Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy załączę sprężarkę klimatyzacji bardzo głośno mi piszczy przy dodawaniu gazu... czy mam się czego obawiać? Oprócz utraty napędu sprężarki? Czy pasek od klimy można naprężyć?

Czy klima jest sama na jednym pasku czy jest na nim jeszcze coś? Wydaje mi się że sama.

Pozdrawiam

Opublikowano
Pasek napędzający sprężarkę klimy jest osobno - można go naprężyć, jest do tego specjalny mechanizm na klucz 19 ale dostępny jest po zdjęciu osłony pod silnikiem i tylko z kanału. Luzujesz nakrętkę 13 i później kluczem 19 napinasz pasek do odpowiedniej wartości. Drugi pasek napędza pompę wspomagania, a trzeci pasek wspólnie napędza alternator i pompę wody - tak jest w silniku M30
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
Pasek napędzający sprężarkę klimy jest osobno - można go naprężyć, jest do tego specjalny mechanizm na klucz 19 ale dostępny jest po zdjęciu osłony pod silnikiem i tylko z kanału. Luzujesz nakrętkę 13 i później kluczem 19 napinasz pasek do odpowiedniej wartości. Drugi pasek napędza pompę wspomagania, a trzeci pasek wspólnie napędza alternator i pompę wody - tak jest w silniku M30

Dzięki za konkretną odpowiedź!

A pęknięcie których pasków unieruchamia auto? Tylko tego od alternatora i pompy wody tak? Czy ew. gdyby kiedyś pękł ten od wspomagania można wrócić do domu (bez wspomagania)?

Pozdrawiam

Opublikowano
w M60 mozna jezdzic bez paska od A/C - Sprawdz czy kompresor nie zaczyna sie blokowac (wlasnie to przezylem). Wtedy mozesz nawet spalic elektromagnetyczne sprzeglo.
Opublikowano
Bez klimy da się jechać, bez wspomagania też ale ciężko skręcać... Jak padnie paseczek od alternatora to jest problem... napędza on rónież pompę wody - a jazda bez obiegu wody wiadomo jak się kończy... Przegrzanie silnika i koniec uszczelki pod głowicą. Nie wiem zresztą ile dasz radę przejechać bez ładowania - w starym dobrym Poldku 1,6 GLI w pełni naładowana bateria (jazda na światłach) starczyła na przejechanie 7km...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę