Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie do forumowiczów ściągających samochody z francji. Mam możliwość kupienia fajnej e46 3,0d z 2001 (ma uszkodzony z przodu zderzak i pęknięta lampa) sprowadzonej z francji i koleś ma tylko jeden dokument francuski dowód rej. (Certificat d'immatriculation) który ma obcięty prawy górny róg i przy tym pieczątka z datą wymeldowania. Do tego wystawiłby mi fakturę. Czy do auta z fracji wystarczy tylko ten jeden dowód i faktura żeby go zarejestrować?, oczywiście poza czynnościami które muszę zrobić u nas przegląd akcyza itd. I teraz pytanie czy z takimi dokumentami będą jakieś problemy przy rejestracji czy nie?
Opublikowano
jezeli samochod byl wyrejestrowany to nie zarejestrujesz go juz w UE

A to niby dlaczego? Przeciez wiekszosc samochodow stojacych u dealerow (np w .de) jest wyrejestrowana... I potem z ponowna rejestracja jakos nie ma problemu.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano

Janek_528i zasiegnij informacji w wydziale komunikacji, pod ktory podlegasz, bedziesz mial pewnosc jaką interpretacje przepisow stosuje ten konkretny urzad. Nie mowie tego zlosliwie, ale mam na mysli balagan panujacy w WK jak i US.

raiden jestes w błedzie, pojazd musi byc wyrejestrowany za granica, zeby mogl byc zarejestrowany w Polsce

Opublikowano
koleś ma tylko jeden dokument francuski dowód rej. (Certificat d'immatriculation) który ma obcięty prawy górny róg i przy tym pieczątka z datą wymeldowania.

To oryginalny dowód rejestracyjny (z tego co wiem). We Francji dają tylko jeden dokument więc nie powinno być żadnych problemów. Kolega miał niedawno Hondę z takim dokumentem i przeszło bez problemu.

Tu masz co nieco na ten temat:

http://www.unfallwagen.net/przepisy/wedlug_krajow/1/

kiedyś

E32 730

E36 318