Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Problem dotyczy E 34 M50 92 rok. Na zimnym silniku zawieszają się obroty po przekroczeniu np.3 tys. Zostają na tym poziomie lub wyższym, przegazowanie nic nie pomaga a co gorsza ponowne odpalenie też nie zawsze. Dopiero gdy silnik się nagrzeje wszystko wraca do normy. Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i na gazie. Jak ktoś miał podobny problem lub taki sam to proszę o pomoc. Wyczyszczony został TPS ale to nie pomogło. Być może to silnik krokowy tylko czemu na ciepłym silniku wszystko jest OK.
Opublikowano
billy miałem taką samą sytuacje jak bawiłem sie przepływomierzem! jak go podkręciłem na sprezynie i wyjeżdżałem na zimnym silniku to trzymał mi około 3tys i nie chciał zejść niżej zanim się nie zagrzał! wyglądało to jak praca silnika w trybie awaryjnym z powodu braku lub złych pomiarów powietrza! pomyśl co ostatnio tam dotykałeś
Opublikowano

Czesc

Wlasnie pare dni temu mialem podobny problem! ale w m40.

Zadrzylo mi sie to p ustawianiu tps-a i czyszczeniu przepustnicy wtym

tego kolektorka ,ktory wchodzi w nia od dolu.

Rozebralem to jeszcze raz aponiewaz zdejmowalem cala przepustnice

uszczelnilem dodatkowo jej polaczenie z kolektorem.

Wysokie obroty na zimnym zniknely ale teraz jak odpalam musze trzymac noge ne gazie az sie troszke podgrzeje !

Dalem posta na ten temat ale cisza.Glownie chodzi mi o ten kolektorek pod prrzepustnica .moze sie znowu zapchal ktorys z dolotow.

Sam nie wiem co jest grane i zaczyna mnie to wkurzac

pozdrawiam. :mad2:

Opublikowano

jak regulowałeś TPS?

robi sie to z miernikiem napięcia podłączonym do przewodu który z niego wychodzi! jest to przewód na którym jest napięcie od 0V-5V przy naciskaniu pedału gazu bez włączonego silnika!

napięcie na tym przewodzie powinno wynosić na zamknietej przepustnicy około 0,7-0,9V w zależności od tego jakie będą wolne obroty powinno być 850 obr/min