie butle, z których każda to koszt około 1200 zł. Z reguły w autach osobowych stosuje się właśnie trzy takie około metrowej długości butle. Natomiast reszta to same pozytywy: zero cząstek stałych (ekologia) podobne spalanie jak benzyny, możliwość przedłużenia okresów międzyprzeglądowych, wyższa liczba oktanowa paliwa CNG (około 130), bezpieczeństwo instalacji większe niż LPG a nawet benzynowej no i przede wszystkim cena: około 1,8zł w każdym większym mieście. Jeżeli ktoś tylko ma wolne 7 tysięcy i planuje jeździć beemką więcej niż 2 lata to polecam. Aha..jeszcze jedna wada...cała instalacja waży około 100-150 kg w zależności od użytych butli. Więc mimo że osiągi są w zasadzie takie same jak na benzynie to jednak odczuwa się gorsze przyśpieszenia spowodowane większą wagą auta.
Opublikowano
Z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca sie montaz instalacji za 7 tys zl do auta wartego niewiele wiecej. Nie mowie tego personalnie do nikogo, tylko stwierdzam fakt, pomijam juz ograniczoną ilość stacji do tankowania CNG.