Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie znajduja sie znaki rozrzadu w tym silniku - szukalem na forum ale niestety nie znalazlem nic na ten temat.

pozdrawiam

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
główny znak masz na kole pasowym z wału korbowego. Przy robieniu rozrządu musi się zrównać ze znakiem na pokrywie paska (widoczne nacięcie na pokrywie), gdy oba znaki się zrównają będziesz mógł zablokować wał, poprzez wciśnięcie jakiegoś trzpienia do otworu przy kole zamachowym (wyczujesz otwór w kole), oryginalnie otwór jest zaślepiony niebieskim plastikiem. Będziesz miał wtedy przykryte zawory 6 cylindra. To tyle :)
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

a jak wyglada sytuacja z pompa no i walkiem ?

ma ktos jakis rysunek ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Na początku wałek rozrządu ustawiasz tak żeby krzywki pierwszego cylindra od strony paska rozrządu były skierowane do góry, następnie zakładasz przyżąd nr5 z instrukcji którego pewnie nie masz , ale poradzimy sobie w inny sposób. na wałku przy krzywkach pierwszego cylindra jest kwadratowy lub okrągły odlew w kształcie pierścienia przyszlifowany z dwóch stron, tam właśnie zakłada się ten przyżąd ale Ty weź suwniarke , zaciśnij ją na szlifach tego kwadratu lub pierścienia i ustaw wałek tak żeby suwniarka oparła sie końcem na krawędzi głowicy, następnie przełóż suwniarke o 180 stopni zaciśnij ją w tym samym miejscu co do milimetra na wałku i też ma się oprzeć końcem na przeciwległej krawędzi. jeżeli będzie odstawać lub sie opierać to obracaj wałkiem tak aż suwniarka z obydwu stron będzie przylegała jednakowo.

Moja rada jest taka żebyś tą operacje przeprowadził dopiero jak zblokujesz wał na kole zamachowym w GMP pierwszego cylindra i pompe wtryskową , założysz głowice , wałek z poluzowanym kołem zębatym i pasek z rolką napinającą już na stałe , koło zębate wałka musi być tak poluzowane żeby po spięciu rozrządu można bylo swobodnie obracać wałkiem. w momencie kiedy wycentrujesz wałek niech druga osoba zblokuje go i przytrzyma kluczem bodajże 27 , jest po środku wałka miejsce na ten klucz, a ty dokręcasz koło zębate i masz po robocie.

daj maila to ci prześle rysunki.

Opublikowano
to teraz ja proponuje moderatorowi, żeby wrzucił to do działu "zrób to sam"
Opublikowano
Kiko co to za książeczka? Jest tam więcej instrukcji do silnika m21?
Opublikowano
niestety to nie moja ksiazka - jak wyzej napisalem od GDAPOL

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl