Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Michael, cena tego osuszacza nie wydaje się być mega niska. Zestaw do przezbrojenia klimy wg ETK kosztuje 100 euro z hakiem. W jego skład, oprócz osuszacza, wchodzi jeszcze dość drogi czujnik ciśnienia i uszczelki. Cena tego osuszacza to ponad 20 euro... Jaka jest jego jakość, niewiem. Wiem jednak, że go kupię, bo muszę zrobić swoją klimę. U ciebie brakuje gazu, więc osuszacz nie jest zapewne główną przyczyną niechłodzenia. Osobiście, jeżeli chcesz brać się za klimę, oprucz osuszacza wymieniłbym jeszcze chłodnicę i uszczelnł układ. Częściowa reanimacja to strata kasy.
Opublikowano
Michael, cena tego osuszacza nie wydaje się być mega niska. Zestaw do przezbrojenia klimy wg ETK kosztuje 100 euro z hakiem. W jego skład, oprócz osuszacza, wchodzi jeszcze dość drogi czujnik ciśnienia i uszczelki. Cena tego osuszacza to ponad 20 euro... Jaka jest jego jakość, niewiem. Wiem jednak, że go kupię, bo muszę zrobić swoją klimę. U ciebie brakuje gazu, więc osuszacz nie jest zapewne główną przyczyną niechłodzenia. Osobiście, jeżeli chcesz brać się za klimę, oprucz osuszacza wymieniłbym jeszcze chłodnicę i uszczelnł układ. Częściowa reanimacja to strata kasy.

Gaz jest bo po pierwsze sprężarka - jak pisałem - włącza się.

Po drugie sprawdzałem wciskając sróbokrętem ten zaworek do napełniania :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Po drugie sprawdzałem wciskając śrubokrętem ten zaworek do napełniania :)

Pozdrawiam

Tak nie sprawdzisz u kumpla jak wciśniesz też gaz niby ucieka a tak naprawdę to tylko głośno syczy. Gazu nie ma, jak mu oświadczył chłop od klimatyzacji.

Opublikowano
Jest gaz, ale za mało, żeby chłodzić. U mnie też się włącza sprężarka, ale klima nie chłodzi. Sprężarka nie włącza się dopiero wtedy, kiedy gazu jest naprawdę znikoma ilość. Wystarczy ubytek rzędu 30 - 40% i po chłodzeniu. Zatem fakt, że kompresor się włącza, świadczy tylko o tym, że nie jest zatarty:)
Opublikowano
Jest gaz, ale za mało, żeby chłodzić. U mnie też się włącza sprężarka, ale klima nie chłodzi. Sprężarka nie włącza się dopiero wtedy, kiedy gazu jest naprawdę znikoma ilość. Wystarczy ubytek rzędu 30 - 40% i po chłodzeniu. Zatem fakt, że kompresor się włącza, świadczy tylko o tym, że nie jest zatarty:)

Czyli koszt minimum w moim przypadku to:

nabicie: 200pln

osuszacz: 100 pln

= 300 pln

Koszt maksimum to jw. + 200 pln chłodnica?

Wiatrak na chłodnicy pracuje.

Osuszacz wolałbym wymienić gdyż to auto mam prawie 2 lata... kupiłem przed zimą. Na polu było poniżej 16st. cały czas więc ciężko ocenić czy klima działała czy nie... ale wiem że na poczatku jak miałem to auto to zastanawiałem się czemu czasem coś się włącza coś wyłacza (to była sprężarka klimy), nawet na początku nie zauważyłem że mam cały czas włączony obieg zamknięty...

Pozdrawiam

Opublikowano
Masz namiar na chłodnię za 200 pln? W Kraku w IC, po zniżce powiedzieli 250... Co do kosztów, ja bym ją jeszcze uszczelnił... Komplet oringów w ASO kosztuje 70 zł. W poniedziałek sprawdzę jeszcze w innym sklepie z takimi rzeczami. Jeśli mają do klimy powinno być duuużo taniej. Myślę, że robocizna nie będzie tania niestety. Skoro będziesz płacił za wymianę osuszacza, to możesz dorzucić parę groszy, żeby klimiarz wymienił jeszcze uszczelki na chłodnicy, przewodach i zaworze rozprężnym. Wtedy powinno być gut. W miarę możliwości relacjonuj postępy prac. Jeśli zabierzesz się za tą robotę wcześniej niż ja, chętnie skorzystam z doświadczeń i porównam ceny.
Opublikowano
Krzywy, skąd miałeś oringi? Na ETK jest podany tylko jeden wymiar (średnica) nie ma grubości. Na allegro można kupić oringi do klimy, ale tam chyba będą potrzebować również grubość. Choć spotkałem się z opinią, że oringi do klimy są tej zamej grubości... Wiesz coś na ten temat?
Opublikowano
oringi sa roznej grubosci itp, a skad mialem :-) pracuje w firmie gdzie poprostu to jest na stanie a dobieralem na oko, to jest tylko gómka i jestem pewien ze kazdy zaklad co naprawia klime ma tego pelno i dobierze ci i sprzeda 2 szt za 10zl,
www.auto-optima.pl
Opublikowano
->Michael. Analizując informacje, które uzbierałem w ciągu kilku ostatnich dni, osuszacz jest prostym urządzeniem, które składa się z filtra dla ciał stałych i granulek o właściwościach higroskopowych, zatem nie ma specjalnej filozofii. Ryzyko przy kupnie taniego jest niewielkie.