Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie wiem czy to radio ma wyjscie audio. Jeśli chodzi o zasilanie wzmacniacza to oczywiście najlepiej pociągnąć bezpośrednio z akumulatora i to oba kable a jeśli chodzi o resztę to można też wziąć wzmacniacz który ma wejście nie tylko cinc ale wejście po wysokim i pociągnąć od tylnych głośników
...
Opublikowano
Oryginalne radia BMW - przynajmniej te w E38/39 itp. nie mają wyjść audio, wzmacniacze łączy się do wyjść wysokoprądowych.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Oryginalne radia BMW - przynajmniej te w E38/39 itp. nie mają wyjść audio, wzmacniacze łączy się do wyjść wysokoprądowych.

Oryginalne radia z DSP maja wyjscie cyfrowe ale o ile wiem to

nie jest standard typu SPDIF wiec ciezko tam bedize cos dopiac.

Z drugiej strony na amerykanskim forum widzialem ze nawet do

DSP ludzie cos tam dobudowuja, wiec pewnie jakis patent jest.

Jesli chodzi o samo radio, to wiem ze np Klinika Dzwieku

dorabia wyjscia po niskiej do praktycznie kazdego radia.

Robili do COMAND'a np mercowego.

Aha mozna kupic tez konwertery z wyjsc wysokopradowych na

niskosygnalowe ale to zawsze pewien kompromis w jakosci.

ja uzywalem takich firmy Dietz i efekty byly bardzo przyzwoite

(wzmacniacz byl Braxa, a glosniki Helix wiec conieco bylo juz

tam slychac).

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

• Członkowie klubu
Opublikowano
Napisz coś więcej co chcesz uzyskać. Jakie stawiasz priorytety jakość, moc czy efekty. Pamiętaj dobry sprzęt zestraja się" od tyłu" , czyli najwyższą jakość muszą mieć głośniki. Inne drogi to tylko strata kasy. :hand:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Zależy jeszcze jaki chcesz podpiąć wzmacniacz - jak oryginalny BMW z E39/38, to one są podpinane po "wysokiej" - no bo takie są też radia ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

hm, mam kilka pytań:

1. Jak sprawdzić czy mam orginalny wzmacniacz BMW, bo może mam a sam o tym nie wiem

2. Jakie on ma parametry

3. Jkiej jakości ma on dzwięk

4. Czy ma ktos do sprzedania tanio zmieniacz płyt cd

Mam wzmacniacz blaupunkta GTA 4100 leży u mnie gdzieś w czeluściach piwnicy, nie jest to żadna genialna jednostka, ale mi to wystarczyłoby, ten wzmacniacz ma możliwość podłączenia sygnału wysokoprądowego,

w związku z tym mam pytanie czy należałoby zmienić tylne głośniki pod szybą na jakies lepsze, czy można je śmiało zostawić, a podłączyć tylko tubę lub skrzynię

I jeszcze jedna sprawa, w związku z brakiem zmieniarki płyt cd i słuchaniem tylko radia, wydawało mi się że mój sprzęt gra fatalnie, wszystko się jednak zmieniło gdy syn zaproponował mi że podłączy mi przenośny odtwarzacz cd z przejściówką na kasetę, bo mam odtwarzacz kaset magnetofonowych. Gdy to zrobiliśmy byłem zaskoczony wręcz czystościa i siłą dzwięku wydobywającego się z moich fabrycznych głośników, dzwięk z radia mam fatalny a z cd jest superrrrrrrrr!!!!!!! Brakuje mi może troszkę basu.

Po tym co napisaliście planuje podłączyć ww. wzmacniacz i jakąś małą tubę, a może lepiej kupić skrzynie i ulokowac ją w worku na narty.

