Skocz do zawartości

problem abs wlacza sie w koncowej fazie hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegow

mam problem z abs, mianowicie po wymianie 2 łozysk z przodu zaczal mi wariowac abs... mimo ze kola nie traca przyczepnosci zalacza sie w koncowej fazie hamowania.... nie mam pojecia co to moze byc... przeszukiwalem forum ale niestety nic ciekawego nie znalazlem... moze mial ktos podobny przypadek... dodam ze pare razy zaswiecila sie kontrolka ABS i DSC...

Opublikowano
cos pewnie z czujnikiem, lub czujnikami ABS i ASC, wykrec przeczysc i wkrec jeszcze raz na maxa :norty:
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano

z tego co pamiętam z wypowiedzi kolegów ABS czyta impulsy z łożysk

może łożyska nie były oryginalne a zamienniki nie dają takiego odpowiedniego impulsu ?

impuls musi być przerywany więc może kiepskie wykonanie łożyska jest przyszyną ?

Opublikowano
cos pewnie z czujnikiem, lub czujnikami ABS i ASC, wykrec przeczysc i wkrec jeszcze raz na maxa :norty:

Jest jeden czujnik :D

Podjedz na kompa i sprawdz ktory nawala, i tutaj ktorys z kolegow ma racje ze czyta on z piasty sprobuj ja wyczyscic i mam pytanko miales w starej piascie koronke albo naciecia? bo ja mialem naciecia w piascie i byly delikatnie zabrudzone i tez mi czujnik wariowal

brokat_
Opublikowano
Słuchaj miałem podobny przypadek kiedyś w eskorcie pod koniec hamowania tuż przed światłami włączał sie ABS . Powodem tego było niewłaściwe zamontowanie i zwichrowanie tarczki ABS przy wymianie łożysk przez co odległość od czujnika była zmienna a bicie tarczki poza granicą toleracji. Być może zle ci założyli wieniec (jak jest) względnie krzywo przecisneli łożysko w piaście co powoduje "bicie "przegubu na którym możebyć wieniec ABS.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Witam kolegow

mam problem z abs, mianowicie po wymianie 2 łozysk z przodu zaczal mi wariowac abs...

Słaba jakość koronki piasty. Warto kupować łożyska z górnej półki :idea:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
no dobra koledzy, ale jakby to byla wina tego wianuszka to abs wlaczalby mi sie nawet przy hamowaniu przy 80km/h i to z kazdym obrotem kola... a on skubaniec tylko czasem pod koniec hamowania.... tylko czasem, nie dzieje sie to za kazdym razem...
Opublikowano
jest tez opcja że sterownik abs ma jakieś zimne luty i może wariować- mam to samo od wymiany czujnika abs w tylnym kole- tak samo mi robi w końcowej fazie hamowania odbija mi pedał hamulca