Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tematow o tym jest sporo czytalem wszystkie ale ...

ostatnio wywalilem katalizator zamulal nieco furke i na dodatek na laczeniu z kolektorem zrobila sie dziura i spaliny uciekaly.

wstawilem tlumik srodkowy (z fabryki wychdozily tez betki w takiej opcji). na koncu mam wydech zamiennik ... przed wymiana katalizatora cisza. a tearz masakra. basuje prz 1500 obrotow a po 3000 rzeź, brzeczy totalnie ze ciezko wytrzymac. w trasie musze omijac obroty miedzy 3500-4000 powyzej juz jest w porzadku. choc nie tak cicho jak bylo kiedys. i co w takim przypadku zrobic ? niby zamienniki oryginalnych czesci a nie ejst jak byc powinno :/

dzis dokladniej sie przeysluchalem, te brzeczenie to raczej mocne buczenie rzezenie. najdziwniejsze ze wystepuje nie zawsze, czasami jak przyspieszam w inny sposob to hasal w pewnym stopniu ustepuje ...

Opublikowano

nikt nie wie ??

przed wywaleniem kata cicho, po zainstalowaniau wydechu srodkowego masakra rzezi cos brzeczy buczy. moze tlumik srodkowy jest jakis trefny ??

Opublikowano
U mnie jest to samo. Wyciąłem kata , wstawiłem tłumik przelotowy( w obudowie kata) no i masakra . W przedziale 2700-3100 obrotów wyje, buczy , rzęzi jak stary polonez. Poniżej i powyżej tych obrotów jest względny spokój. Aha, przed wycięciem kata też rzęziło ale trochę ciszej. Na wolnych obrotach słychać jakieś buczenie z okolic ostatniego tłumika, wymieniłem go tydzień temu na nowy ale jest to samo. Strasznie mnie to wk......wia. niby nowy cały układ wydechowy, a wstyd mocniej nadepnąć na pedał gazu.
Opublikowano

@Adam3 ja tez mma w sumie wszystko nowe dopasowane zamienniki i porazka :/

...w takim razie trzeba bedziemy musieli zainwestowac w nowy "wydech srodkowy" .. najlepiej dobrze dobrany katalizator metaliczny. cena ok.300 zl. nawet tanio

Opublikowano
:| po wycięciu kata całe obciązenie bierze na siebie środkowy i końcowy tłumik,pęd spalin nie jest już tak wychamowywany jak za czsów gdy katalizator był,wystarczy kilka tygoni bez kata a tłumik końcowy masakrycznie dostaje po kości(pamiętajmy ze sa to ponad 10 letnie tłumiki które i tak dostają za swoje po wycięciu kata),teraz nawet zainstalowanie tego samego kata nic nie da,brzeczenie nie minie,tłumik po prostu sie już posypał wewnątrz,proponuje go zdemontowac i przechylić do pionu az sie z niego posypie,do zobaczenia w sklepie motoryzacyjnym w kolejce po tłumik,tez tam będe
Opublikowano
dokłatnie tak jak poprzednik,jeżeli nie masz kata i wstawisz nawet nowy tłumik końcowy to nic nie da,kat wychamowywuje spaliny spowalniając je,jeżeli jest tam rurka czy strumienica która dodatkowo rozpedza przelot wówczas spaliny walą w końcowy i wystepuje w/w rezonans,wstaw zamiennik katalizatora(najlepszy jak najwiekszy)uwaga jest tam w tunelu mało miejsca pod podwoziem na wysokośc z powodu wału napędowego)!ja wstawiłem taki od 2000 cm pojemnosci w połaczeniu z nowym koncowym jest wyśmienicie
Opublikowano

ale jak mam wydech srodkowy. on przeciez tez tlumi i wyhamowuje spaliny ? czy sie myle ?. tez w takiej opcji bez kata wychodzily betki z fabryki. wiec juz nie wiem dlaczego u mnie szwankuje.

dodam ze przy 1500 mocno bassuje pozniej cichnie i slychac jakby pusty dzwiek az do 3000 obrotow gdzie buczenie jest tak mocne ze wszystko w samochodzie lata. nie wiem jak to na zewnatrz slychac. : /

teraz pytanie do tych ktorzy mają sportowe wydechy. czy ten "ryk" slychac w calym zakresie obrotow czy sie to zmienia jak u mnie ??

Opublikowano
u mnie jest tak jak dochodzi do 3000 to jest takie milutkie lekkie buczenie i trwa momecik do przekroczenia 3200 obr/min ale to jest take milutkie buczenie a nie ze wszystko lata i swoich mysli nieslychac wiedz cos masz zle zrobione a napewno kat pocos jest a co do e36 to dziwne ale myslalem ze wszystkie mialy kata bo e30 to byly takie i takie wiedz dziwne