Opublikowano
hm, mam kilka pytań:

1. Jak sprawdzić czy mam orginalny wzmacniacz BMW, bo może mam a sam o tym nie wiem

2. Jakie on ma parametry

3. Jkiej jakości ma on dzwięk

4. Czy ma ktos do sprzedania tanio zmieniacz płyt cd

Mam wzmacniacz blaupunkta GTA 4100 leży u mnie gdzieś w czeluściach piwnicy, nie jest to żadna genialna jednostka, ale mi to wystarczyłoby, ten wzmacniacz ma możliwość podłączenia sygnału wysokoprądowego,

w związku z tym mam pytanie czy należałoby zmienić tylne głośniki pod szybą na jakies lepsze, czy można je śmiało zostawić, a podłączyć tylko tubę lub skrzynię

I jeszcze jedna sprawa, w związku z brakiem zmieniarki płyt cd i słuchaniem tylko radia, wydawało mi się że mój sprzęt gra fatalnie, wszystko się jednak zmieniło gdy syn zaproponował mi że podłączy mi przenośny odtwarzacz cd z przejściówką na kasetę, bo mam odtwarzacz kaset magnetofonowych. Gdy to zrobiliśmy byłem zaskoczony wręcz czystościa i siłą dzwięku wydobywającego się z moich fabrycznych głośników, dzwięk z radia mam fatalny a z cd jest superrrrrrrrr!!!!!!! Brakuje mi może troszkę basu.

Po tym co napisaliście planuje podłączyć ww. wzmacniacz i jakąś małą tubę, a może lepiej kupić skrzynie i ulokowac ją w worku na narty.

Wzmacniacz montowany jest w bagazniku, po jego lewej stronie, wyglada

jak duza (20x10x10 powiedzmy) prostokatna skrzynka z duza iloscia

przewodow, w kolorze czarnym i z radiatorem.

Czy wymieniac czy rozbudowywac to kwestia po pierwsze tego co masz

fabrycznie, jesli jest to najprostszy zestaw z 6,glosnikami to pewnie

oplaca sie je calkiem wywalic i zastapic czyms lepszym, jesli to jakies

bardziej wyrafinowane audio - i co wazniejsze - jestes w sumie dosc

zadowolony z tego jak brzmi i chcesz tylko uzupelnic deficyty - lepiej

zostawic to co jest i dolozyc subwoofer z dobrze dostrojonym odcieciem

(ewentualnie zwrotnica odciac niskie tony w glosnikach pokladowych) i tak to

zostawic.

Z bardziej zaawansowanymi fabrycznymi systemami audio jest ten

problem, ze aby uzyskac duzo lepsze brzmienie trzeba wpompowac

sporo kasy, za male pieniadze efekt bedzie po prostu nieslyszalny.

Jak sie juz cos robi to warto poswiecic troche czasu i porzadnie

wytlumic drzwi, wnetrze itp.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano

Witam ponownie, jak sprawdzić jaki mam zestaw audio, w zestawieniu pojazdu mam napisane że mam Navigationssystem, nic nie mam napisane o ilości głośników, ani o modelu, czy klasie sprzetu, mam nawigację z odtwarzaczem kaset magnetofonowych, tv, ekran 4;3, pełny komputer sterowanie przy kierownicy.

Z tego co pisze mój przed ostatni rozmówca to raczej jednak nie mam wzmacniacza, czyli tej czarnej skrzynki z radiatorami.

Bardzo proszę o dodatkowe informacje,

Opublikowano

Jeżeli w bagażniku, nie masz rzadnej "skrzynki" z radiatorem (niekoniecznie czarnej), to masz standardowe nagłośnienie. Możesz się jeszcze upewnić, słuchając, czy masz w tylnych drzwiach głośniki wysokotonowe (pod szybą) - jeżeli nie, to jest standardowe nagłośnienie.

Aha jeszcze jedno, dla jasności fabrycznych systemów audio w E38/39. Są trzy rodzaje nagłośnienia :

- standard - bez dodatkowego wzmacniacza, 6 głośników

- HiFi - wzmacniacz HiFi, 10 głośników

- Top HiFi (lub często nagłosnienie nazywane "DSP"), wzmacniacz z DSP, 10 głośników (innych niż w HiFi !) + subwoofer

Stronka

Opublikowano

dzięki Sebast, za wyczerpującą odpowiedz, kolejny raz mi już pomagasz, wcześniej służyłeś mi pomocą przy uruchomieniu TV podczas jazdy, gdy te kody nie chciały funkcjonować.

WIELKIE DZIĘKI

POZDRAWIAM !!!!!!

Opublikowano

Panowie, w jaki sposób podłączyć wzmacniacz Blaupunkta, interesuje mnie skąd mam wziąć kabel do załączania wzmacniacza 12+, bo zasilanie to wiem naturalnie z akumulatora, a także w jakim miejscu podpiąć się pod wyjście głosników aby podłączyć sygnał ten wysokoprądowy do wzmacniacza, czy będę zmuszony do rozebrania tylnej kanapy i osłony głosników.

A może istnieje możliwość podpięcia się pod kable w bagażniku w miejscu gdzie jest tuner, zmieniarka, jeżeli tak to któa to wiążka kabli i jakie kolory czy macie oznaczneie tych wiązek

Opublikowano
Jeżeli w bagażniku, nie masz rzadnej "skrzynki" z radiatorem (niekoniecznie czarnej), to masz standardowe nagłośnienie. Możesz się jeszcze upewnić, słuchając, czy masz w tylnych drzwiach głośniki wysokotonowe (pod szybą) - jeżeli nie, to jest standardowe nagłośnienie.

Aha jeszcze jedno, dla jasności fabrycznych systemów audio w E38/39. Są trzy rodzaje nagłośnienia :

- standard - bez dodatkowego wzmacniacza, 6 głośników

- HiFi - wzmacniacz HiFi, 10 głośników

- Top HiFi (lub często nagłosnienie nazywane "DSP"), wzmacniacz z DSP, 10 głośników (innych niż w HiFi !) + subwoofer

W ETK przy E39 natknalem sie jeszcze na ciekawostke - opcje

ktore byly opisane jako "M SOUND", wszystko wygladalo jak przy

TopHiFi tylko zupelnie inny subwoofer (ta skrzynka ktora wisi pod

tylna polka).

Opublikowano

Podepnę się do tematu :)

Wg. etk mam opcję Stereo - czyli dwa głośniki w podsufitce z tyłu, dwa przy nogach z przodu i dwa po bokach deski rozdzielczej. Ale ostatnio pucując deskę natknąłem się na jeszcze jeden głośnik, w dość nietypowym miejscu:

http://img159.echo.cx/img159/4541/deska1ho.jpg

Jak radio jest włączone, to ten głośnik nie gra (albo ja taki głuchy jestem).

Czy to jest jakiś głośnik od zestawu głośnomówiącego?

Opublikowano
Podepnę się do tematu :)

Wg. etk mam opcję Stereo - czyli dwa głośniki w podsufitce z tyłu, dwa przy nogach z przodu i dwa po bokach deski rozdzielczej. Ale ostatnio pucując deskę natknąłem się na jeszcze jeden głośnik, w dość nietypowym miejscu:

Jak radio jest włączone, to ten głośnik nie gra (albo ja taki głuchy jestem).

Czy to jest jakiś głośnik od zestawu głośnomówiącego?

Może to jest głośnik od komputera pokładowego, albo od jakiegoś "gongu" niezgaszonych świateł?

Opublikowano
Może to jest głośnik od komputera pokładowego, albo od jakiegoś "gongu" niezgaszonych świateł?

Patrz, o tym nie pomyślałem, jutro rano to sprawdzę.

Opublikowano
Panowie, ponawiam pytanie w jaki sposób podpiąc wzmacniacz blaupunkta, czy ktoś mi podpowie które kable po lewej stronie w komorze bagażnika wykorzystać do podpięcia wzmacniacza!!!!
Opublikowano
Wykorzystujesz kable które wychodzą z tunera radia - poprostu musisz się wpiąć pomiędzy tuner, a głośniki.

Stronka