Skocz do zawartości

KUPNO 525d touring ......wasze opine!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów :)

Jak w temacie , mam na oku bmw 525d z 04 roku , na manualnej skrzyni biegów, z bogatą opcją wyposażenia , łącznie z panorama dachem, skora, nawigacją etc...Autko ma przejechane niecałe 100tys km

Jeżdze aktualnie e46 320d , 136 koni, z poowodu znacznego przebiegu 240 tys km , przymierzam sie do wspomnianej wczesniej "piątki".

Planowałem skupiać sie wyłącznie na silniku3.0d , ale zważywszy na to ze jestem kierowca, który nie ma ambicji posiadania super mocnego silnika, a motor 177 konny w zupelnosci powinien mi wystarczyc, stad mam pare pytań ;

1. Ile realnie pali taka jednostka ??? jezdze glownie na trasach, obecna beemka zamyka sie w 6l/100km.

2. Jak wyglada kwestia z usterkowoscią tego wlasnie slinika??

3.Czy przestrzeń jest znacznie bardziej odczówalna niz w e46??

Będe bardzo wdzięczny jeśli zopiniują samochód posiadacze, którzy maja na co dzien do czynienia z takim właśnie modelem, bądz osoby które sa w stanie podpowiedzieć na co zwracać uwage przy kupnie samochodu e60 touring.

Dziękuje za pomoc , pozdrawiam !

Opublikowano

Przesterzeni rzeczywiście więcej i odczuwalnie.

Mam 530d 99r. i po mieście pali mi 9l/100km trasa 120-140 7.5/100km

Jezdziłem kolegi 520d 2001r. w trasie 6l/100 miasto 7.3l/100.

Myslę o zmainie na nowszy rocznikowo i też biorę pod uwagę 525d.

Mysle że około litr na 100 mozna urwać z tego co pali 530d, ale to tylko moje gdybanie.

pozdr

mikro007

Opublikowano

Witam

Obecnie ja jestem posiadaczem takiej wersji, tylko że ze skrzynią automatyczną i średnio pali ok. 8,5-9l na 100km, na początku kiedy go kupiłem to nie mogłem z 12l zejsć, wina oczywiście moja- pierwszy automat w życiu :lol: Auto spokojnie rozpędza sie do 235km/h więc z manulalem będzie szybciej. Piątke ma już 6miesiecy i przejechałem nią 16tkm -jak narazie rewelacja, nie mam z nią żadnych kłopotów. Pozdrawiam i życze udanego zakupu :dance:

Opublikowano

To cieszy , chodzi mi o bezawaryjnosc jednostki , poki co w moim e46 ciagle z czyms musze jezdzic do serwisu.

Mysle ze 6 cylindrow i 180 koni , w zupelnosci wystarcza , kompromis pomiedzy osiagami a umiarkowanym apetytem na paliwo.

Posiadasz sedana czy touringa??? , egzemplarz ktory chce kupic nie ma relingów ,a te niezywkle sie przydaja , rowery, narty, deski windsurfingowe ....wiec bede musial dokupic relingi , doczepiane, a te nie ładnie sie prezentują...:(

Pozdrawiam

Opublikowano

ja takze posiadam 525D 177KM z roku 2004. z manualna skrzynia! Spalanie to 8,2l ropy, tak pokazuje boardcomputer!

50% Autostrady a druga polowa w miescie!

Kupilem go jakies niecale dwa lata temu jak mial 30tys, teraz mam 65tys i jak narazie bez zadnej usterki!

no ale i wady posiada ten model. Na pierwszym miejscu to tszeszczace uszczelki w drzwiach! Dziwi mnie ze nikt tutaj o tym nie pisze, fora niemieckie zawalone sa tymi tematami! U mnie takze trzszczy, raz mniej a raz wiecej.... w zaleznosci od temperatury i wilgoci powietrza!

Na drudiej pozycji to czeto padajaca skrzynia przelaozenia w ukladzie kierowniczym. Nie wiem jak dokladnie nazywa sie ten element po polsku. Tutaj w germani to "LENKGETRIEBE) O tym tutaj takze nikt nie wspominal, a to takze czesta usterka tego modelu. U mnie na szczescie narazie wszystko o.k!

No i na koncu problem turbo. O tym to takze sie mozna naczytac na forach! Ja nie mialem z tym jeszcze problemow ale mam dopiero 65tys.

Nie ma sie co oszukiwac, nawet mechanicy w bmw nie neguja tego ze padaja one zbyt czesto!

Ja kupilem ten model znajac jego wady i zalety! Musisz brac pod uwage ze moze pasc turbo albo uklad kierowniczy! No ale kazdy model ma jakies wady.... wybor nalezy do ciebie :) Ja jestem naprawde zadowolony. Male spalanie, max speed to 240km/h i bogate wyposazenie...

Opublikowano
LENKGETRIEBE-przekladnia kierownicza;

a jakie sa objawy jej uszkodzenia w e60?

trzeszczenie przy skrecaniu kierownica w prawo i w lewo. Tutaj wymieniaja je na nowa. Nie wiem czy da sie to jakos naprawic....

