Skocz do zawartości

Dlaczego slizga mi sie bendiks w rozruszniku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, kupilem ok 4 miesiace temu bmw e34 525tds z 91 roku i po chwili niedlugiej zaczal mi sie troche bendiks slizgac, a kumpel mial rozrusznik od 524td z 85roku tez automat wiec przekrecilem sobie od niego, niestety po ok miesiacu tez bendiks zaczal sie slizac i teraz nie wiem czy to akurat taki przypadek ze tamten rozrusznik zaczal wysiadac akurat w tym momencie czy tez cos u mnie jest nie tak co moze psuc ten rozrusznik, chcialbym to wiedziec bo nie wiem czy jak kupie nowe czy po 1 - 2 miesiacach znowu sie nie zepsuje, moze tam cos zpradami go rozwala, albo olej gdzies do srodka sie dostaje , ma ktos jakis pomysl ? pozdrawiam
Opublikowano
Raczej przypadek. Jakby nawet oblać go olejem to przecież rozrusznik jest dość szczelnie złożony i do elektrycznych elementów nie dochodzi. Elektromagnezy padają w rozrusznikach. Ponadto pisałeś że nie był to świeży rozrusznik więc miał prawo.
...
Opublikowano
no jednak nie miales racji, bylo tam duzo piasku i wogole smieci takich smarnych, bo jednak jak cos ma te kilka dobrych lat to tam zawsze cos naleci, a bendiks to nie jest czesc elektroniczna, dzis rozbieralem taki rozrusznik na czesci i wyczyscilem i zalozylem nowy bendiks
Opublikowano
on wziely sie z biegem lat, tak wiesz po ok 7-8 latach, trudno powiedziec skad tam sie wziely bo od poczatku tego samochodu nie eksploatowalem tylko od ok 4 miesiecy ;),