Skocz do zawartości

Stukanie silnika słyszlne tylko w lewyn nadkolu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Proszę o pomoc w rozwiazaniu problemu. Mam E38 1997 z przebiegiem 280k. Od jakiegos czasu pojawia sie CZASAMI stukanie słyszalne TYLKO w lewym przednim nadkolu (po podniesieniu maski kompletnie go nie słychać). Słyszalne jest na postoju, potrafi pojawic sie na zimnym jak i rozgrzanym silniku, czasem nie ma go wcale. Czestotliwosc stukania zwieksza sie w miare dodawania gazu.
Opublikowano
Raczej nie mam webasto, jest tylko aux ventilation i przycisk REST czy jakos tak. Koncowka vin DK63183 jesli to cos pomoze, a silnik 4,4 M62
Opublikowano
Webasto a dogrzewanie silnika to prawie to samo tylko ze brak jest funkcji na wyswietlaczu , a pytam bo mialem w reku E38 4.4 i mial dogrzewanie silnika i naklejke webasto pod maska , a z tego co sie orietuje to piec od webasto jest w lewym nadkolu , objawy wskazuja na to wlasnie ze piecyk puka sobie , dosc znana awaria w E39 dieslach.
Opublikowano

No dobra, ale czy jak daje gazu i zwieksza sie czestotliwosc tego pukania to tez wskazuje na webasto? Musi byc to cos w lewej dolnej czesci silnika.

Moze byc to np. pompa oleju?

Opublikowano
No dobra, ale czy jak daje gazu i zwieksza sie czestotliwosc tego pukania to tez wskazuje na webasto? Musi byc to cos w lewej dolnej czesci silnika.

jo V8 jak tez masz bo podpis w profilu to podpis , może odkręciła sie pompa olejowa , dla bezpieczeństwa zerknij czy nie masz śrub w misce olejowej które trzymają pompę olejowa. Temat dosc obszerny i gruntownie opisany na forum proponuje zerknac :search:

juz jest:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=20507&highlight=pompa+olejowa

Opublikowano

Sprawdzilem pompe i jest super mimo ze ma najechane 280 tysiecy. Wszystkie srobki pozakrecane na amen, czysciutko, zadnych opiłków.

Prawde mowiac mialem nadzieje ze bedzie odkrecenia i bedzie to przyczyna moich problemow, ale w tym wypadku problem pozostaje otwarty...

Zalaczam fotki po zdjeciu miski...

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.brzoza.swidnik.net/xxx/pompa1.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.brzoza.swidnik.net/xxx/pompa2.jpg

Opublikowano

skoro wiadomo,że nie jest to pompa to może być klepiąca panewka :shock:

Nur bmw e32
Opublikowano

skoro wiadomo,że nie jest to pompa to może być klepiąca panewka :shock:

Panewka raczej odpada , stukania byly by caly czas ,no chyba ze jest jakis problem z magistrala , ale nie przy tych silnikach, skoro Właściciel pisze ze czasem nic sie nie dzieje , nic nie słychać, mimo tego podłączył bym sie pod kompa, a przy okazji,sprawdzić stukanie o ile wystąpi na podnośniku.

*Kiedyś w E38 miałem padnięte poduszki silnika,efekt tego było pukanie w momencie dodawania gazu jak silnik sie lekko przeginał ,albo podczas manewrowania/ruszania dochodziły stuki tak jakby z nadkola. Ale to raczej jest osobny temat niedotyczący powyższego tematu.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
ja mialem podobny problem na wiosne w mojej e32 730 V8 a rozwiązaniem okazało się niedokręcone koło na tylnej osi.jakiś baran z wulkanizacji się popisał swoim zawodostwem i o mało mnie nie zabił.a stukanie ginęlo po dodaniu gazu,bo rezonans obrotów koła malał.stuki były już slyszalne przy delikatnym ruszeniu,gdy kola delikatnie sie obrocily.
Opublikowano
mbbrzoza

Jest już jakaś diagnoza ??

Nic nie zdiagnozowałem, w serwisie bmw powiedzieli ze to pewnie jakaś blacha się poluzowała ;)

Znieczuliłem się trochę i na razie zawieszam poszukiwania, ale problem wystepuje nadal.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Podłanczam się do pytania. U mnie wystepuja identyczne stuki co u kolegi,i tylko w lewym nadkolu. Jest to troche denerwujace :evil: :evil:

Może ktoś bedzie mial jakiś pomysl :modlitwa: :modlitwa:

Moj motor to 3.0 V8 z 95roku.

Pozdrawiam