Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie!!! a więc zabrałem sie do naprawy wtyczek od napinaczy(lutowanie na stale wg zalecen z forum),wyciagnelem siedzenia i mam wszystkie kabelki na wierzchu lecz problem polega na tym ze wtyczka napinacza ma normalna koncowke podpinana do napinaczy i nie ma zbytnio co tam lutowac a kable łacza sie w wiekszej wtyczce pod siedzeniem!! i nie wiem ktore kable trzeba lutowac!! jak ktos moze niech wstawi foto co trzeba polutowac bo ja nie moge wstawic swoich fotek
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Sam sobie odpowiedziałeś: masz dwie wtyczki: przy samym napinaczu i tą dużą pod fotelem i przerwa może Ci się robić tu i tu. Z wtyczką przy napinaczu nic nie zrobisz jak się sam przekonałeś, a to co możesz "poprawić" to zlutować na stałe kabelki dochodzące i odchodzące od dużej wtyczki pod fotelem... "Naprawa" będzie skuteczna pod warunkiem, że to tam masz przerwę...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
wlasnie o to chodzi ze przy tej duzej wtyczce jest duzo kabli i sie zamotalem ktore trzeba lutowac???czy te przy samym napinaczu?? ale tam jest tylko jeden wtyk z 2 kabelkami ktore lacza sie w wiekszej wtyczce pod fotelem czy od razu wszystkie ktore tam są???i mam pytanie czy tam nie leca kable do odpalania poduszek???czy wszystkie tam polaczyc na krótko?
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Wszystkich to nie, bo od napinacza są "ino" dwa :mrgreen:... Jeśłi mogę dać Ci radę, to spróbuj tylko trysnąć jakimś preparatem który polepsza kontakt na stykach i zostaw, bo jak znam życie, to przerwa jest pewno w innym miejscu. Ja swoje musiałem lutować ale to ze względu na to, że adaptowałem napinacze od wersji sprzed 09/1998, które miały inne gniazda i wtyczki...

Jedyne

Opublikowano
i wlasnie tu mam zonka! bo do napinacza idzie tylko ta wtyczka z 2 przewodami(żółty kolor nasadki) ktore potem lacza sie w tej wiekszej kostce a tam pewnie sa podlaczone inne bajery jak odpalanie poduchy czy cos w tym stylu a nie chcialbym psuc czegos co moze dziala poprawnie!!! i jak wrzucic foty??? moze to cos wyjasni
Opublikowano
Nie ma potrzeby wrzucać fotek... I jaki zonk??? Sterownik poduszek po tych samych kabelkach "bada", czy wszystko jest OK (pomiar rezystancji ładunku pirotechnicznego) i po tych samych w razie co odpala ten ładunek. Pamiętaj, że po stronie pasażera jest więcej kabelków, bo tam jest jeszcze mata/waga do ewentualnego uaktywnienia poduchy czołowej pasażera... Przyjmij dobrą radę i nie kombinuj. Może być jak pisałem wcześniej, że masz np babelek przełamany gdzieś bliżej podłogi wewnątrz oplotu co idzie od wtyki pod fotelem w podłogę

Jedyne

Opublikowano

w tej dużej kostce ten kabelek od napinacza jest jako pierwszy więc obetnij te dwa druciki które będą na przeciw wtyczki i po sprawie (i zlutuj)

u siebie robiłem to bez wykręcania foteli , wystarczy fotel podnieść i kabelki pociągnąć do przodu i już na widoku polutować

Opublikowano
No w końcu polutowałem te wtyczki na stałe teraz zostaje tylko podjechać na komputer i modlić się aby zgasła kontrolka!!!! a czy nie da się jej zgasić przez rozłączenie akumulatora???
Opublikowano
A więc dzisiaj byłem na kompie i udało się zgasić kontrolkę więc lutowanie kabelków zdało egzamin!!!! Tylko mam pytanie dlaczego KTS znalazł znowu bład czujnika obecności pasażera i obwodu kierowcy skoro ostatnio bylo to kasowane???? czy przez ten wadliwy napinacz mogą wyjść takie błędy??
Opublikowano
Witam, ja juz dwa razy kasowałem ten błąd i raz ponad tydzień miałem spokój a drugim razem starczyło na 10min... ale nie martwie się tym bo i tak zmieniam kierownice na taką z multifunkcją i mam zakład który mi to zrobi żeby działało i polutuje mi kabelki przy fotelu bo mam to samo. Moja rada jest taka: nie stresować się bo to źle dla zdrowia wpływa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
[...] zmieniam kierownice na taką z multifunkcją i mam zakład który mi to zrobi żeby działało [...]

A z kiedy masz auto??? Tj. z jakiego m-ca i roku??? I ile zażyczyli sobie kasy za to??? Jeśli auto masz po 03/1999 to zrobisz to sam :norty:, zajmie Ci to ok. 3-4 godziny i poza poduszką z guziorami będzie kosztować ledwie kilka złotych.

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie odswieżam temat bo stała się straszna rzecz znów zapaliła mi się kontrolka od Air Bagu!!!! 2 tygodnie był spokój po lutowaniu połaczeń napinacza i kasowaniu na kompie a tu znowu awaria!!! czy możliwe że teraz bedzie trzeba robić matę?? bo wcześniej też wykrywało błąd maty ale dawał się kasować???