Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Tak mnie dzisiaj szanowna malzonka zapytala, czy drogo wyszloby zalozenie PDC do naszego 740i? To dosc duze auto i pomogloby to jej w parkowaniu pod marketami itp. Oczywiscie mowa o oryginalnym BMW a nie innej dedykowanej firmy. Mozna pewnie trafic gdzies z rozbitka. Zastanawiam sie tylko:

1. Czy to duzy koszt?

2. Czy to duzo roboty? Czy 740i ma juz np. wszystkie potrzebne wiązki czy trzeba je polozyc od podstaw?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano

Nie wiem jak jest z wiązkami w 740 ale wydaje mi się że nie jest kompletna i dużo by trzeba droabiać.

Trafianie kompletu z rozbitka też nie jest zbyt wesołe. Czujniki to nie problem ale musisz mieć jeszcze bzyczki (z przodu i z tyłu jeśli PDC ma być również na przód) i prawdopodobnie będziesz musiał wymienić centrlkę pod kanapą w której jest sterowanie tego i z tym elementem może być największy problem.

Wyadje mi się, że szybciej i łatwiej będzie kupić zestaw nieoryginalny i zamontować. wybór jest bardzo duży na rynku i na pewno byłbys w stanie znależć zestaw który nie oszpeci Ci wnętrza jakimś dziwny wyświetlaczem czy czymś podobnym :duh: Po czujnikach zewnętrznych jeśli będą przyzwoicie założone też chyba nikt nie pozna że nie jest to oryginalny zestaw ;)

Ja na Twoim miejscu rozejrzałbym się jaki jest wybór, jakie firmy w okolicy itp. a po tym porównał koszty i dostępność oryginałów używanych i wybrał lepszą opcję.

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano
Hm...a ile takie listwy z PDC kosztują??

W E32 jest tylko cały zderzak przystosowany do PDC (czyli z nawierconymi otworami) Nowy kompletny (czyli z chromami itd) zderzak tylny kosztuje w okolicach 2500-3000 w ASO. Używany koło 500

Do E39 jedna nakładka pewnie około 50-100PLN nowa bo ten model czujniki ma umieszczone w demontowalnym fragmencie zderzaka.

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif
Opublikowano
A jak w ogole jest sygnalizowany oryginalny PDC w E32? Tylko akustycznie czy tez wizualnie? Jesli akustycznie to korzysta ze standardowego gongu czy osobnego?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG