Skocz do zawartości

525TDS jakie objawy naciagnietego rozrzadu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialem zapytac o objawy naciagnietego lancuszka rozrzadu. u mnie jest dosc duze "rzegotanie" na wolnych obrotach (dochodzi z okolic rozrzadu wlasnie). po zdjeciu paska klinowego dzwiek ustaje.przy przekroczeniu 1000obr/min rowniez cisza. przejechalem dzisiaj na trasie 400km i nie bylo zadnych dziwnych zachowan samochodu.chodzi normalnie oprocz tego dzwieku na wolnych obrotach.

jakies sugestie???

Opublikowano

dziwne że po zdjęciu paska ustaje

to może raczej łożyska alternatora czy w rolce napinającej

łańcuch ma hydrauliczny napinacz i jeśli mimo tego słychać że o coś ociera to albo on nadaje się do wymiany albo połamały się te ślizgi co go prowadzą

w każdym razie ryzykowne jest takie jeżdżenie bo jak się zerwie to naprawa głowicy kosztuje pare tysięcy (kumpel dał 4500)

Opublikowano

Kifek... podobno "zjechany" rozrzad kwalifikujacy sie do wymiany poznac po "galopujacym koniku" pod maska. Dziwny metaliczny dzwiek.

Jesli u Ciebie DZWIEK ustal po sciagnieciu paska. Zastanowilbym sie raczej na jego wymiana wraz z kpl. rolek! i przesmarowaniu lozyska np. w alternatorze i sprezarce klimy.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Kifiu dla mnie ten dzwiek to nie rozrząd :cool2: (w e30 miałem wywalony ostro i były zupełnie inne odgłosy)

Bardziej bym stawiał na ta pompe wspomagania albo jakieś łożysko napinacza itp.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
no i znalazlem co to sie dzialo w moim malenstwie. okazalo sie ze rozlecialo sie kolo pasowe na wale korbowym.oberwala sie cala guma i ono sie tluklo. kolo wymienione i autko smiga :)
Opublikowano
he he, dokładnie to samo miałem, mechanik chciał mi łańcuch wymieniać, ten sam objaw.