Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj wracając z Puław zauważyłem, że jak rozpędzę Bumkę do 110 km/h to słyszę dziwny dźwięk. Podobny jest do takiego jaki powstaje po przystawieniu patyka do szprychy w kole rowerowym. Jak jadę szybciej to dźwięk się nasila. Poza tym jak odpuszczę gazu to dźwięk ustaje, bo spadają obroty. Do prędkości 110 nic praktycznie nie słychać. Czy w zegarze są jakieś części które mogą powodować takie dźwięki?
Freude am fahren...
Opublikowano
moze ktoras z wycieraczek? u mnie czasem gwizdza powyzej 120 :wink: sprawdzisz to po prostu rozpedzajac samochod do predkosci az zacznie sie ow dzwiek i porusz wycieraczkami;)
Opublikowano
a zrób tak: otwórz maske i przepustnica przytrzymaj go na obrotach rzedu 4-5tys obr...

Dzięki za poradę a zarazem ostrzeżenie :lol:

Sprawdzę to.Jeżeli się okaże że to dźwięk z przepustnicy to...?

Freude am fahren...
Opublikowano

Mam wrażenie, że ten odgłos występuje także na 4 biegu, ale na 3 to nie wiem...Pisz od razu, ostatnio jestem tak wkur...,że już nic mnie bardziej nie wkurzy...Właśnie borykam się z problemem z kontrolką poduchy powietrznej. Pojechałem do speca, podpiął pod kompa i...nie mógł się połączyć z poduchą!Z innymi podzespołami (silnik, ABS) mógł, a z poduchą nie może...Kazał mi szukać ratunku u elektryka...

Co do tego dźwięku to mam wrażenie,że dobiega z kontrolek...tak jakby z zegarów...

Freude am fahren...
Opublikowano

aaa jak z zegarów to nie to co myslałem!

i szczerze to teraz pojecia nie mam co moze byc! słyszałem ze w bmkach nieraz cos puka jak sie wyłaczy auto to słychac cos jakies pykanie przez krótki czas własnbie z okolic deski rozdzielczej! ale ponoc przestaje po chwili! ale to nie we wszytskich!

ja na twoim miejscu bym to bardzo dokładnie zdiagnozował i jak by było cos faktycznie w liczniku to bym go wymontował i zobaczył co i jak!

POZDRO!

Opublikowano

właśnie w mojej bawarce tak jest że jak ja zgaszę(po dłuższej trasie) i przez jakieś 2-3min słychać takie pykanie i się też już zastanawiałem dlaczego????

krzysiek88333 wiesz może co to może być????

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
No ja mam takie pykanie z elektrozaworu nagrzewnicy i jeśli się w autku siedzi to ma się wrażenie że dobiega z deski rozdzielczej, ale on jest w komorze silnika. Z tym że to raczej nie jest to co kolego ma bo elektrozawór pyka znacznie rzadziej i nawet na postoju.
BMW forever!!!
Opublikowano

Dzięki koledzy za odp,muszę sie dokładnie przy słuchać skąd to pykanie dobiega!!!

Jak dokładnie zlokalizuję zródło to napisze!!!

Pozdro

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano
najpierw sprawdz i powiedz co i jak bo nie chce cie tutaj straszyc!

a i jeszcze powiuedz mi czy tylko na 5 biegu przy 110 to słychac czy na 3 albo 4 tez??? i okresl sie dobrze z kad to dobiega... czy z silnika czy z czegos innego!

POZDRO!

Jesli slychac to na kazdym biegu ? Co to moze byc? Mam wrazenie ze dobiega to z okolic deski rozdzielczej ale byc moze i z komory silnika, takie cykanie, zaworu to nie przypomina ale moze.... O czym myslales? Cyka wlasnie jak obroty... W polonezie ojca to samo :D Silniczek wkreca sie do konca, slychac jakby jeden zawor troszeczke klepal ale w porownaniu do innych (wiekszosci) M40 chodzi jak zegarek.

Opublikowano

w polonezie mojego ojca tez cyka ale to jest na 100% zawór bo sprawdzałem!

a mnie chodziło o to ze moze sie któraś panewa tłuc! ja tak miałem na poczatku jak jeszcze bardzo wyrabana nie była to tak na 5ce po przekroczeniu 100km/h było słychac takie pukanie jakby ktos własnie patyczek od loda włozył w szprychy w rowerze! ale u mnie to w sumie było po przekroczeniu 3tys obr.! takze nie wiem czy to to ale u mnie tak było!

POZDRO!

Opublikowano
pukanie jakby ktos własnie patyczek od loda włozył w szprychy w rowerze!

Az tak zle u mnie nie jest, u mnie dzwiek przypomina cykanie zegarka tylko wlasnie jest zalezne od obrotow, dodaje gazu, cyka szybciej. Puszczam pedal, czestotliwosc sie zmniejsza.