Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pomocy!!!! Już nie mam siły. Swego czasy z drzwi od strony kierowcy lekko zeskoczyła mi tapicerka. Teraz w miejscu gdzie jest przycisk zamykający drzwi i szyba jest centymetrowa szpara? Na jakiej zasadzie tapicerka jest umocowana? Jak to zlikiwdować? Składał ktoś z Was już może ten elemnt?
Opublikowano
Patrząc od tyłu (czyli tam gdzie jest guzik zamknięcia drzwi) jest centymetrowa szpara i nie wiem jak to założyć..........
Opublikowano
Siema.Jeżeli dobrze zrozumiałem o co chodzi to po prostu wyskoczyła ci zapinka.Spróbój na siłe wcisnąć ją spowrotem przyciskając tapicerke do drzwi , a jeżeli to nic nie da to pozostaje wymiana (koszt około 1zł).Pozdrawiam
Opublikowano

No myśle że u ciebie jest ta sama zasada co u mnie.Jeżeli tak to nic nie połamiesz jeżeli zrobisz to uważnie (weż latarke poświeć w tą szczeline , napewno zobaczyśż na jakiej zasadzie to sie trzyma) , ale jeżeli wciskanie na siłe nic nie da to masz zapinke do wymiany.Tu masz jak one wyglądają http://www.folieokienne.com.pl/autostyl/kolki/spinki.htm. Tam są różne rodzaje , do BMW najbardziej podobna jest spinka z numerem 11381 (drugi rząd trzecia od lewej).Okrągła cześć spinki wchodzi w tapicerke natomiast ten stożek wchodzi w drzwi.Pozdrawiam

Aha jeszcze jedno - ja zakładam że zasada mocowania tapicerki sie nie zmieniła i w twoim modelu jest tak samo.

Opublikowano
rozbierz tapicerke drzwi .. zobacz czy wszystkie zapinki (koszt w serwisie w rzeszowie to 65 gorszy za sztuke) sa ok i poskladaj spowrotem ... ja skladalem okolo 10 razy ;) ale w koncu poskladalam wszystko tak jak nalezy
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Dzięki.może jakieś małe wskazówki jak się do tego zabrać bo nie chciał bym tam nic uszkodzić, połamać tym bardziej że mam tam poduszki. Z góry dzięki
Opublikowano

Nie dotykaj sie do tego!

Widać, że nie masz pojęcia jak to jest skonstruowane więc na pewno zrobisz sobie więcej krzywdy niż pożytku.

Opublikowano
Dzięki.może jakieś małe wskazówki jak się do tego zabrać bo nie chciał bym tam nic uszkodzić, połamać tym bardziej że mam tam poduszki. Z góry dzięki

yyyyyyyyy poduszki w drzwiach ??

ja bynajmniej zadnych poduszek w drzwiach nie mam ...

a co do rozbierania drzwi to : najpierw dwie srubki pod klamka ... pozniej sciagniecie obwodki dookola klamki (sciaga sie ja zsuwajac w ktoras ze stron .. hmm chyba do przodu) i powoli odciagac tapicerke z drzwi (ew. jak ktos woli to na sile od razu cala odejdzie ale wiecej zapinek sie zmarnuje)

hmm wg mnie (sprawdz dokladnie jak z tymi poduszkami - ja nigdy nie slyszalem zeby poduszki byly w drzwiach) to jest dosc prosta czynnosc i raczej nie powinienes nic popsuc ... poprostu nie ma co .. aha jesli to sa drzwi od kierowcy to pamietaj zeby po sciagnieciu tapicerki odlaczyc wtyczke od lusterek bo inaczej mozesz kable pourywac (podobnie z glosnikami)

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Mam dwie poduszki z przodu (kierowca, pasażer) i dwie boczne (drzwi) Dobra a jak to potem założyć............ :?
Opublikowano

Witam

Z poduszkami nie ma problemu - nic im się nie stanie bo one nie są zamocowane w tapicerce tylko w ramie drzwi. Jak się boisz to rozepnij akumulator i poczekaj z 10 min. to dla pewności ale rozebrałem takich drzwi dziesiątki i nic się nie stało, bez obaw.

Możesz to założyć bez ściągania tapicerki - może się uda. Spróbuj naciągnąć całą tapicerkę w miejscu gdzi enie leży do góry i w tym samym momencie dociśnij ją do strony szyby (najlepiej rób to na otwartej maksymalnie szybie) - tam są takie blaszki w kształcie wąziutkiej rynienki i tapicerka na to musi zaskoczyć (jeśli się nie mylę). Na pewno ni erób nic na siłę bo pourywasz kołki,a już gorzej jak na siłę będziesz próbował wcisnąć tam tapicerkę - możesz ją połamać w miejscu gdzie powinna siedzieć i wtedy co chwilę będzie ci tam wypadać.

Jeśłi by powyższe nie pomogło to ściągnij tapicerkę - nie jest to trudne. Odkręć wszystkie śrubki, odłącz wtyczki w miare możliwości które się da bez ściągania tapicerki i nie przesuwaj ani nie szarp tapicerki. Weź sobie najlepiej jak nie masz łyżki do ściągania tapicerek to weź najszerszy płaski śrubokręt i wsadź między blachę a tapicerkę i najlepiej zaczynać od dołu z przodu (najmniej wrażliwe miejsce w razie jakby co)i przesuwaj śrubokręt aż trafisz na kołek. Wtedy podważ śrubokrętem tapicerkę w miejscu kołka - jeśli zrobisz to delikatnie to duże prawdopodobieństwo że oszczędzisz kołek. Jeśli już ściągniesz wszystkie kołki po bokach i na dole to odchyl trochę tapicerkę i całą ją przesuwaj w górę zaczynając od tylnej jej części (czyli tam gdzie cypelek - acha wcześniej go odkręć jeśłi sie da lub miałby przeszkadzać) Tapicerkę masz juz w rękach - montaż odwrotnie ale zanim wsadzisz kołki i uderzysz tapicerkę aby wskoczyła to naceluj sobie kołkiem w dziurkę w drzwiach bo inaczej po kołku.

Trudno to opisywać ale jak zabierzesz się do tego spokojnie i nie na siłę to sukces murowany. W tym czasie co to pisałem już bym miał ściągnięta tą tapicerkę.

Pozdrawiam i bez obaw o poduszki.

..:: Burzę Mity Wyobraźni ::..
Opublikowano
Czyżu ja mailem ten sam problem i zrobilem tak jak powiedzial Chester czyli nie zdjemowalem tapicerki tylko na otwartej szybie naciagnalem tapicerke i docisnalem od strony szyby do blaszki, udalo sie tapicerka wskoczyla w rynienke :)
Opublikowano

i jeszcze słowo odemnie!

jeśli będziesz musiał wymieniać plastykowe spinki to staraj się je kupić w ASO bo ja miałem ten sam problem i kupowałem nowe spinki na giełdzie i w sklepie w sumie z czterech róznych źródeł i wszystkie niby takie same a w rzeczywistości do d... bo albo nie chciały wejść w otwory albo były lekko za luźne i wyskakiwały