Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,od pewnego czasu mam problem z wibracją przy 50-60km/h.

Wibracje są tym mocniejsze im mocniej się przyspiesza,byłem w M-auto ale oni też nie mogli dojść od czego.

Wymieniłem tuleje centrującą na wale,gumowy łącznik(sprzęgiełko) ale nie pomogło,wał był sprawdzony i nie ma usterek.Dzisiaj podniosłem cały tył,uruchomiłem silnik i wrzuciłem 5-tke.Najbardziej bije przy skrzyni i tam jest niewielki luz na łożysku.No i pytanie,czy ktoś miał podobny problem i czy to łożysko można wymienić bez rozbierania skrzyni czy trzeba ją rozebrać?

prawdopodobnie to jest 18http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=23_0224&hg=23&fg=15

lub 27http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CE51&mospid=47460&btnr=23_0719&hg=23&fg=15

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
poduszki oglądałem jako pierwsze,i wydaje mi się że jakby były uszkodzone to na postoju wibracje też byłyby odczuwalne a to dzieje sie tylko podczas jazdy.
Opublikowano
Ja miałem podobny przypadek i też to łożysko miało luz i trzeba było wyciągać skrzynie i rozbierać ja aby to wymienic i wtedy się wszystko uspokoiło może terz masz podbny przypadek jak ja, poszukaj dobrego fachowca powinien się uporać z tym w ciągu jednego dnia.pozdrawiam :!:
Opublikowano

dzięki wszystkim za zainteresowanie.Co do sworzni to raczej nie bo samochód był podniesiony a i tak wibracje były.

Jednak pójdę za radą Emilio i zabiorę sie za skrzynię :cry:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i wyciągnąłem skrzynię i wał.Okazało się że skrzynia ma lekki luz ale nie ma on bezpośredniego wpływu na drgania wału :( ,więc zawiozłem wał do wyważenia(Welte Cardan Service),ale szef tej firmy(bardzo uprzejmy i rzeczowy) pooglądał wał i stwierdził że wyważanie nie ma sensu jeśli odważniki są na miejscu,nie był nigdzie uderzony i krzyżaki są dobre.Ale jeśli bym się upierał to go wyważą koszt 280zł netto,więc się nie upierałem :wink:

.Wróciłem do punktu wyjścia.Stwierdził jedynie że guma na podporze jest już stara.

Na wszelki wypadek wymieniłem podpore wału(70zł) i poduszki pod skrzynią.Auto już chciałem mieć więc jedyne dostępne poduszki były w BMW Zlatex(jedyne 80zł....).Poskładałem i.....zdziwko.Wibracji nie ma. W sumie te wibracje mnie kosztowały ponad 600zł a wystarczyło wymienić duperele,no ale jazda znowu jest piękna :D