Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie orietuje sie ktos jaki jest olej w mosicie w e34 525 tds bo chciałem go wymienic i niewiem jaki mam wlac?Pozdrawiam
Opublikowano

To akurat pod 525 tds tak? Czy byly rozne zalecenia do poszczegolnych wersji silnikowych, czy ogolem e34 ma takie same wytyczne?

SAF-XJ piszesz, jak przegladalem, to wyrzucilo SAF-XO, dla mojego modelu zarowno do skrzyni jak i mostu na stronce castrola jako najlepszy.

Dodam tez, ze powinien byc to olej hipoidalny przekladniowy SAE 75W-90, wiec zdziwilo mnie tutaj troche 75w140...

Poza tym tez sie przymierzam do wymiany i napewno warto do tego dodac ceramizer. A co do samych olejow to moim zdaniem wahalbym sie pomiedzy:

skrzynia: elfmatic g3/castrol saf-xo/valvoline atf dexron 3

most: mobil gearlube vs600/castrol saf x-o

Ilosc sie zgadza. (1.7l) skrzynia 1.10

Przy wlewach powinienes miec naklejki jaki lac olej, ale pewnie juz ich nie ma...

Pozdrawiam
Opublikowano
na przykład Castrol SAF-XJ Differential 75W140, potrzebujesz 1,7 litra.

o ile się nie mylę, na forum zresztą tez juz to było wiele razy to do mostu bez szpery 75W-90 np. Castrol SAF XO, ze szperą 75W-140 Castrol SAF XJ

montrealblau metallic

http://images32.fotosik.pl/159/5915b878132dde91.jpg

Opublikowano
ViVid WorkShop podaje właśnie taki olej jak napisałem wyżej, ponadto dodatkowo pisze o zatwierdzonym oleju przez BMW, ja do swojej 530d lałem właśnie ten 75W140 bo poprostu nawet w serwisie powiedzieli mi że właśnie taki powinien tam być - a szpery tam na 100% nie było. Więc napisałem to co mi jest wiadomo
Bardzo Mocne Wrażenia;-)