Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

chce wymienic u siebie olej w automatycznej skrzyni biegów. Wiem,ze w tym celu trzeba spuscic olej z jej miski olejowej, pozniej ja odkrecic i wyczyscic i przeczyscic magnesy i jakies tam sitko. Przy okazji chce tez wymienic uszczelke miski bo troche sie poci. Jednak w ksiazce ''sam naprawiam'' jest napisane,ze po tym trzeba dolac jedynie 2 litry oleju. i tu moje pytanie czy tylko tyle jest go w calej skrzyni?? bo wydaje mi sie cos malo... u kolegi w bmw 7 jest az 9 litrow oleju w automacie. I tu moje pytanie jesli po odkreceniu miski nie splywa caly olej z obiegu skrzyni to jak zrobic aby wywalic z niej calosc??

a i jeszcze takie pytanko jaki olej najlepiej wlac do tej skrzyni?? moje auto to bmw e30 rocznik '87 silnik 2.0 6 cyl 129KM przebieg realny 106.000 (naprawde prawdziwy).

pozdrawiam.

Opublikowano

z tego co ja słyszałem, to oleju w skrzyni nie wymienia się, tylko ewentualnie uzupełnia, o ile jest go za mało, ale podkreślam z tego co słyszałem i nie jestem specjalistą.

Radek

Opublikowano

kedar007 niestety jestes w bledzie, olej w skrzyniach automatycznych powinno sie wymieniac, to jest pewne, jednak nie mam pewnosci co do przebiegu po jakim powinno sie to robic - ile ludzi tyle teorii. w ksiazce 'sam naprawiam' jest napisane ze co 60.000km, a na roznych forach na necie niektorzy pisza,ze nawet co 10.000km :shock: . W zwiazku z brakiem odpowiedzi w moim watku postanowilem sam neico grzebnąć temat wymiany CALOSCI oleju w ASB.

Wiec sprawa wydlaga tak: otoz jest cos takiego jak 'dynamiczna wymiana oleju'. Cale szczescie tylko groźnie brzmi. nie probujcie jednak jezdzic po warsztatach pytajac o taka usluge - w Katowicach gdzie bym nie pojechal kazdy mechanik po zapytaniu o to tylko szeroko otwieral oczy :P

stare dobre przyslowie mowi 'umiesz liczyć, licz na siebie' i w naszym kraju sprawdza sie wyśmienicie wiec z braku innej mozliwosci postanowilem zabrac sie za to sam.

Na poczatek przeprowadzamy standardowa wymiane oleju w skrzyni (podczas ktorej wymianie podlega jedynie czesc oleju w obiegu (ok 40-60% a wiec malo) natomiast reszta po wymieszaniu z swiezym skutecznie zasyfia calosc).

Tak wiec:

1.na poczatek przejazdzka ok 10km aby rozgrzac olej.

2.odkrecamy korek spustowy oleju w misce skrzyni i czekamy az olej swobodnie splynie.

3.odkrecamy miske olejową, wywalamy uszczelke

4. odkrecamy blache z filtrem sitkowym (uwaga poleci jeszcze troche oleju)

5.myjemy miske olejowa, filtr (jesli ma brazowe zabarwienie wymieniamy na nowy), 2 magnesy w misce, sruby w benzynie ekstrakcyjnej.

6. skladamy wszystko do kupy na nowej uszczelce i wlewamy przez flansze bagnetu tyle oleju ile wylalismy ze skrzyni. NIE ODPALAMY SILNIKA.

Teraz ciekawsza czesc, czyli troche 'dynamiki'

7.Odkrecamy rurke powrotu oleju z chlodnicy do skrzyni. Otwor w skrzyni zaslepiamy natomiast do rurki montujemy kranik ktory bedzie pozwalal na regulacje ilosci wyplywajacego oleju.

8.przygotowujemy naczynie (ok 5l) pod waz z kranikiem, odpalamy silnik, wajcha w pozycje N i wlewamy swiezy olej we flansze bagnetu az sie przeleje. Teraz otwieramy kranik przez ktory bedzie wyplywal stary olej. W tym czasie 2 osoba w samochodzie powinna zmieniac powoli po kolei biegi np PRND321-123DNRP, 1 osoba wlewa nowy olej a 3 spuszcza kranikiem stary do momentu az z kranika zacznie wyplywac swiezy olej (poznajemy po barwie). Wowczas wylaczamy silnik i podlaczamy spowrotem przewod do skrzyni.

9. Odpalamy silnik i kontrolujemy poziom oleju, w razie potrzeby uzupelniamy.

KONIEC

opis dotyczy e30 ale chyba w wiekszosci ASB bedzie to wygladalo tak samo.

Ja wlasnie jestem w trakcie przeprowadzania wymiany ta metodą, dzis zaczalem, poki co zdemontowalem miske i filtr, niestety mam malo czasu i brak kanalu tez daje sie we znaki, jutro lub pojutrze planuje skonczyc wymiane, o efektach oczywiscie napisze

:wink:

pozdrawiam jakby ktos mial jakies uwagi prosze napisac ew. poprawic mnie.

Opublikowano
Cały opis wygląda logicznie i prawdopodobnie pozwoli na "wypłukanie", oleju z konwertera, ale prościej będzie wykonać zwykłą wymianę kilkakrotnie (między wymianami przebiegi np.: 2 tyś - 5 tyś km) :roll:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

nie chcę sie wymądrzać, bo sam mam autko dość krótko, ale....nawet w instrukcji obsługi jest napisane że oleju sie nie wymienia. z tego co zdążyłem sie dowiedzieć to co najwyżej sie uzupełnia stan i wymienia filtr.

• Członkowie klubu
Opublikowano
witam

nie chcę sie wymądrzać, bo sam mam autko dość krótko

To się nie wymądrzaj :mrgreen: Temat przerabiany wielokrotnie, poczytaj forum i SAM zadecyduj co chcesz zrobić, ale innych nie pouczaj proszę.