Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie mam problem z e36 318is gaz (na srubie albo 2 generacji, nie jestem pewien......

- a mianowicie po wybuchu gazu nie trzyma obrotów na bezynie i cięzko sie jezdzi...

- na gazie, nie pracuje równo szarpie i ciezko jest ruszyc w zakresie obrotów 1500 - 2300 ...

... sprawdzałem przepustnice i jest cała, klapka pracuje prawidłowo (mechanicznie sprawna) natomiast w kolektorze dziwne syczenie z jakiegos weza jak by zasysal gdzies powietrze..

pomozcie mi z tym problemem bo nie wiem czy oddac do mechanika czy kupic nowy przeplywomierz

jakie moga byc przyczyny jezeli nie jest to przepywomierz...

Porsze o POMOC!!!!

Opublikowano
musisz dobrze posprawdzac czy nie lapie lewego powietrza moze ma zabezpieczenie przeciw wybuchowe i nie wrucilo na swoje miejsce i z tad te syczenie przeplywomierz te pewnie do wymiany ale na gazie normalnie by chodzil
Opublikowano
Sprawdz sobie przewod gumowy dochodzacy do silniczka krokowego, mi raz on spadl bez wybuchu, po prostu sie zsunal i silnik zaczal wariowac, obroty falowaly na benzynie i gazie z tym ze na gazie odrazu gasl a na bezynie jechal wciaz skaczac obrotami od 500-1500 praktycznie bez ruszania pedalu gazu... Nie wiem jak w is ale w M43 jest on pod kolektorem dolotowym, posprawdzaj tam stan wezy i jak nachodza na króćce, moze cos sie osunelo, trudno tam lapy wcisnac ale da sie... Warto tez doinstalowac klape antywybuchowa jesli jej nie masz, zawsze cos pomoze w razie koniecznosci...
Opublikowano

sprawdziłem przewody powietrza przy kolektorze i faktycznie jeden maly wężyk sie z sunął, teraz jest lepiej bo nie łapie lewego powietrza....

---natomiast dalej na benzynie nie trzyma obrotów i szarpie,

----a na gazie ciezko sie rusza przy niskichh obrotach...

jak sprawdzic czy przeplywomierz jest sprawny, dodam że miechanicznie nie ma sladów uszkodzenia!!

Opublikowano
ja mialem to samo i umnie to był przsepływomierz powietrza wyglądał na cały ale po dokładniejszym przeglądzie i wyjeciu okazało sie ze ma poękniecie w srodku
Opublikowano

no i sie udało (':lol:')

naprawiłem mój samochodzik, wymieniłem przepływke kupiona na allegro za 90 zl z przesylką n(':8)') ....

troche sie obawiałem ze za ta cene to nic dobrego nie kupie.. ale sie udało...

narazie wywalilem gaz, przywrócilem orginalny wyglad puszki filtru powietrza... i samochodzik chodzi o wiele lepiej...

niestety przy zwezce spowodowanej przez mikser na Bp nie bylo wystarczajacej ilosci powietrza i nie bylo efektu przespieszania, za to teraz :twisted:

...PS...

czy założenie Blosa jest dobrym rozwiazaniem...

dodam ze LPG palil mi srednio 13,5 litra w miescie (jazda srednio dynamiczna) a przy właczonej klimie okolo 15 litrów , czy spalanie sie zmniejszy na blosie??(':doh:')

Opublikowano
Spalanie przy BLOSie Ci wzrosnie lub w najlepszym wypadku zostanie bez zmian... Niestety cos za cos, lepsze osiagi okupione wiekszym spalaniem... Zebym wiedzial ze diagnosta sie nie czepi to sam bym tego BLOSa zalozyl i niech pali wiecej jesli jezdzi sie przyjemniej :)
Opublikowano

jaki moze byc powod ze samochod zima palil mniej gazu niz latem....

roznica jest jakies 2 litry /100km :?: czy powodem moga byc szersze oponki??

zima kuleczka to 15" 195

letnie to 17" 225