Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy ktoś podłączał nawigację Blaupunkt DX-R52 (lub podobną)? Głównie chodzi mi o to czy będzie działać z samą anteną GPS czy trzeba podłączać radio do zegarów itp.? A jeżeli trzeba je popodłączać to gdzie konkretnie? (jakie kolor przewodu w zegarach)? Ja mam BMW 525 E-34 rocznik 1988.

Z góry dzięki

...
Opublikowano
Witam

Mam pytanie czy ktoś podłączał nawigację Blaupunkt DX-R52 (lub podobną)? Głównie chodzi mi o to czy będzie działać z samą anteną GPS czy trzeba podłączać radio do zegarów itp.? A jeżeli trzeba je popodłączać to gdzie konkretnie? (jakie kolor przewodu w zegarach)? Ja mam BMW 525 E-34 rocznik 1988.

Z góry dzięki

Nie wiem jak dokladnie jest w E34, ale travelPilot DX ma trzy zrodla

ktore dostarczaja mu informacji o predkosci oraz polozeniu samochodu -

- bezposredni odczyt GPS

- wbudowany zyroskop

- sygnal TN (predkosci obrotowej kol) z pojazdu

Teoretycznie mozliwe jest nawigowanie tylko za pomoca poprawek

odczytywanych z satelitow ale w praktyce spada dokladnosc ze

wzgledu na to ze czasami nie widac odpowiedniej liczby satelit,

czasem odczyt nastepuje za pozno i w efekcie na ekranie widzimy

pojazd poruszajacy sie a to na lewo a to na prawo od drogi i

nawigacja melduje nam ze jestesmy "OFF ROAD".

Jesli auto ma ABS to na pewno ma jakis czujnik tylko kwestia

wspolczynnika impulsow do przebytej drogi. Nie pamietam jak jest w

tym konkretnym modelu ale czesc travelpilotow pozwala skonfigurowac

ten parametr odpowiednio do auta

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Tak jest tam jakaś kalibracja systemu nawigacji ale jeszcze nie podłączyłem wszystkiego i nie konfigurowałem tego. Możliwe że właśnie do czujników ABSu trzeba to podłączyć ale właśnie nie wiem gdzie. Spróbuje jeszcze czegoś poszukać ale wszędzie są tylko jakieś ogólne opisy podłączenia. Tego typu że to powinno być podłączone do tego a to do tego. :)
...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Tak jest tam jakaś kalibracja systemu nawigacji ale jeszcze nie podłączyłem wszystkiego i nie konfigurowałem tego. Możliwe że właśnie do czujników ABSu trzeba to podłączyć ale właśnie nie wiem gdzie. Spróbuje jeszcze czegoś poszukać ale wszędzie są tylko jakieś ogólne opisy podłączenia. Tego typu że to powinno być podłączone do tego a to do tego. :)

Franz napisz, czy podłaczyłeś tego Blaupunkta i czy wszystko działa. Chcę kupić tego DX-R52 albo E1 i właśnie zastanawiam się czy nie ma problemu z podłączeniem do licznika.

lechu
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Mialem inny problem z tym blaupunktem i w rezultacji go nie podlaczylem. Było coś takiego że mimo iż był wyłączony to ciągnął prąd i siadał mi w rezultacie akumulator. Przymierzam się do nawigacji z 7 calowym ekranem ale zbieram jeszcze kase :)
...
Opublikowano

Jesli macie jakies pytanie o navi to piszcie lub dzwoncie. chetnie pomoge. 508434110 lub gg 169909. Posiadam wszystkie plytki oraz rozne rodzaje sprzetu blaupunkta do navi.

Odp na pytania:

Kazda navi blaupunkta (oprocz najnowszego modelu frestyler) trzeba podlaczyc pod przewod tacho sygnal (gala) powinienes miec taki kabel wyprowadzony juz do radia, w bmw chyba bialo purpurowy albo purpurowo bialy. Bez tego radio nie bedzie dzialac.

Nie ma mozliwosci dzialania navi blaupunkta DX bez tacho sygnal

Kalibracja jest potrzeba tylko i wylacznie wtedy gdy mapa jest przesunieta o iles tam metrow. ale na 99% kalibracji nie musisz wykonywac !!

