Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od miesiąca mam E36 2,0 M52 z 96 roku. Przejechane 260 tys.

Ostatnio zauważyłem, że czasami przy "wkładaniu" jedynki auto delikatnie szarpie... Efekt jest taki jakbym nie wcisnął do końca sprzęgła mimo, że wciskam... (Robiłem też próby bez dywaników)

Inne biegi też czasem ciężko wchodzą. Dodatkowo przy ruszaniu pojawia się stuknięcie gdzieś w okolicach sprzęgło-skzynia-wal. Cięzko mi powiedzieć dokładnie gdzie. Czyżby sprzęgło domagało się wymiany? :modlitwa:

Poziom płynu hamulcowego ok. Kolor i zapach chyba też.[/b]

Opublikowano
Witam według mnie sprzęgło się kończy i nie warto za długo czekać z naprawą żeby nie narobić gorszej biedy ze skrzynią to stuknięcie może pochodzić od łącznika gumowego łączącego wał ze skrzynią trzeba sprawdzić powodzenia
Opublikowano

Sprzęgło wysoko "bierze" a jednak mam wrażenie jakby nie wysprzęglało...

Może trzeba by je odpowietrzyć albo wadliwa jest pompa sprzęgła... :modlitwa:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stawiałbym na sprzegło , raczej do wymiany

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

U mnie tez tak bylo.Cos szarpalo,stukalo czasem z tylu.Sprawdzilem zawieszenie z tylu,okazalo sie ok,podpore walu i lacznik ze skrzynia-tez ok.Teraz pedal sprzegla zrobil sie bardziej miekki,odpowietrzylem i bylo lepiej ale nie na dlugo.Sprzeglo do wymiany.Nie skrzypi ci?Mi skrzypi juz i powoli jakby zaczynalo sie slizgac.

Kolejna beemka w otwocku:)zagłębie BMW:)

Opublikowano
Coraz bardziej jestem przekonany do sprzęgła:-( Kolega z Otwocka opisuje moje problemy. Czasem skrzypi i jakby się ślizgało... Jakie sprzęgło kupić? Napewno NOWE ale Sachs czy Luk?
Opublikowano
Ja bede kupowal sachsa.Kupi mi znajomy mechanik i jak dla niego bedzie kosztowac cos w granicach 500 zl...Bo dla mnie ponad 600!w sklepie,nie allegro bo jak okaze sie cos nie tak to szybko mozna oddac lub wymienic
Opublikowano

witam

ja tez niedawno wymienialem sprzeglo w swojej e36 325i i powiem wam jedno szukajcie jak najtnszych , mo nowego sachsa udalo sie wyrwac za 420 zl a do silnika 1,6 i 1,8 facet mial po 360zl i oczywiscie byl komplet docisk , tarcza i lozysko , znalazlem je na allegro i facet byl z lodzi czyli w moim miescie wiec odebralem osobiscie , warto poszukac

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
WItam wszystkich.no u mnie jest tak że na zimnym silniku czuć lekkie szarpanie tylko przy jedynce i wstecznym przy ruszaniu gdy robi się to powoli przy rozgrzanym silniku jest to przawie nie wyczuwalne a przy nieco gwałtowniejszym ruszeniu też nie ma żadnego problemu.sprzęgło się nie ślizga....czy przyczyną tego mogą być poduszki pod silnikiem???? (bo u mnie chyba są do wyminy bo słychać też nie miłe drżenie i takie jak by walnięcie z okolic silnika przy gaszeniu) czy to jednak coś już zaczyna sie sprzęgło odzywać???