Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem na myjni mechanicznej i zaraz po intensywnym myciu wyskoczył mi "Getriebeprogramm" czyli usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegów.

Ale komunikat ukazał się tylko raz , później przez 3 dni na siłę jeździłem aby przekonać się czy dalej jest ten błąd ale już nie było.

Czy to mogło być spowodowane myciem ?? czy lepiej podskoczyć do jakiegoś ASO ??

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Byłem na myjni mechanicznej i zaraz po intensywnym myciu wyskoczył mi "Getriebeprogramm" czyli usterka w elektronicznym sterowaniu automatycznej skrzyni biegów.

Ale komunikat ukazał się tylko raz , później przez 3 dni na siłę jeździłem aby przekonać się czy dalej jest ten błąd ale już nie było.

Czy to mogło być spowodowane myciem ?? czy lepiej podskoczyć do jakiegoś ASO ??

Pewnie pokazal Ci sie "Getriebenotprogramm" - "not" czyli awaria,

program awaryjny. Jesli skrzynia normalnie zmienia biegi od 1 do 5,

nie szarpie itp to znacyz ze usterka byla chwilowa spowodowana

zamoknieciem kawalka instalacji. O ile sie orientuje to w trybie

awaryjnym skrzynia trzyma wlaczony jeden bieg (2. albo 3.) wiec

jesli auto jezdzi normalnie to olac.

Z drugiej strny stan oslony tego zlacza lub przewodu musi byc kiepski

skoro po myjni przecieka do niego woda.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Z drugiej strny stan oslony tego zlacza lub przewodu musi byc kiepski

skoro po myjni przecieka do niego woda.

i właśnie tutaj nie mogę zostać bierny tylko podjadę do aso aby zrobili z tym pożądek. bo faktycznie osłona w tym momencie daje dużo do życzenia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam, ja również w e39 mam taki komunikat, pojawia się ten komunikat gdy autkiem ostro jeżdzę , ale biegi działają wszystkie, jakiś czas temu wymieniałem podpore wału bo wpadłem na krawężnik wysoki, i była uszkodzona, mechanicy ja wtedy wymienili. Czy moło się wtedy coś jeszcze uszkodzić , lub jakies kabelki nie łączą, a może są gdzies zwarcia.

O jaką konkretnie osłonę kolegą chodzi, może u mnie też cos jest nie tak z połączeniem. Czy jazda z podobnym problemem jest niebezpieczna dla skrzyni. A może jest to spowodowane brakiem oleju w skrzyni biegów????

Opublikowano
witam, ja również w e39 mam taki komunikat, pojawia się ten komunikat gdy autkiem ostro jeżdzę , ale biegi działają wszystkie, jakiś czas temu wymieniałem podpore wału bo wpadłem na krawężnik wysoki, i była uszkodzona, mechanicy ja wtedy wymienili. Czy moło się wtedy coś jeszcze uszkodzić , lub jakies kabelki nie łączą, a może są gdzies zwarcia.

O jaką konkretnie osłonę kolegą chodzi, może u mnie też cos jest nie tak z połączeniem. Czy jazda z podobnym problemem jest niebezpieczna dla skrzyni. A może jest to spowodowane brakiem oleju w skrzyni biegów????

Jesli skrzynia nie blokuje sie na jednym z biegow to prawdopodobnie

komunikat o trybue awaryjnym jest falszywy. Mozliwa przyczyna -

brak komunikacji pomiedzy AGS (sterownikiem skrzyni) a zespolem

wskaznikow.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano

witam dzisiaj ponownie wyskoczył mi ten komunikat , pojawił się po bardzo szybkiej jeżdzie, hm smiało mozna użyc określenia że skrzynia musiała agresywnie zmianiać przełożenia, kilka razy załączał się w zakretach system ASC,(chciałem sprawdzić jak to działa) może to ma jakieś znaczenie.

Po tym komunikacie zauważyłem że skrzynia jakby ciągnie biegi, jakby był to jakiś problem ze sprzęgłem, był też jakiś taki dziwny dzwięk jakby właśnie ciągnącego się sprzegła, i o wiele pożniej jakby sie zmieniały biegi.

Dzisiaj sobie dopiero przypomiałem, skojarzyłem że to już drugi czy trzeci raz , podczas szybkich przyśpieszeń pojawił mi się ten komunikat.

Bardzo prosze o pomoc.

Z poważaniem.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Na początku filtr i olej - kiedy były zmieniane, jak dawno zmienić (jeżeli się wymienia w tym modelu skrzyni) - potem diagnostyka komputerowa i wolne wnioski czyli co się stało, potem :modlitwa: :cry2: :mad2:

Poczytaj ostatnie posty - było sporo o automatach - może coś wywnioskujesz.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Na początku filtr i olej - kiedy były zmieniane, jak dawno zmienić (jeżeli się wymienia w tym modelu skrzyni) - potem diagnostyka komputerowa i wolne wnioski czyli co się stało, potem :modlitwa: :cry2: :mad2:

Poczytaj ostatnie posty - było sporo o automatach - może coś wywnioskujesz.

Krzysiek.

w KAZDYM modelu sie wymienia.

Nie ma czegos takiego jak olej na cale zycie mimo tego co twierdza

producenci w marketingowych materialach. Dotyczy to wylacznie

"gwarancyjnego" okresu zycia.

w skrzyniach ZF nawet tych z "zielonym korkiem" olej powinno

sie wymienic po 90...100 tys km. Nie zrobienie tego to proszenie

sie o klopoty.

Opublikowano
Sprawdz akumulator - czy klemy są ok, czy jest naładowany i czy w czasie myjni nie dostaje się do niego woda.

Krzysiek.

Miałeś rację - to samo zdiagnozowali w ASO

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

U mnie w E38 750iA caly czas mam komunikat GETRIEBENOTPROGRAM, mimo ze wszystkie biegi chodza plynnie, nie ma zadnych niepokojacych oznak. Ale nie daje mi spokoju ten komunikat. Byl podpiety do kompa w ASO BMW i mowili ze do wymiany swiece, cewki... Chyba sami nie wiedza :duh:

Mam zastosowac metode odlaczenia aku na jakis czas?

Oprocz tego komunikatu, pojawia sie caly czas tez MOTORNOTPROGRAM :mad2:

Silnik chodzi elegancko.

Ktos wie moze w czym to problem? help :modlitwa:

Pomożcie,

Pozdrawiam