Opublikowano

Witam,

Ja posiadam takowy egzemplaz, z roku 2006roku, skrzynia automat, spalanie w miescie-normalna jazda ok 11l, poza miastem ok 9l, ale mowie o normalnej-wlasciwie dynamicznej jezdzie do ok 3500obr/min a kick down 2-3 raz dziennie. Jezeli natomiast bedziesz chcial sie pobawic i nie naciskac do konca pedalu gazu to w miescie ok 10 na tomiast na trasie jechalem juz za 6,8l, zarowno komp jak i prastare liczenie nakomorce po zatankowaniu. Awarie? szybko trzeba wymieniac klocki hamulcowe, czesto z tarczami, ale to nie awaria tylko eksploatacja. Postaraj sie kupic auto z bluetooth, assystentem swiatel jak jezdzisz noca, reszta to bajery. Auto mam od nowosci, teraz jakies 47k na liczniku i zero problemow. Polecam, pozdrawiam, pewnie 3.0d szybszy, ale dla mnie to bylo cale 50k PLN wiecej wiec zrezygnowalem, ale lepiej kupic mniejszy silnik z lepszym wypozazeniem niz odwrotnie. Ja jestem zadowolony.

pozdrawiam

Opublikowano

Asystent świateł???? czy chodzi o skrętne ksenony czy może o coś więcej??

Bluetooth posiada , jak jest koledzy z tymi relingami???? czy da i oplaca sie domontowac relingi, czy poprostu lepiej jest dokupic doczepiane na czas przewożenia czegos na dachu???

Osobiście tourng z relingami wyglada dla mnie bardzo atrakcyjnie ! :)

Jeszcze jedno , felgi 18 ???????? nie bedzie za twardo ???? Obecnie mam 16 w e46 i jeszcze tydzien temu mowilem ze nie zaminie na nic wiekszego :)

Pozdrawiam kolegow , udanego dnia !

Opublikowano
Asystent świateł???? czy chodzi o skrętne ksenony czy może o coś więcej??

Bluetooth posiada , jak jest koledzy z tymi relingami???? czy da i oplaca sie domontowac relingi, czy poprostu lepiej jest dokupic doczepiane na czas przewożenia czegos na dachu???

Osobiście tourng z relingami wyglada dla mnie bardzo atrakcyjnie ! :)

Jeszcze jedno , felgi 18 ???????? nie bedzie za twardo ???? Obecnie mam 16 w e46 i jeszcze tydzien temu mowilem ze nie zaminie na nic wiekszego :)

Pozdrawiam kolegow , udanego dnia !

hm, 16stki w tym autku to naprawde lipa. Posiadam takie z oponami na zime.

Na lato kupilem 19stki, i musze powiedziec ze i te nie sa za duze jak do tego modelu. Sodze ze 18stki na polskie trasy to jak w sam raz! Pytasz czy nie beda za twarde? Ja tam nie czuje zadnej roznicy... w kocu to chyba zalezy wszystko od amortyzatorow?

Opublikowano

Moje 525d L 2004, manual, pali w mieście 8,5l. wg komputera. Trasa ok. 7l.

Sprawuje się bardzo dobrze, osiągi jak dla mnie wystarczające. Pozdr!

Opublikowano

Witam,

Asystent świateł chyba jest razem ze skrętnymi xenonami, załącza długie światła automatycznie w nocy i deaktywuje jak czujnik wykryje inne auto jadące z naprzeciwka lub też inne światła, działa to rewelacyjnie, wogóle zapominasz o włączaniu a przede wszystkim o wyłączaniu długich aby nie oślepić innych.

pozdrawiam

Opublikowano

Niezła zabaweczka z tym asystentem świateł, e46 wydaje sie na tle takiego wyposażenia samochodem wprost archaicznym :)

Gałka aluminiowa za skrzynia biegów to ten trudny do okiełznania system i-drive??? co o nim sądzicie??

Spalanie w granicach 8-9 l/100 km , brzmi obiecująco :)

Opublikowano
ojca pali 7.5 , ale juz sie zepsula a ma ja od miesiaca , zalal keipskiej ropy i usterka gotowa ,filtr paliwa zapchalo i zaciera sie teraz ktorys wtrysk , uniemozliwiajac odpalenie na cieplo ( ponoc to typowe w tych silnikach po zalaniu czegos co przypomina ON).
Opublikowano

no ale i wady posiada ten model. Na pierwszym miejscu to tszeszczace uszczelki w drzwiach! Dziwi mnie ze nikt tutaj o tym nie pisze, fora niemieckie zawalone sa tymi tematami! U mnie takze trzszczy, raz mniej a raz wiecej.... w zaleznosci od temperatury i wilgoci powietrza!

Piszą ludzie o uszczelkach i ogólnie o trzeszczeniu wątek- "[ E60 ] trzeszczy"

Niestety jak byłem w Bawarii, jedyne co zaproponowali to wymianę uszczelek na nowe, które pewnie po 2-3 miesiącch tak samo zaczną trzeszczeć. Jeden z użytkowników pisał że póki miał na uszczelce coś w rodzaju talku to było ok, ale jak to zmył z uszczelek to się zaczęło, jednak nie wiem co to była za substancja i jak się nazywała? Ze swojego doświadczenia: nie polecam spryskiwać uszczelek Silikon Sprayem, bo o ile w każdym aucie, taki zabieg pomaga, to w e60 myślełem że ogłuchnę od tego dźwięku-tak bardzo nasiliło się trzeszczenie.