Skocz do zawartości

Prosze o pomoc problem z ukladem chlodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E36 325 TD Witam prosze o pomoc poniewaz do dzisiaj wsiadalem i jezdzilem a tu jak to w piatek 13 pech - zobaczylem wskazowke 4 mm przed czerwonym polem i podnioslem maske odkrecilem korek zbiorniczka wyrownawczego i w ogole nie lecial cieniutki strumien plynu czasami tylko tak chwilowo cos z niego wylecialo gorny waz bardzo goracy i wydawal sie jak by byl pusty dolny chlodny - zadnych wyciekow plynu nie ma i nie mam pojecia co sie stalo - termosta wymienilem na orginalny niemiecki 4 miesiace temu - ogrzewanie chodzi prawidlowo

co moglo sie stac prosze o pomoc bo jestem unieruchomiony bez auta

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak lopatologicznie myslac, pompa cieczy chlodzacej. Albo zakamieniona chlodnica sie przytknala calkiem (dziwne tylko ze tak nagle) dlatego zaczalbym sie interesowac od pompy...
Opublikowano
A moze jakas wskazowke jak mozna sprawdzic pompe nie wymontowywujac jej czy jest jakis posob - bo rozumiem ze pompa jak strzeli to znaczy ze to smigielko pompujace sie oberwie tak?? i jeszcze jedno sa pompy czytalem z metalowymi smiglami i z plastikowymi - orginalnie byl plastik to ktora wybrac jezeli przyjdzie wymienic - pozdrawiam
Opublikowano
Jeśli chodzi o pompy to nie widziałem osobiście z plastikowym wirnikiem, a ostatnio u siebie zmieniałem takową. Mam E36 Compact'a i u mnie jest z metalowym wirnikiem, który powinien być chyba trwalszy niż plastik.
Opublikowano
najłatwiej sprawdzic pompe wody odkrecając korek wlewu płynu i przy około 4000 tysiacach obrotów silnika powinien przez otworek (ten u gory z lewej strony wewnątrz zbiorniczka) leciec płyn przy dodawaniu obrotów silniejszy strumien.
Jedyną dobrą rzeczą w przednim napędzie jest to ze gdy cofasz masz napęd na tył !
Opublikowano
Siadla pompa juz ją wymontowalem tylko teraz mam dylemat jaka kupic czy z metalowym wirnikiem czy plastik jak w orginale no i jakiej firmy chodzi mi o jakis zamiennik bo nie stac mnie na orginal a ta moja pompa to miala prawo strzelic bo byla od nowosci nie wymieniana i miala juz minimum 280 tys km - pozdrawiam