BMW jest dosc nowoczesnym samochodem i standarowo mialo w oryginalnym radio GALA czyli wystarczy ten przewod podlaczyc i bedzie smigac

To ze Navi pobiera prad to jest wina zlego podlaczenia. Dlatego ze gdy masz na stale podlaczone navi to ona w tle skanuje zakres radio i pobiera sobie komunikaty TMC z radia zapisujac je w pamieci oraz pobiera caly czas pozycje GPS tak aby po wlaczeniu szybko wystartowala. Muisz podlaczyc Staly + i koniecznie plus od staccyjki albo tylko sam staly plus i wtedy nie bedzie pobierala pradu !!

Modelu Blaupunkt travel pilot E (rowniez frestyler) nie kupujcie poniewaz nieidzie przegrac plyt z mapami i musisz miec tylko i wylacznie orginal. Koszt jednej CD z jednym krajem to 140 euro !!

Macie jakies pytania to piszcie

Opublikowano

Judam !!!! Widzę" Wolsztyn" i :lol: parowozy i moje dzieciństwo, ale do rzeczy. Jeśli mogę, chciałbym cię zapytać o navigacje do E-46. Mam w konsoli środkowej radio z cd i panel klimy, chciałbym w to miejsce włożyć coś takiego, przynajmniej od tego zacząć

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63809587 choć nie potrzebuje magnetofonu ( czy mozna kupić sam monitor)

mam takie pytania :doh:

czy wiesz, jak będę wtedy kontrolował klime i nawiew ( czy ten panel może iść na dół, czy może panel z monitorem też może kontrolować klime. Pytanie 2. Jakie elementy musze dokupić, by uzyskać całość. wiem, że jakieś czytniki i coś tam, ale nie potrafie zebrać tego do kupy. Chciałbym by było też TV/DVD. I jeszcze jedno. Czy na ekranie, będę widział np. odczyty kompa ( tak miałem w poprzednim aucie) typu prędkość, spalanie, czy do tego też musze mieć jakiś kolejny moduł?

Będe wdzięczny za upomoc w usystematyzowaniu wiedzy o navi/tv/dvd i wszystkich niezbędnych elementach. Na allegro widzeże sprzedaje sie kompletną navi, ale wiesz, na zdjęciach widze jakieś skrzynki, kable i połapać się w tym nie mogę. A żeby było weselej chce też zainstalować jakieś przyzwoite audio. Mętlik :modlitwa: :cry2: :doh: A przy okazji, jestem w Wolsztynie 1 w miesiącu przynajmniej.[/url]

Opublikowano

Odezwij sie do mnie po 10.10 (najlepiej GG), bo teraz wyjeżdzam na zloty BMW i urlop :8) , to Cię "oświecę" ;). Mogę Ci też wszystko skompletować. Np. w tej chwili mam 80% kompletnego zestawu do E39, a jak wrócę, to chyba nawet 100% ;)

Niestety nic więcej Ci tu nie odpowiem przez ten czas, bo jutro wyjeżdzam ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Odezwij sie do mnie po 10.10 (najlepiej GG), bo teraz wyjeżdzam na zloty BMW i urlop :8) , to Cię "oświecę" ;). Mogę Ci też wszystko skompletować. Np. w tej chwili mam 80% kompletnego zestawu do E39, a jak wrócę, to chyba nawet 100% ;)

Niestety nic więcej Ci tu nie odpowiem przez ten czas, bo jutro wyjeżdzam ...

Sebast - odzywam sie do Ciebie po 10.10 ! jeno ja zestaw do E-46 potrzebuje!!!!

Opublikowano
judam, czy orientujesz się jak wygląda sprawa z dokładnością blaupunkta DX i E1 ( o ile takie problemy mogą wystąpić)
lechu
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
judam, czy orientujesz sie moze jaki kolor ten przewod tacho sygnal (gala) posiada bo ja mam nieorginalne radio i czesc kabelkow wisi luzem lub skad ten przewod wychodzi